Itthon és otthon
Utoljára módositva: 2013-12-18 09:00:01

Kedden, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokában nyílt meg Kaizler Gitta festészeti kiállítása.

 

Szilágyi Éva, Kaizler Gitta és a Református Gimnázium gyerekkórusa

A kiállításmegnyitón Higyed Gyöngyi karnagy vezetésével karácsonyi énekeket adott elő a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyerekkórusa (zongorán kísért Rédai Ádám), karácsonyi verseket mondott Pop Titusz. Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója nyitotta meg a kiállítást, aki kiemelte, hogy ilyenkor, karácsony küszöbén, amikor ünneplőbe öltöztetjük szívünket, talán a szépre, a művészetre is fogékonyabbá válunk, képessé arra, hogy a művésszel bejárjuk az itthon és az otthon tájait, a szülőföld, a választott haza és a lélek legbensőbb vidékeit is. Németh László szerint az embernek ott van igazi otthona, ahol a természettől kedvet és bátorságot nyer önmagához.

Kaizer Gitta a Partiumban, a Szilágyság peremén, Érszentkirályon született művész családban, hiszen nagyapja szobrász, édesapja festőművész volt. Egyik vallomásában erről így ír: „Már gyermekként láttam és átéreztem az alkotás közbeni vívódást, és az alkotás örömét is”. Egy kiállításának mottójaként nem véletlenül választotta Szent–Györgyi Albert gondolatait: „Uram, azzal dicsérlek, hogy szebbé/ Teszem a Teremtés rám eső zugát./ Hogy fényemmel, melegségemmel, jóakarattal és/ örömmel töltöm meg a világot”. Valóban, képei a teremtett világ dicséretei, keze nyomán a vízfesték, az olaj megelevenedik, lenyomattá nemesedik, és arra késztet bennünket, hogy vele együtt bejárjuk az ismeretlen és ismerős vidékeket, zeg-zugos falusi sikátorokat, kihalt vízpartok csendes vidékét. A vidék képe, életmódja, múltja, hagyományai elevenednek meg vásznain, farostjain. Gyökereiben, zsigereiben olyan festő, aki élményeit festi meg, élményanyaga pedig rendkívül mély kutakból merítkezik. Kötődik a látványhoz, de azt gondolatai, érzelmei, hangulatai alakítják. A természet egy–egy részletét, központi motívummá fejleszti egy–egy kompozíciójában.

Kaizler Gitta eddig is sokat támogatta a Református Gimnáziumot, mostani tárlata eladásra kerülő képeinek a bevételét is az iskola javára fogja felajánlani.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...