Itthon és otthon
Utoljára módositva: 2013-12-18 09:00:01

Kedden, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokában nyílt meg Kaizler Gitta festészeti kiállítása.

 

Szilágyi Éva, Kaizler Gitta és a Református Gimnázium gyerekkórusa

A kiállításmegnyitón Higyed Gyöngyi karnagy vezetésével karácsonyi énekeket adott elő a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyerekkórusa (zongorán kísért Rédai Ádám), karácsonyi verseket mondott Pop Titusz. Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója nyitotta meg a kiállítást, aki kiemelte, hogy ilyenkor, karácsony küszöbén, amikor ünneplőbe öltöztetjük szívünket, talán a szépre, a művészetre is fogékonyabbá válunk, képessé arra, hogy a művésszel bejárjuk az itthon és az otthon tájait, a szülőföld, a választott haza és a lélek legbensőbb vidékeit is. Németh László szerint az embernek ott van igazi otthona, ahol a természettől kedvet és bátorságot nyer önmagához.

Kaizer Gitta a Partiumban, a Szilágyság peremén, Érszentkirályon született művész családban, hiszen nagyapja szobrász, édesapja festőművész volt. Egyik vallomásában erről így ír: „Már gyermekként láttam és átéreztem az alkotás közbeni vívódást, és az alkotás örömét is”. Egy kiállításának mottójaként nem véletlenül választotta Szent–Györgyi Albert gondolatait: „Uram, azzal dicsérlek, hogy szebbé/ Teszem a Teremtés rám eső zugát./ Hogy fényemmel, melegségemmel, jóakarattal és/ örömmel töltöm meg a világot”. Valóban, képei a teremtett világ dicséretei, keze nyomán a vízfesték, az olaj megelevenedik, lenyomattá nemesedik, és arra késztet bennünket, hogy vele együtt bejárjuk az ismeretlen és ismerős vidékeket, zeg-zugos falusi sikátorokat, kihalt vízpartok csendes vidékét. A vidék képe, életmódja, múltja, hagyományai elevenednek meg vásznain, farostjain. Gyökereiben, zsigereiben olyan festő, aki élményeit festi meg, élményanyaga pedig rendkívül mély kutakból merítkezik. Kötődik a látványhoz, de azt gondolatai, érzelmei, hangulatai alakítják. A természet egy–egy részletét, központi motívummá fejleszti egy–egy kompozíciójában.

Kaizler Gitta eddig is sokat támogatta a Református Gimnáziumot, mostani tárlata eladásra kerülő képeinek a bevételét is az iskola javára fogja felajánlani.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...