Izgalmas és látványos bábelőadások a PMN-en
Utoljára módositva: 2019-07-28 07:15:48

Az egész család számára önfeledt szórakozást jelentő bábelőadások sora szerepel a XVIII. Partiumi Magyar Napok programjában. A felhőtlen perceket ígérő előadások hétköznapokon a Tűzoltótorony parkjában, hétvégén pedig a Kossuth-kertben lesznek.

Számos vidám bábelőadás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt a XVIII. Partiumi Magyar Napok műsorában, augusztus 20. és 25. között Szatmárnémetiben. A sorozat szervezője a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának munkáját segítő Art Project Egyesület.

Bábelőadások az egész családnak

Az előadások sorát augusztus 20-án 10 órai kezdettel az Álomzúg Társulás 3-tól 103 éves korú gyerekeknek szóló, a magyar népmese alapján bábosra és bábra átírt Szóló szőlő című előadása nyitja. Ennek főszereplője Hajnalka Királykisasszony, aki álmában csodálatos gyümölcsöket lát. Ám ezekhez és az álom megfejtéséhez egy beszélő malac szívén keresztül vezet az út…

Szintén augusztus 20-án, de már 17 órától újabb bábelőadásra várják a családokat. Az Árgyélus Színház Teremtésmese című produkciójának kedvcsinálója így szól: „Születik az Ég, születik a Föld, muzsikálni kezdenek a szférák. Gondolt egyet az Úr, és meglett a Világ. Fel is díszítette a Földet Ádám részére hegyekkel-völgyekkel, virágokkal, kanyargó folyókkal, állatokkal és madarakkal. De a legnagyobb ajándék, amit Ádámnak adhatott, Éva volt. Vajon elég-e az ő erejük ahhoz, hogy jól sáfárkodjanak a rájuk bízott kinccsel…”

Az Árgyélus Színház játszik augusztus 21-én 10 órától is. A világ kenyere című előadás egy palóc népmese arról, hogy a szegénységből és a kiúttalanságból igenis vezet kiút, hogy igenis van a világnak teteje, ahonnan belátni az ég mélységéig, és van tüzes alja is, amit az igazak meg tudnak járni. A bábelőadás főszereplője a legkisebb búzaszemből dagasztott cipót eszi meg, elolvassa a világ legbölcsebb könyvét, és ennek erejével megküzd a világ gondjával-bajával, és megtalálja az elveszett napot. Az előadásban ötvöződik a bábjátékos, népdalénekes és mesemondó szerep.

Kalandok Csalóka Péterrel

Augusztus 22-én 10 órai kezdettel a Ciróka Bábszínházé a színpad a Tűzoltótoronynál. Előadása címe a főszereplő neve: Csalóka Péter, aki becsületes nevét azért kapta, mert nagyon csalafinta volt őkelme. Ámbár csak azokat csapta be, akik rászolgáltak erre, például a falu bíráját. Péternek háromszor is sikerült lóvá tennie az ostobát, végezetül pedig úgy elhúzza a nótáját, hogy a falu népe (igen okosan) őt teszi meg új bírónak. Az interaktív előadásban mindenki táncra perdül, két zenész húzza színészeknek és báboknak a talpalávalót.

Augusztus 23-án 10 órától Fabók Mancsi Bábszínháza lép fel Szatmárnémetiben A székely menyecske és az ördög című, népmesei elemekkel átszőtt előadásával. A főszereplő az a székely menyecske, aki a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár…

Augusztus 24-én a MárkuSzínház a Kossuth-kertben lép színpadra: 11 órától a Mátyás király szárnyai című előadást játssza, melyben ük-ük-ükapáink Magyarországát idézi meg. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az ő fiacskájának, Mátyásnak. Nevelték tudósságra, bajvívásra… és egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira és lelkének égbe szállására.

Látogatás a Tintaló Cirkuszba

Augusztus 24-én és 25-én, mindkét alkalommal 12 órai kezdettel a Tintaló Társulás lép fel a Kossuth-kertben a Tintaló Cirkusz című produkcióval. A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16–20 gyerek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! Ők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok tizenöt perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornás, egyensúlyozóművész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Amikor vége az előadásnak, rövid szünet után újra megtekinthető a produkció, hiszen a Tintaló Cirkusz folyamatosan szórakoztatja a közönséget.

Előadás a Kossuth-kert taván

Szombaton, augusztus 24-én 12.30 órai kezdettel egy igazán különleges bábelőadást láthatunk, amelynek helyszíne a Kossuth-kert tava lesz. A Giant Puppets Békakirály című előadása igazi kuriózum színházi, zenei és különleges látványelemekkel.

„A vízen úszó hatalmas békafigura váratlanul jelenik meg a tavon, zenével és különleges mozgásával hívja fel magára a figyelmet. A vízibiciklire szerelt óriásbáb nagy szemeivel végigpásztázza a partot, s közben dalokban fogalmazza meg érzéseit. Úszik, énekel, és várja a lányt, a királylányt, hogy segítsen neki átváltozni, újra emberré válni. A lány elfogadja őt, s az óriási béka a szemünk előtt változik át. A zene örömtáncra vált” — szól a kedvcsináló, mi pedig már alig várjuk az előadást.

A Holdkirály palotája a címe az Aranyszamár Bábszínház szatmárnémeti előadásának, amely augusztus 25-én 11 órától lesz látható. Az interaktív, bábos mesejátékban a publikumban ülő gyermekekre is szükség van, hogy segítsenek kiszabadítani a szépséges leányt. „Locsogj, mint a tenger, kopogj, mint a kövek, ciripelj, mint a kabócák, s meglátod, a szerelmesek újra egymásra találnak” — írja a darab kedvcsinálója.

A bábelőadások sorát a Meseszínház Öregapám mesefája című produkciója zárja augusztus 25-én 12.30-tól. A sokak által már ismert felvidéki mesemondó, Badin Ádám nagyapja, Tepó kedves történeteit és kedvenc mesefiguráját, Szerencsés Jánost idézi meg játékában. A népmesevilág és a polgárosodó mesteremberek mesevilága találkozik ebben az előadásban, megfűszerezve egy élménydús élet tapasztalásaival.

A Kossuth-kertben az Art Project szervezésében egyedi játékok is várják a gyerekeket, akik kipróbálhatják majd Paprikajancsi csúszdáját, a mojoldát vagy éppen a népi körhintát.

A Partiumi Magyar Napok bábelőadásaira a belépés díjtalan.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...