Izomkolosszusok világbajnoksága Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-06-30 17:07:40

A Nemzetközi Felföldi Játékok Szövetségének vezetői bíráskodnak szombaton és vasárnap a Skót felföldi hagyományos játékok világbajnokságán, Szatmárnémetiben. Rendkívül látványos verseny várható, amelyen a szatmári Cortean Sanyinak is lehet szurkolni.

Cortean Sanyi versenyszámot akar nyerni a hazai közönség előtt

Romániai premierre kerül sor szombaton és vasárnap a szatmárnémeti Aquastarban, ahol Cortean Sándor és a Big Security Sportklub szervezésében Skót felföldi hagyományos játékok „Strenght Challange” világbajnoksága, a Big Security Kupa fog zajlani. Romániai, magyarországi, szerbiai, skóciai, hollandiai, lengyelországi, egyesült államokbeli, horvátországi, írországi, németországi és ukrajnai „izompacsirták” neveztek a megmérettetésre, ahol két napon keresztül, összesen nyolc versenyszámban fognak összemérni erejüket. A szatmáriak természetesen hazai versenyzőnek szurkolhatnak, hiszen Cortean Sanyi is színe lép. „Sajnos van egy izomszakadásom, de így is versenyezni akarok és meg akarok nyerni legalább egy próbát” – mondta a szatmári izomkolosszus, aki eddig kilencszer szervezte meg a Szatmár Kupa erősember–versenyt. Hangsúlyozta, a Skót felföldi játékokban vannak olyan próbák is, amelyeket az erősember–versenyeken nem rendeznek meg. Ilyen lesz a telefonpózna–dobás, amikor a sportoló egy 4,5 méter hosszú póznát kell majd átfordítani hosszanti tengelye körül. Egy másik versenyszámban egy 13 kilós skót kalapácsot kell minél messzebbre dobni, majd egy 8,4 kilogrammos követ kell ellökni helyből, minél messzebbre. Az erősember–versenyekről ismert próbák is lesznek: a kőgolyópakoló próbában öt darab, egyre nehezebb kőgolyót kell felpakolni egy állványra, a legkönnyebb 120, a legnehezebb 160 kilós lesz. Egy következő versenyszámban 25 kg-os súlyt egy állvány felett átdobni, ennek magassága egyre emelkedik majd, 4 méter lesz a legalacsonyabb magasság. 115 kg-os farönköt kell majd kinyomni minél többször, majd öt darab, különböző súlyú tárgya kell majd elcipelni, természetesen időre, végezetül két darab, egyenként 110 kg-os fakoffert kell elcipelni legalább 20 méterre. Mindezen versenyszámok elvégzését tovább nehezíti, hogy az izomkolosszusok homokon kell majd teljesítsék a próbákat. Cortean ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a versenyszámok sorrendjét a szakági nemzetközi szövetség, az IHGF határozza meg. A két napon 4-4 versenyszám kerül lebonyolításra 15 órától, körülbelül 2–2 és fél óra időtartamban, a versenyszámok megszakítás nélkül követik egymást.

A nézőknek nem lesz idejük unatkozni sem, hiszen a két versenyszám közötti átállások idején Kéri György skótdudás játszik, a közönségjátékon pedig whiskeyt lehet nyerni tőle. Cortean továbbá elmondta, hogy a szatmári versenyről 48 perces összefoglalót készít a magyar Sport Tv, melyet több külföldi sportcsatorna is átvesz.

Hasonló versenyen két évvel ezelőtt volt Cortean Sanyi, a magyarországi Pusztaottlakán, ahol összetettben az nyolcadik helyen zárt, de voltak versenyszámok, amelyeket megnyert.

Az idei szatmári verseny bírái között lesz a skóciai Francis Brebner egykori profi világbajnok, az Nemzetközi Felföldi Játékok Szövetségének (IHGF) az elnöke. A munkáját az egyesült államokbeli Ryan Viera, többszörös profi világbajnok, az IHGF alelnöke, illetve a magyarországi Darázs Ádám, ötszörös Közép-Európa Legerősebb Embere-győztes, IHGF vezérigazgató segíti majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...