Január elsejétől megszűnnek az ügyeleti központok
Utoljára módositva: 2017-12-30 23:56:47

A Szatmár megyei családorvosok felfüggesztik tevékenységüket januártól, így egyelőre sem ártámogatott recepteket, sem küldőpapírokat, sem igazolásokat nem fognak tudni kiállítani.

A családorvosok a több hónapja tartó tiltakozó akciójuk végső szakaszába értek, nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) a 2018-as évre érvényes keretszerződést, így január elsejétől bezárnak az ügyeleti központok, január harmadikától pedig a családorvosi rendelők jelentős része is zárva marad, tájékoztatta szerkesztőségünket Călin Bumbuluţ, a Szatmár Megyei Családorvosi Egyesület elnöke. Kiderült, hogy a kormány kezében van a megoldás, hiszen ennek kell teljesítenie a családorvosok kérését. A családorvosok egyesülete tájékoztatta a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot és a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat arról, hogy január 1-től bezárnak az ügyeleti központok. Bumbuluţ elmondta, hogy a családorvosok biztosítják az országban az egészségügyi szolgáltatások 80 százalékát, ezért nem helyénvaló, hogy néhány millió lej miatt a szolgáltatásaik felfüggesztésére kényszerülnek.

Érdekes adat lehet, hogy 2018-ban országos viszonylatban 1,989 milliárd lejjel növekszik a kórházak költségvetése, tehát csak a kórházaknak pluszba adott pénz több, mint a családorvosi hálózat egész évi költségvetése. Ezzel nem is lenne semmi baj, de az ügyeletekben szolgálatot teljesítő családorvosok díjszabása hét éve változatlan, tehát nettó 3 lejes órabérrel dolgozik egy családorvos az ügyeleti központokban, miközben a kórházban dolgozó szakorvosok négyszer több ügyeleti pénzt kapnak. Călin Bumbuluţtól azt is megtudtuk, hogy januártól egyelőre sem ártámogatott recepteket, sem küldőpapírokat, sem igazolásokat nem fognak tudni kiállítani, mivel nem állnak szerződésben a biztosítási pénztárral, s ha nem oldódik meg országosan a családorvosi rendszer problémája, át fogják azt szervezni, és valószínűleg térítéses rendszerben fognak működni. A szakember kihangsúlyozta, hogy extrém, sürgős esetekben természetesen ellátják a betegeket.

Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere megkeresésünkre elmondta, hogy a sürgősségi jelenleg is túlterhelt, és legalább öt orvosra lenne még szükség, hogy zökkenőmentesen tudjon működni az osztály. Karácsonykor is nagyon sokan kértek ellátást az UPU-n, ami azzal is magyarázható, hogy a lakosok nem kérnek időben segítséget a családorvosoktól vagy a szakorvostól, és már csak a sürgősségin tudnak segíteni nekik ünnepnapokon vagy hétvégén. Adrian Marc elmondta, hogy meg fogják érezni a sürgősségin az ügyeleti központok hiányát, s igyekeznek minden beteget a lehető legrövidebb időn belül ellátni.

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...