Játékos tanulás egy héten át
Utoljára módositva: 2013-09-02 20:04:52

Történelmi és egészségügyi témák ismertetése mellett kirándulás is szerepel a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola negyedikeseiszámára rendezett egyhetes tábor programjában.

A nyitónapon népes számban voltak jelen roma diákok, elképzelhető, hogy a jövőben iskolai szintre is kiterjesztik a kezdeményezést

Sikeresnek mondható az a kezdeményezés, amely a roma identitású diákok érdeklődését próbálja felkelteni a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskolában. Az intézményben évek óta működik egy „after school” azaz „iskola utáni” program, melynek keretében a szociálisan nehéz sorsú gyermekek a tanórákat követően, az intézményben maradva, együtt készülnek a másnapi iskolai napra.

Hétfőn egy újabb, a romák felzárkóztatását célzó projekt indult, mégpedig a „Vakációs nagyszünet”. Ez a negyedikes magyar osztály tanítónőjének, Kolbaszer Erzsébetnek az egyéni ötlete alapján valósul meg. „A tábor azzal a céllal indult, hogy az osztályomban tanuló gyermekeket megjutalmazzam az eddigi közös munkánkért, illetve az általuk elért eredményekért. Több díjat és elismerést sikerült velük megnyerni, többek között a Sokféleség elnevezésű országos szintű esélyegyenlőségi vetélkedőn. 48 csapat indult a vetélkedőn, mi dicséretben részesültünk, illetve az egyik diákom, Balázs Zsolt a zsűri különdíját is megkapta „Ifjú tehetség” kategóriában. Az egyhetes tábor megszervezésekor fontos szempont volt, hogy még közelebb kerüljenek a diákok az iskolához, s rajtuk keresztül a szülők is felismerjék, hogy a jövőt az iskolázottság jelenti. Soha nem volt még ennyi roma gyermek a kezem alatt, hiszen ez az osztály, mellyel elsőtől indultunk együtt, szinte teljes egészében roma identitású. Az alapoktól indultunk, hiszen sokan közülük nem jártak óvodába, s azt sem tudták, hogyan kell a kilincset használni. Ehhez képest ma már versenyekre járunk” — magyarázta a pedagógus.

Az általános iskola vezetősége, Sălăjan Lenuţa igazgató, Belényi Andrea aligazgató, Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő és Kolbaszer Erzsébet tanítónő tartották az ünnepélyes megnyitót

A hétfői megnyitót követően ma a roma történelemmel kerülhetnek közelebbi kapcsolatba a gyermekek. Ebben Hágó Attila Nándor, a nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója lesz a kalauzuk, aki egy filmet is vetít a diákoknak ebben a témában, továbbá megmutatja nekik a kastélyt és a múzeumot. Szerdán dr. Lovász András gyermekorvos tart előadást „Ép testben ép lélek” címmel, melynek keretében a higiénia fontosságát igyekszik hangsúlyozni a szakember. Csütörtökön és pénteken kirándulás szerepel a programban: először a fényi erdőre kirándulnak, majd pénteken a máramarosi hegyeket nézik meg közelebbről. Kolbaszer Erzsébet elmondása szerint sok diákja soha életében nem látott még hegyet, így nagyon izgatottan készülnek a heti programra.

A foglalkozások során a gyermekek számára biztosítják az étkezést, az utaztatást, a játékokhoz szükséges felszereléseket. A pedagógus hozzátette, kezdeményezését több szponzor és a helyi önkormányzat is támogatta. A projekt zárásaképpen kiértékelésre kerül sor, valamint vázolják majd a jövőbeli terveket is. Még az is elképzelhető, hogy a jövőben iskolai szintre is kiterjesztik ezt a kezdeményezést, külföldi partnerekkel együttműködve.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...