Játszott az idő a véndiákokkal
Utoljára módositva: 2019-07-14 20:45:19

Az elmúlt hét végén megrendezett huszonnyolcadik Véndiáktalálkozón változékony volt az időjárás, de a találkozó résztvevői ennek ellenére jól érezték magukat, és szép emlékekkel tértek haza.

A hagyományokhoz híven az elhunyt tanárok és diákok emléktáblájának a megkoszorúzásával vette kezdetét a huszonnyolcadik Véndiáktalálkozó. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium aulájában Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szilágyi Czumbil Judit, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium aligazgatója szólt a résztvevőkhöz. Kiemelte, hogy megemlékeznek ugyan az elhunyt tanárokról és osztálytársakról, de a találkozó nem a szomorúság, hanem az öröm találkozója kell hogy legyen. Imát mondott Merlás Tibor, aki negyvenéves érettségi találkozójára érkezett haza, majd a résztvevők egymás kezét fogva mondták el a Miatyánkot.

A távolról érkezettek megtekintették az iskola felújított épületét, majd átvonultak a Dinu Lipatti Filharmónia termébe, ahol Tóth Géza, a Véndiákszövetség alelnöke nyitotta meg a rendezvényt, és Kruzlics János elmondta a tanárköszöntőt. Ezután ünnepi műsor következett. Blatniczki Blanka Dóra mezzoszoprán, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója énekelt Savian Corina zongorakíséretében. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai, Besenyődi Judit és Lázár Ruben Boldizsár Péter Félálmaink című színművét adták elő. A diákokat Csorján Árpád történelemtanár készítette fel. A színvonalas produkciókat könnyedebb műfaj követte, Pesek Attila, a Szatmári Friss Újság sportszerkesztője beszélgetett Gyenes Emánuel (Mani) motorversenyzővel eddigi sikereiről.

Szombaton az évtizedes hagyományokhoz híven a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán folytatódott a Véndiáktalálkozó. A véndiákok az iskola udvarán gyülekeztek, a kerek érettségi évfordulót ünneplő osztályok megtartották az osztályfőnöki órát, felidézték a múltat, elmesélték, milyen utat tettek meg legutóbbi találkozásuk óta. A becsengetést követően elkezdődött a véndiákok bevonulása. A legidősebb véndiák idén Asztalnok Gábor volt, aki hetven évvel ezelőtt érettségizett, és most már csak egyedül vonult fel, hiszen osztálytársai közül már csak ő van az élők sorában. A további felvonulók között többnyire az idősebb korosztályok képviselői vettek részt.

Gönczy Gábor ünnepi beszédében kiemelte, hogy az iskolában töltött idő a múltunk része, amihez hozzátartoznak diáktársaink és tanáraink. A Véndiáktalálkozón a múltat idézik mindazok, akik részt vesznek ezeken az alkalmakon. Huszonnyolcadik éve minden évben egyszer újra becsengetnek, amikor a véndiákok egy napra átélhetik az egykori iskolai évek varázsát, beülhetnek az iskolapadokba, és lélekben megfiatalodhatnak. Diákokból szülők lettünk, szülőkből nagyszülők, de soha nem szűnünk meg diáknak lenni, fogalmazott.

Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy vannak, akik a szomszédból, és vannak, akik a világ másik végéről érkeznek ide azért, hogy társaikkal beszélgessenek, megosszák az emlékeiket és olyan dolgokat, amelyek fontosak mindannyiunknak. Akár a szomszédból, akár a világ másik végéről érkeznek ide a véndiákok, egy utazás során jutnak el ebbe a közösségbe. Egy bölcs azt mondta, nem az a lényeg, hogy valaki milyen messzire utazik, hanem hogy közben mennyire él — mondta Póti.

Szilágyi Balázs református lelkipásztor és Merlás Tibor római katolikus misszionárius lelkész bibliai igék alapján a hit és a szeretet megtartására intették a jelenlévőket.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő egy olyan rendezvénynek nevezte a Véndiáktalálkozót, ami része lett Szatmárnémeti kultúrájának. Ez az az alkalom, amikor kiderül, mennyi értékes személyiséget adtak a szatmári iskolák a nagyvilágnak, hiszen akárhova is sodorta a végzősöket a sors, mindenhol megállták a helyüket, fogalmazott Magyar, majd hozzátette: jó látni, hogy sokan vannak, akik fontosnak tartják, hogy visszatérjenek a közösségbe, amely szorgalomra, tisztességre és becsületre nevelte őket.

A találkozó keretében köszöntötték a legidősebb pedagógusokat is, az elismerést ezúttal Tóth Elvira és Boór Béla vehette át.

A találkozó ünnepi pillanatai után a tornateremben kiállításmegnyitók és könyvbemutatók várták az érdeklődőket. Bemutatták a Véndiák I. kiadványt, a 60 évre emlékezünk című kötetet, majd Ábrám Zoltán Buenos Airestől Rio de Janeiróig című, vetített képes előadása következett. Sok érdekességet tartogatott a díszteremben megtartott, Székely József tanítványa voltam című találkozó.

Délután már a szórakozás került előtérbe. A színpadon műsorok váltották egymást, az asztaloknál pedig ételek és italok mellett folytak a beszélgetések. Huszonnyolcadik alkalommal is bebizonyosodott, hogy van igény a Véndiáktalálkozóra, de lehetne újítani, változtatni is a programokon.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...