Javában alakul a Kálvin-központ
Utoljára módositva: 2019-01-19 10:29:46

Jelenleg a belső munkálatok zajlanak az új nagykárolyi református templom és közösségi központ épületénél. Ifj. Tolnay Istvánt, a kertvárosi egyházközség lelkészét faggattuk a részletekről. Becslése szerint 3 hónapra van szükség a belső munkálatok elvégzéséhez.

Tulajdonképpen csak belső munkálatok zajlanak — ám azok javában — az új nagykárolyi református templomnál. Tolnay István, a kertvárosi egyházközség lelkésze elmondta, hogy a külső munkálatok kis híján teljesen befejeződtek.

„Jelen pillanatban, ha az ember elsétál a Kálvin-központ mellett, akkor kívülről nem is veszi észre, hogy valami zajlik bent” — veti fel az épülőfélben lévő templom, egyházi közösségi központ lelkésze. Mint Tolnay István — aki egyébként a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese is — hozzáteszi, az építkezés menetének megfelelően éppen a belső munkálatok zajlanak. Egész pontosan a különféle épületgépészeti munkálatokat végzik, a hálózat- és vezetékrendszereket, a fűtést építik ki, alakítják, de például készülnek a lambériázásra is. Javában pácolják, festik a deszkákat. Mindez egyaránt történik a templom, a lelkészi lakás és az egyéb közösségi termek esetében.

A külső munkálatokból a templom úgynevezett szentélyfala, azaz a keleti fal maradt ki. Ennek az oka az, hogy „egy olyan elképzelést adott át nekünk a műépítészünk, ami egyébként nagyon szép — egy gyönyörű panorámaablak a templom szentélye felett —, azonban a megvalósításra, a kivitelezésre igazából nemrégiben sikerült rátalálnunk. Ezért nem történt meg eddig a külső falrész bevakolása. Nyilván ez is hamarosan bekövetkezik” — mondta el a tiszteletes.

Becslése szerint hozzávetőleg három hónapra van szükség a belső munkálatok elvégzéséhez. „Laikusként azt mondom, hogy az ügyes szakembereink három hónap alatt meg tudják ezt nekünk oldani. Ami utána következik majd, a belső vakolás, a burkolás, a festés, és reméljük, hogy nyárra gyakorlatilag az egész Kálvin-központ elkészül” — tette hozzá.

„Hogy a központunk befejezésének a lehetősége ennyire közeli, hogy már tényleg látszik az a bizonyos fény az alagút végén, az nagyrészt a magyar kormány támogatásának köszönhető, amit nagyon köszönök. De persze a hívek adománya továbbra is érkezik” — mint hozzátette, a gyülekezet hozzájárulásából szeretnék bebútorozni a templomot.

 

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...