Javában tart a dinnyeszezon
Utoljára módositva: 2015-07-14 14:20:03

A görögdinnyét 2–2,5 lejért, a sárga dinnye kilóját 5 lejért lehet megvásárolni.

Minden évben várjuk a dinnyeszezont, bár az utóbbi időben már télen is lehet mediterrán országokból érkezett vagy éppen fóliasátrakban termesztett gyümölcsöt vásárolni. Régebben nagyon sokan vártak az érmihályfalvi és a Nagykároly környéki falvakban termesztett dinnye megjelenésére, mert annak volt igazán jó íze. Nagyon sok olyan kereskedő jelenik meg minden évben, aki nagybani eladóktól vásárolja a dinnyét és azt úgy próbálja meg eladni, mint piskolti vagy érmihályfalvi termést. Ezek a viszonteladók akár termelői igazolványt is fel tudnak mutatni, mert ma már pénzért azt is be lehet szerezni a polgármesteri hivatalokban.

Tegnap a Szamos piacon Nagy Zsolt érmihályfalvi dinnyetermesztővel beszélgettünk, akinek már a nagyapja is szakmabeli volt, ő maga pedig tizenhét éve van jelen a szatmárnémeti piacon a saját földjén termesztett dinnyével. Elmesélte, hogy három hektár föld beültetése nem egyszerű dolog. Minden évben meg kell vásárolni a minőségi magvakat, azokat egyenként be kell ültetni kis dobozokba, hogy három-négy hét alatt kifejlődjön a palánta, aminek biztosítani kell a vizet, a meleget és a napfényt is. Három hektár föld betelepítéséhez tizenhat ezer palántára van szükség. A dinnyetermesztés sokba kerül, és ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön és még nyereséges is legyen, megfelelő áron kell a gyümölcsöt értékesíteni. Sajnos, a vevők nagy része nem a minőséget nézi, hanem az árat, ezért megy jobban a viszonteladóknak, akiknek nincs mit veszíteniük, mert nem fektetnek be semmit, hanem mindössze a bizniszből élnek. Nagy Zsolt bármikor meg tudja mutatni a földjét, bárki megnézheti, hol terem az általa forgalmazott görögdinnye, melynek kilója 2,5 lej, és a sárgadinnye, melynek kilója jelenleg 5 lej. Szatmár megyében még nagyon kevés helyen érik a dinnye, azoknak a többsége, akik azt írják az asztalukra, hogy „helyi termék”, becsapja a vásárlókat és ehhez a csaláshoz hozzájárulnak azok a polgármesterek is, akik hamis termelői igazolványt állítanak ki számukra.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...