Javítani kell az oltottsági arányt
Utoljára módositva: 2019-05-09 15:11:26

Elfogadhatatlanul alacsony az oltottsági arány Románia egyes részein az UNICEF képviselője szerint. A Szatmár megyei apróságok nagy része megkapta tavaly a kötelező vakcinákat.

Vannak olyan közösségek Romániában, ahol az oltottsági arány „az elfogadható szint alá” csökkent — nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Pieter Bult, az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának (UNICEF) romániai képviselője. Bult rámutatott: Romániában vannak olyan „szigetek”, ahol az oltottsági arány nem éri el az öt százalékot, ami „nagyon-nagyon alacsony”. Országos szinten oltástól függően ez az arány 75 és 85 százalék között mozog. Meglátása szerint ez az alacsony arány azzal is magyarázható, hogy egyes közösségek kimaradnak az orvosi alapellátásból. Az UNICEF képviselője „rendkívül fontosnak” nevezte az iskolai tanácsadó, a szociális munkás és az orvosi asszisztens közötti együttműködést, hisz ezek együtt tudják, hogy „mi történik egy közösségben”. Véleménye szerint átfogó kampányra van szükség, amely az oltások hasznos voltát népszerűsíti, elsősorban a kockázatnak kitett közösségekben.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2018-as jelentése szerint a Szatmár megyei kicsik esetében egész jól alakult tavaly az immunizálási arány: a családorvosok regiszterei szerint a nyilvántartásukban lévő 24 hónapos gyerekek oltási lefedettsége 100% és 92,64% között mozgott.

Szatmár megyében tavaly 2282 tüdőgümőkór elleni BCG-oltást adtak be a gyerekeknek a szakemberek, 2156 B-típusú hepatitisz elleni vakcinát, diftéria-tetanusz-szamárköhögés-gyermekbénulás-hepatitisz B elleni kombinált oltásból 8122-t, diftéria-tetanusz elleni vakcinából 3373-at, pneumococcus elleni vakcinából 5983-at, a kombinált, kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni ROR-oltásból pedig 6820-at, és egyetlen esetben sem volt komoly mellékhatása az immunizálásnak.

A szakemberek ismét felhívják a szülők figyelmét arra, hogy egyetlen kötelező védőoltást se mulasszanak el beadatni gyermekeiknek, köztük a sokszor emlegetett kanyaró elleni oltást sem. A védőoltás két adagja szükséges ahhoz, hogy egy gyerek védett legyen. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 95 százalékos átoltottság kell az úgynevezett nyájimmunitáshoz, vagyis ahhoz, hogy a közösség védettsége megóvja a betegségtől azokat is, akik nem kaphatnak védőoltást.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...