Jégkárok Pusztadaróc községben
Utoljára módositva: 2016-06-22 08:57:30

Pusztadaróc községben tegnap és ma több alkalommal is hatalmas károkat okozott a vihar és a jég. Ma előbb reggel, majd dél körül zúdult nagy mennyiségű jég a településekre.

Az Atyához vezető úton két oldalt a kukorica, a napraforgó, valamint az árpa és búzaföldeken látható a vihar és a jégverés okozta kár. A település bejárata előtt egy fa az úttestre borult és lezárta a forgalmat. Vincze Sándor alpolgármester irányításával a község munkacsoportja munkagépekkel, emelőkkel és láncfűrésszel érkeztek a helyszínre, hogy szabaddá tegyék az utat. A déli vihar újabb fákat tört ki, ezek közül többnek az ágai a villanydrótokra borult, ezért kérték az Electricát, hogy szüntessék meg az áramszolgáltatást, amíg az ágakat eltávolítják a vezetékről. Nyisztor Miklós portáján négy fa rongálódott meg, ebből egy a villanyvezetékre borult. Ennek eltávolítása nem volt egyszerű, csak úgy tudták megoldani, hogy a fát teljesen feldarabolták. A településen szinte minden háztartásban vannak megrongálódott fák, a kertekben a jég mindent elvert, nagyon sok esetben újra kell szántani a földet, hogy újra tudják vetni azokat.

Szamosdarán is több pusztított a jég és a vihar. Găman Mihály polgármester házról házra járt, hogy a lakókkal egyeztetve keressen megoldást a károk helyreállítására. Bócsi Julianna a padlást mutatta, ahol a palatető teljesen megrongálódott, a tető beázik, a víz pedig befolyik a lakásba. Az udvarán a személygépkocsit teljesen tönkre tette a rázúduló ökölnyi nagyságú jég. Tamás Andrea elpanaszolta, hogy a reggeli jégverés úgy megrongálta a háztetőt, hogy a lakás is teljesen elázott. Csorvási Gyula fóliasátrait sem kímélte a természeti csapás. Maga a sátor teljesen megrongálódott, a benne lévő uborka, paprika, paradicsom és egyéb zöldség tönkre ment, mindent lehet újrakezdeni. Király József azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy mit kell tennie, ugyanis ő kötött biztosítást az ASTRA-val, de az csődöt jelentett. Az ASTRA által kötött biztosításokat átvállalták más biztosítók, de ezek a megkötött biztosítások nem érvényesek jégkárokra. Pusztadaróc községben tovább folytatódnak a kárfelmérések és a károk helyreállítása, de egyelőre bizonytalan, hogy a károsultak kapnak-e kárpótlást. A lakosság nagy része mezőgazdasági és alkalmi munkából él, nem igazán lesz lehetőségük a házuk feljavítására, hogy mi lesz a kertekkel és a szántóföldekkel, arról még elképzelés sincsen.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...