Jégkárok Pusztadaróc községben
Utoljára módositva: 2016-06-22 08:57:30

Pusztadaróc községben tegnap és ma több alkalommal is hatalmas károkat okozott a vihar és a jég. Ma előbb reggel, majd dél körül zúdult nagy mennyiségű jég a településekre.

Az Atyához vezető úton két oldalt a kukorica, a napraforgó, valamint az árpa és búzaföldeken látható a vihar és a jégverés okozta kár. A település bejárata előtt egy fa az úttestre borult és lezárta a forgalmat. Vincze Sándor alpolgármester irányításával a község munkacsoportja munkagépekkel, emelőkkel és láncfűrésszel érkeztek a helyszínre, hogy szabaddá tegyék az utat. A déli vihar újabb fákat tört ki, ezek közül többnek az ágai a villanydrótokra borult, ezért kérték az Electricát, hogy szüntessék meg az áramszolgáltatást, amíg az ágakat eltávolítják a vezetékről. Nyisztor Miklós portáján négy fa rongálódott meg, ebből egy a villanyvezetékre borult. Ennek eltávolítása nem volt egyszerű, csak úgy tudták megoldani, hogy a fát teljesen feldarabolták. A településen szinte minden háztartásban vannak megrongálódott fák, a kertekben a jég mindent elvert, nagyon sok esetben újra kell szántani a földet, hogy újra tudják vetni azokat.

Szamosdarán is több pusztított a jég és a vihar. Găman Mihály polgármester házról házra járt, hogy a lakókkal egyeztetve keressen megoldást a károk helyreállítására. Bócsi Julianna a padlást mutatta, ahol a palatető teljesen megrongálódott, a tető beázik, a víz pedig befolyik a lakásba. Az udvarán a személygépkocsit teljesen tönkre tette a rázúduló ökölnyi nagyságú jég. Tamás Andrea elpanaszolta, hogy a reggeli jégverés úgy megrongálta a háztetőt, hogy a lakás is teljesen elázott. Csorvási Gyula fóliasátrait sem kímélte a természeti csapás. Maga a sátor teljesen megrongálódott, a benne lévő uborka, paprika, paradicsom és egyéb zöldség tönkre ment, mindent lehet újrakezdeni. Király József azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy mit kell tennie, ugyanis ő kötött biztosítást az ASTRA-val, de az csődöt jelentett. Az ASTRA által kötött biztosításokat átvállalták más biztosítók, de ezek a megkötött biztosítások nem érvényesek jégkárokra. Pusztadaróc községben tovább folytatódnak a kárfelmérések és a károk helyreállítása, de egyelőre bizonytalan, hogy a károsultak kapnak-e kárpótlást. A lakosság nagy része mezőgazdasági és alkalmi munkából él, nem igazán lesz lehetőségük a házuk feljavítására, hogy mi lesz a kertekkel és a szántóföldekkel, arról még elképzelés sincsen.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:20
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...