×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Jelenleg nem az előre hozott választásokat, hanem a közegészségügyet kell prioritásként kezelni

2020.02.24 - 20:18
Megosztas :
 • Jelenleg nem az előre hozott választásokat, hanem a közegészségügyet kell prioritásként kezelni

  A koronavírus terjedése miatt jelenleg a közegészségügy kellene hogy legyen a kormány legfőbb gondja, nem pedig az előre hozott választások - nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

  Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság jogi konfliktus fennállását állapította meg az államelnök és a parlament között Ludovic Orban miniszterelnöki jelölése miatt, Kelemen azt mondta: az alkotmánybíróság döntései mindenki számára kötelező érvényűek, és - noha nem ért teljes mértékben egyet a testület hétfői határozatával - mindenkinek el kell fogadnia azokat.

  'Ami fontos: az alkotmánybíróság egy újabb nevesítést kér. Az elnök döntése, hogy mit fog tenni, a labda az ő térfelén van' - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

  'A PNL Ludovic Orbant jelölte ki, de utána azt mondta, hogy nem fogja megszavazni. Az államfő azzal a gondolattal nevesítette, hogy ne alakítson kormányt. Ez szembemegy az alkotmány szellemiségével, és ilyen szempontból meg tudom érteni az alkotmánybíróság döntését. Ami a lényeg, hogy húsz éve, amióta én a parlamentben dolgozom, még nem láttam ekkora káoszt. Jelenleg a kormánynak, az állami intézményeknek az állampolgárok biztonsága, a közegészségügy kellene hogy legyen a prioritás, mert a járvány közeledik Románia határaihoz. Tehát nem az előre hozott választásokkal és más mesékkel kéne foglalkozni, hanem az egészségügyi biztonsággal - ezt kéne első helyen kezelni a következő hetekben' - jelentette ki Kelemen Hunor.

  Az alkotmánybíróság hétfőni döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

  A taláros testület szerint Iohannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie, ugyanakkor a miniszterelnök-jelölésnek az kell legyen a célja, hogy létrejöjjön a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

  forrás: AGERPRES/( RO - szerző: Marius Septimiu AVRAM, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

  Cookie