Jelenteni kell a kiárusítást
Utoljára módositva: 2019-08-22 18:00:10

Teljében a nyári szezonvégi kiárusítások szezonja, ha egy kereskedő ilyenbe fog, jelentenie kell a polgármesteri hivatalban.

Hivatalosan augusztus 1. és október 31. között végezhetnek készletkiárusítást a boltok, ilyenkor adhatják olcsóbban a nyári szezonárut ha akarják, de nemcsak a vevők, az adóügynökség és a fogyasztóvédelem felé tartoznak elszámolással emiatt, hanem a polgármesteri hivatalok felé is. A 99/2000-es kormányhatározat mondja ki, hogy a szezonvégi akciókról egy teljesen felesleges bejelentést kell tenniük a kereskedőknek afelé a polgármesteri hivatal felé, amelyik a működési engedélyüket is kiadta, mert ha nem, 200-tól 1000 lejig terjedő bírság szabható ki rájuk. Se a törvény, se az ehhez tartozó útmutatók nem tájékoztatnak arról, mi haszna van egy-egy ilyen bejelentésnek, az árengedmény korrektségét úgyis a fogyasztóvédelem vizsgálja. A polgármesteri hivatalok azt hivatottak csak ellenőrizni, hogy az akció be lett-e náluk jelentve vagy sem, a kereskedelmi ellenőrző szolgálat revizorai, vagy a városi rendőrök kérhetik ezt számon, a bejelentés leadásakor sincs egyéb dolguk, mint tudomásul venni amit abban ír.

 

Négy bejelentés

 

A kormányhatározat azt írja, hogy a téli, vagy nyári szezonvégi leárazások időszakának kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal le kell adni ezt a bejelentést, az egyszerűnek tűnő folyamathoz egy tizenkét oldalas útmutatót adott ki a kis- és középvállalkozások ügynöksége. Ebben benne van, hogy a bejelentést sem lehet elmulasztani, és a megszabott kiárusítási határidőket is be kell tartani, tehát augusztus 1. előtt nem lehet nyári kiárusítást megkezdeni és ez október 31. után sem húzódhat, illetve ezen belül sem tarthat tovább 45 napnál. Két példányban kell a polgármesteri hivatalnak szánt bejelentőt megírni, amelyikből az egyik marad ott, a másikat a leadáskor kapott iktatószámmal az üzletben kell tartani.

A szatmárnémeti kereskedők „nagyon” komolyan veszik ezt a bürokratikus folyamatot, tavaly öt cég jelentett be ilyen a polgármesteri hivatalban, idén pedig csak négy, tájékoztatott ez ügyben a városháza.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...