Jelentős bevételkieséssel számolnak
Utoljára módositva: 2018-01-11 14:48:24

Pusztadaróc község idei költségvetésében az adótörvénykönyv módosításai miatt ötszázezer lejes hiány keletkezik, ebből az összegből egy kilométernyi utat lehetne leaszfaltozni, magyarázza Găman Mihály polgármester, aki keresi a megoldást a bevételkiesés pótlására.

 

Pusztadaróc Szatmár megye egyik legjobban fejlődő községe, bár nagyon sok hátránnyal kezdődött el a változás, hiszen 1990 előtt elszigetelték a magyar határ mellett lévő településeit (Szamosdara, Pete és Atya). Găman Mihály polgármester a költségvetésről beszélve elmondta, hogy az adótörvénykönyv módosításai miatt ötszázezer lejjel csökken Pusztadaróc község adóbevétele, amit valamilyen módon pótolni akar. Ebből az összegből egyébként egy kilométer utat lehetne leaszfaltozni. A költségvetésben amiatt jelentkezik ez a hiány, hogy tizenhat százalékról tíz százalékra csökkent a jövedelemadó. Az önkormányzatok vesztesége az eddigi büdzséjük harminc-harmincöt százaléka. Găman Mihály elmondta, hogy Pusztadaróc községnek átlagban tizenötmillió lejes költségvetése volt, ennek a harmincöt százaléka elég nagy kiesés. A költségvetés leosztásakor megnézik, hogy egy önkormányzat számláján mennyi pénz szerepelt év végén, és ennek felét levonják a költségvetéséből, magyarázta a polgármester, rámutatva arra, hogy ilyen módon azok a községek kerülnek hátrányos helyzetbe, amelyek több éven át dolgoznak egy projekt megvalósításán, s emiatt megpróbálnak spórolni, ahol lehet, hogy legalább minden harmadik évben befejezzenek egy-egy nagyobb beruházást. Például Pusztadaróc az elmúlt évben megspórolt ötmillió lejt, aminek most a felét elveszi a kormány. Azok járnak jól, akik év végén minden jelentéktelen dolgot megvásárolnak, hogy költsék el a pénzt, ahol a polgármester és a helyi tanács várja a leosztást, és nem csinál semmit, mutatott rá Găman.

Pusztadaróc község tanácsa a jó gazdálkodással akar eredményeket elérni, nem pedig az adóemeléssel, magyarázta az elöljáró, elismerve, hogy nagyon sok pénzt visz el a közalkalmazottak megemelt bérének a kifizetése. A kormány megtette a maga pozitív intézkedését, de a szükséges pénz előteremtése az önkormányzatok feladata, ezért Pusztadarócon például létszámcsökkentésben gondolkodnak, három személlyel csökken az alkalmazottak száma. Azok, akik maradnak, több fizetést kapnak, de többet kell dolgozniuk, mondja a polgármester.

Găman Mihály szerint jelentős előrelépést hozhat a mezőgazdasági területek és haszonállatok elektronikus nyilvántartásának elkészítése. Mint minden polgármesteri hivatalban, eddig Pusztadarócon is papíron vezették a mezőgazdasági jegyzéket, az elektronikus változat viszont pontosabb rálátást enged a község gazdalajstromára. Ebben a formában nem csupán a község, hanem az ország minden területén összegezve lesz a gazdalajstrom.

A tervek szerint három éven belül új épületbe költözik Pusztadaróc Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa. A település központjában elkezdtek építeni egy szociális központot, de ez a terv kivitelezhetetlenné vált, éppen ezért a helyi tanács úgy döntött, befejezi az építkezést, és az lesz majd a községháza. Amíg elkészülnek az új tervek, és meglesz a finanszírozás, az ötvenhárom ár területen lévő félkész épület állagának a megőrzésére helyezik a hangsúlyt. Az elkészülő épület mellett lesz parkoló és zöldövezet.

Pusztadaróc község 1,2 millió lejt kapott pályázati úton környezetbarát közvilágítás kialakítására. Ebből az összegből a községközpontban, Petén, Szamosdarán és Atyában, összesen huszonnégy kilométeren cserélik LED-égőkre a klasszikus égőket. Jelenleg csak minden második villanyoszlopon van világítótest, de a csere során minden oszlopra helyeznek égőket. A jelenlegi kétszázhetven világítótest helyett hatszázötvenegyet szerelnek fel. A jobb kivilágítás javítja a közbiztonságot és megkönnyíti a közlekedést.

Petén az Apaserv Masterplan II részeként építik ki a szennyvízcsatorna-hálózatot. Amikor ez elkészül, a község valamennyi településén elkezdik a járdák megöntését és az árkok széleinek a lebetonozását. Mivel ez a munkálat a község saját pénzforrásaiból fog megvalósulni, nem lehet tudni, hogy mikor fejeződik be. Ugyancsak helyi forrásból finanszírozzák majd Atyában az utak és utcák aszfaltozását.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...