Jelentős bevételkieséssel számolnak
Utoljára módositva: 2018-01-11 14:48:24

Pusztadaróc község idei költségvetésében az adótörvénykönyv módosításai miatt ötszázezer lejes hiány keletkezik, ebből az összegből egy kilométernyi utat lehetne leaszfaltozni, magyarázza Găman Mihály polgármester, aki keresi a megoldást a bevételkiesés pótlására.

 

Pusztadaróc Szatmár megye egyik legjobban fejlődő községe, bár nagyon sok hátránnyal kezdődött el a változás, hiszen 1990 előtt elszigetelték a magyar határ mellett lévő településeit (Szamosdara, Pete és Atya). Găman Mihály polgármester a költségvetésről beszélve elmondta, hogy az adótörvénykönyv módosításai miatt ötszázezer lejjel csökken Pusztadaróc község adóbevétele, amit valamilyen módon pótolni akar. Ebből az összegből egyébként egy kilométer utat lehetne leaszfaltozni. A költségvetésben amiatt jelentkezik ez a hiány, hogy tizenhat százalékról tíz százalékra csökkent a jövedelemadó. Az önkormányzatok vesztesége az eddigi büdzséjük harminc-harmincöt százaléka. Găman Mihály elmondta, hogy Pusztadaróc községnek átlagban tizenötmillió lejes költségvetése volt, ennek a harmincöt százaléka elég nagy kiesés. A költségvetés leosztásakor megnézik, hogy egy önkormányzat számláján mennyi pénz szerepelt év végén, és ennek felét levonják a költségvetéséből, magyarázta a polgármester, rámutatva arra, hogy ilyen módon azok a községek kerülnek hátrányos helyzetbe, amelyek több éven át dolgoznak egy projekt megvalósításán, s emiatt megpróbálnak spórolni, ahol lehet, hogy legalább minden harmadik évben befejezzenek egy-egy nagyobb beruházást. Például Pusztadaróc az elmúlt évben megspórolt ötmillió lejt, aminek most a felét elveszi a kormány. Azok járnak jól, akik év végén minden jelentéktelen dolgot megvásárolnak, hogy költsék el a pénzt, ahol a polgármester és a helyi tanács várja a leosztást, és nem csinál semmit, mutatott rá Găman.

Pusztadaróc község tanácsa a jó gazdálkodással akar eredményeket elérni, nem pedig az adóemeléssel, magyarázta az elöljáró, elismerve, hogy nagyon sok pénzt visz el a közalkalmazottak megemelt bérének a kifizetése. A kormány megtette a maga pozitív intézkedését, de a szükséges pénz előteremtése az önkormányzatok feladata, ezért Pusztadarócon például létszámcsökkentésben gondolkodnak, három személlyel csökken az alkalmazottak száma. Azok, akik maradnak, több fizetést kapnak, de többet kell dolgozniuk, mondja a polgármester.

Găman Mihály szerint jelentős előrelépést hozhat a mezőgazdasági területek és haszonállatok elektronikus nyilvántartásának elkészítése. Mint minden polgármesteri hivatalban, eddig Pusztadarócon is papíron vezették a mezőgazdasági jegyzéket, az elektronikus változat viszont pontosabb rálátást enged a község gazdalajstromára. Ebben a formában nem csupán a község, hanem az ország minden területén összegezve lesz a gazdalajstrom.

A tervek szerint három éven belül új épületbe költözik Pusztadaróc Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa. A település központjában elkezdtek építeni egy szociális központot, de ez a terv kivitelezhetetlenné vált, éppen ezért a helyi tanács úgy döntött, befejezi az építkezést, és az lesz majd a községháza. Amíg elkészülnek az új tervek, és meglesz a finanszírozás, az ötvenhárom ár területen lévő félkész épület állagának a megőrzésére helyezik a hangsúlyt. Az elkészülő épület mellett lesz parkoló és zöldövezet.

Pusztadaróc község 1,2 millió lejt kapott pályázati úton környezetbarát közvilágítás kialakítására. Ebből az összegből a községközpontban, Petén, Szamosdarán és Atyában, összesen huszonnégy kilométeren cserélik LED-égőkre a klasszikus égőket. Jelenleg csak minden második villanyoszlopon van világítótest, de a csere során minden oszlopra helyeznek égőket. A jelenlegi kétszázhetven világítótest helyett hatszázötvenegyet szerelnek fel. A jobb kivilágítás javítja a közbiztonságot és megkönnyíti a közlekedést.

Petén az Apaserv Masterplan II részeként építik ki a szennyvízcsatorna-hálózatot. Amikor ez elkészül, a község valamennyi településén elkezdik a járdák megöntését és az árkok széleinek a lebetonozását. Mivel ez a munkálat a község saját pénzforrásaiból fog megvalósulni, nem lehet tudni, hogy mikor fejeződik be. Ugyancsak helyi forrásból finanszírozzák majd Atyában az utak és utcák aszfaltozását.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...