Jelentsék a szabálytalanságokat!
Utoljára módositva: 2020-02-27 14:30:11

Szabálytalanságokat, visszaéléseket tapasztalt, amíg kórházban kezelték? Jelentse! — erre buzdít minden pácienst az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS).

Bár a pácienseknek van lehetőségük arra, hogy közöljék, mennyire elégedettek az egészségügyi intézmények nyújtotta szolgáltatásokkal, a gyógyító és ápoló munka minőségével, nem sokan éltek és élnek az ilyenfajta lehetőséggel, még akkor sem, ha ez teljesen névtelenül történik. A páciensek egy része, még akkor is, ha már kiutalták, tart attól, hogy ha újra orvoskézre kerül, és esetleg kiderül, hogy hangot adott elégedetlenségének, nem részesül majd jó bánásmódban.
Márpedig ahhoz, hogy minőségi, kifogástalan munka folyjon az intézményekben, érdemes jelenteni, ha szabálytalanságokat, visszaéléseket tapasztalunk — nyilatkozta Eleonora Câmpan, az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) szatmári munkatársa. Az ANMCS honlapján, az anmcs.gov.ro/web/ oldalon az „Implică-te! Părerea ta contează!” („Avatkozz be! A véleményed számít”) rovatra kattintva anonim módon, nyíltan és mindenféle köntörfalazás nélkül közölhetjük a kormányhatósággal mindazt, amit a kórházakban észleltünk. A betegek és a hozzátartozók számára is adott a lehetőség, hogy jelentsék, ha szabálytalan dolgot észlelnek. Ezeket az adatokat az ANMCS szakosodott szervei fogják felhasználni az egészségügyi egységek akkreditáció utáni nyomon követési folyamatában, amennyiben hasznosnak és meggyőzőnek tekintik őket.
„Ha kiderül, hogy valós szabálytalanságról van szó, amit az egészségügyi intézmény nem jelentett, akár az akkreditációját is bevonhatják” — mondta Câmpan. A szakember elmondta, hogy azt követően indították a rovatot az ANMCS honlapján, hogy az év elején kiderült a fővárosi Floreasca kórház műtőasztalán megégett, majd elhunyt páciens esete. A lehetőség adott, mindenkit arra buzdítanak, hogy jelentse az ANMCS oldalán, ha kellemetlen tapasztalatban volt része, szabálytalanságot vagy visszaélést észlelt. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az adott rovatba beírt vélemények nem egyenértékűek a petíciókkal, csak jelzésértékük van, ez utóbbiakat az [email protected] e-mail-címre várják.
Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...