Jeles Piros Pünkösd Napján
Utoljára módositva: 2012-05-29 09:35:19

Tíz Szatmár megyei magyar hagyományőrző néptánc–csoport vett részt május 28-án, hétfőn a második alkalommal megrendezett Jeles Piros Pünkösd Napján elnevezésű néptánc és népi szokások bemutatón.

A nagykárolyi Rekettye néptánccsoport

A bemutatót a Szatmár Megyei Népi Hagyományokat Megőrző és Támogató Központ szervezi. Enyedi István kulturális referens elmondta, hogy minden egyházi ünnephez kötődnek népszokások, ilyen egyházi ünnep a pünkösd is, amelyen egykor megválasztották a pünkösdi királyt és királynőt, akiknek az volt a feladatuk, hogy egy éven át szervezzék a kulturális eseményeket.

 

A bogdándi Rozsmalint néptánccsoport

A Szatmár megyei magyar hagyományőrzők második éve, hogy pünkösd második napján bemutatnak néhány, a vidékükre jellemző néptáncot, népi játékot vagy népdalcsokrot, bizonyítva ezzel, hogy településeiken a fiatalok sajátjuknak tekintik azt, amit szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak. Felician Pop, az intézmény igazgatója megnyitó–beszédében arról beszélt, hogy ebben a feszültségekkel telített időszakban, a kultúra az, ami lehetőséget ad a kikapcsolódásra, lelket önt az emberekbe. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy oda figyeljünk az értékeinkre, hogy csillogjon a színpadon a magyar néptánc.

 

A kökényesdi Rozmaring néptánccsoport

Tíz néptác–csoport

 

Hétfőn a nagykárolyi Rekettye, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Bokréta csapata, a bogdándi Rozsmalint, a kökényesdi Rozmaring, az avasújvárosi Bokréta, az Egri Csodaszarvas, a Nemzetiségek Népi Együttese, valamint a dobrai, az erdődi és a halmi hagyományőrző csoportok léptek színpadra. Előadásaik elő bizonyítékok voltak arra, hogy Szatmár megyében élnek a néphagyományok, elkeserítő viszont az, hogy nagyon sok magyarlakta településen, bár a polgármesteri hivataloknak vannak kulturális referensei, megszűntek az egykor ismert csoportok.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...