Jézus barátaiként ministrálnak
Utoljára módositva: 2019-11-12 09:30:34

Idén is megtartotta ministránsoknak szánt képzését az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda, mégpedig november második péntekén és szombatján az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban és környékén.

Harminckét negyedik és hetedik osztályos kor közötti gyerek használta fel az alkalmat arra, hogy ismeretekkel, tudással töltse meg szeretetből végzett oltárszolgálatát. Az információk átadása ezúttal is játékos formában történt, Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta SJC referensek pedig minden kérdésre válaszoltak. Az érdeklődés nagy volt, a kis ministránsok mindent megkérdeztek, amit eddig nem pontosan értettek: miért vagy hogyan kell végezni a szentmisén a különböző cselekedeteket?

Szombaton a legszentebb áldozat megünneplésén is részt vehettek együtt. Tíz órától Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán mutatott be szentmisét körükben, a prédikációban a találkozó mottójához — Ti Isten temploma vagytok — kapcsolódva. Arra kérte őket, Jézus barátaiként végezzék szolgálatukat. „A barátok segítik egymást. Ti az oltár körüli munkátokkal Jézust segítitek abban, hogy vele együtt ünnepelhessük meg a legszebb örömünnepet, a szentmisét. (…) Ti Isten temploma is vagytok. Ez azt jelenti, hogy Isten temploma élő, és ti vagytok az. Különbség van a kőtemplom és az élő templom között. A kőtemplom mozdulatlan, nagysága és felszentelése, szent jellege által dicsőíti Istent. Viszont ami élő, abban erő, dinamika, lüktetés, mozgás van. Mindazt, amit a kőtemplom külsejével és belsejével hirdet — vagyis Isten szeretetét és nagyságát —, nektek, élő templomoknak kell elvinni a kőtemplom falain kívülre.”

A szombati nap során a ministránsok gyakorolták a szentmisén való szolgálat egyes cselekedeteit, mint a csengetés, olvasás, áldoztatótálca tartása. Hazainduláskor mindannyian magukkal vitték a képzésen tanult imát is: „Atyám, buzdíts, erősíts, támogass munkám végzésében, hogy a feladat, melyet nevedben megkezdek, a te dicsőségedre, nekem és embertársaimnak pedig megelégedésre és örömre váljék. Ámen.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...