Jézus parancsának kell engedelmeskedni
Utoljára módositva: 2017-11-06 14:14:35

A Szatmár-Németi Református Egyházközség templomkertjében november 5-én, vasárnap kopjafa állításával tisztelegtek a reformáció 500. évfordulója előtt. Az ünnepélyes keretek között felavatott kopjafát Bú József szatmárnémeti fafaragó készítette és adományozta a gyülekezetnek.

A vasárnapi ünnepnek két fontos apropója volt: az egyik a reformáció 500. évfordulójának a méltó megünneplése az egyházközségben, a másik pedig a gyülekezet énekkarának — vagy dalárdájának, ahogy akkor nevezték — megalakulásának 120. évfordulója. Az istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Prédikációjában János evangéliuma 20. részének 19–23. igeverseit vette alapul. Ezekben Jézus azt parancsolja követőinek, a benne hívőknek, hogy vegyenek Szentlelket. Az elöljáró elmagyarázta, hogy erre azért van szükség, hogy mindenki elmondhassa magáról, hogy látta az Urat. S akkor nemcsak a problémamentes időkben, de életünk legcsúfabb napjaiban is magasztalni tudjuk Teremtőnket. Egy másik fontos dolog, hogy aki engedelmeskedik a Megváltó parancsának, az általa ígért új világ fényében látja és várja a bekövetkezendőket. A reformátorok ezt látták meg, ezt, amit Jézus pontosan megfogalmazott, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy Istent a maga teljességében ismerje meg az ember. Ezt követően Sipos Miklós házigazda lelkipásztor emelkedett szólásra, köszönetet mondva az ünnepre összeseregletteknek, majd Király Lajos szatmári esperes, Kiss József egyházmegyei főjegyző, Bogya Kiss Mária egyházkerületi nőszövetségi elnök, valamint Korda Zoltán, Szilágyi Balázs és Rácz Ervin lelkipásztorok köszöntötték az ünneplő gyülekezetet. Dobosi Csilla karnagy vezényletével a gyülekezet vegyes kara természetesen dicsőítő dalokat énekelt.

Előadás, koszorúzás

Az istentisztelet második részében dr. Varga Attila alkotmányjogász-presbiter Kálvin Jánosról tartott előadást. Ezt követően mindenki a templomkertbe vonult, ahol Bú József fafaragómű munkája nemzeti színű piros-fehér-zöld szalaggal átkötve várt felavatásra. Az emlékoszlopra a magyar nép számára olyan fontos személyiségek portréja van vésve, mint Kálvin János francia származású svájci reformátor, a kálvinizmus névadója, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Bocskai István erdélyi fejedelem és II. Rákóczi Ferenc, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. A kopjafán megjelenik a híres magyar származású festő, Albrecht Dürer mára a szeretet szimbólumává vált, imádkozó kezek motívuma is. Az ünnepséget koszorúzás, majd nemzeti imánk közös eléneklése zárta.

Karikás Enikő 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. március 25.
Talán nem azt hozod, amit várnak tőled, ami talán mindenkiben feszültséget kelt. Talán te magad is egyre feszültebb leszel a gondolattól, hogy mások nem elégedettek veled. Tudod, mit szoktál gondolni, amikor valaki elmeséli, hogy nem értik meg? Igen, azt, hogy a kommunikáció lenne a megoldás. Ez így van a te életedben is.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...