Jézus parancsának kell engedelmeskedni
Utoljára módositva: 2017-11-06 14:14:35

A Szatmár-Németi Református Egyházközség templomkertjében november 5-én, vasárnap kopjafa állításával tisztelegtek a reformáció 500. évfordulója előtt. Az ünnepélyes keretek között felavatott kopjafát Bú József szatmárnémeti fafaragó készítette és adományozta a gyülekezetnek.

A vasárnapi ünnepnek két fontos apropója volt: az egyik a reformáció 500. évfordulójának a méltó megünneplése az egyházközségben, a másik pedig a gyülekezet énekkarának — vagy dalárdájának, ahogy akkor nevezték — megalakulásának 120. évfordulója. Az istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Prédikációjában János evangéliuma 20. részének 19–23. igeverseit vette alapul. Ezekben Jézus azt parancsolja követőinek, a benne hívőknek, hogy vegyenek Szentlelket. Az elöljáró elmagyarázta, hogy erre azért van szükség, hogy mindenki elmondhassa magáról, hogy látta az Urat. S akkor nemcsak a problémamentes időkben, de életünk legcsúfabb napjaiban is magasztalni tudjuk Teremtőnket. Egy másik fontos dolog, hogy aki engedelmeskedik a Megváltó parancsának, az általa ígért új világ fényében látja és várja a bekövetkezendőket. A reformátorok ezt látták meg, ezt, amit Jézus pontosan megfogalmazott, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy Istent a maga teljességében ismerje meg az ember. Ezt követően Sipos Miklós házigazda lelkipásztor emelkedett szólásra, köszönetet mondva az ünnepre összeseregletteknek, majd Király Lajos szatmári esperes, Kiss József egyházmegyei főjegyző, Bogya Kiss Mária egyházkerületi nőszövetségi elnök, valamint Korda Zoltán, Szilágyi Balázs és Rácz Ervin lelkipásztorok köszöntötték az ünneplő gyülekezetet. Dobosi Csilla karnagy vezényletével a gyülekezet vegyes kara természetesen dicsőítő dalokat énekelt.

Előadás, koszorúzás

Az istentisztelet második részében dr. Varga Attila alkotmányjogász-presbiter Kálvin Jánosról tartott előadást. Ezt követően mindenki a templomkertbe vonult, ahol Bú József fafaragómű munkája nemzeti színű piros-fehér-zöld szalaggal átkötve várt felavatásra. Az emlékoszlopra a magyar nép számára olyan fontos személyiségek portréja van vésve, mint Kálvin János francia származású svájci reformátor, a kálvinizmus névadója, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Bocskai István erdélyi fejedelem és II. Rákóczi Ferenc, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. A kopjafán megjelenik a híres magyar származású festő, Albrecht Dürer mára a szeretet szimbólumává vált, imádkozó kezek motívuma is. Az ünnepséget koszorúzás, majd nemzeti imánk közös eléneklése zárta.

Karikás Enikő 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...