Jézus Szíve Búcsú
Utoljára módositva: 2013-06-04 15:01:10

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúünnepére június 9-én kerül sor.

 

A Székesegyház előtti térre várják vasárnap az egyházmegye híveit, hogy a sokéves hagyománynak megfelelően együtt imádják Jézus Szentséges Szívét. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúünnepére a legtávolabbi pontokból is jönnek zarándokcsoportok, kérni Jézus Krisztust, alakítsa szívüket az Ő Szíve szerint.

A búcsút idén is kilenc napos felkészülés előzi meg, a Jézus Szíve tisztelet központjául szolgáló Kálvária templomban, és ugyanott tartják a búcsú napján a román, és német nyelvű szentmiséket. Szatmárnémeti egyetlen neogótikus templomában, június 9-én reggel nyolc órától Nm. Ft. Aurel Percă, Iaşi segédpüspök mutat be ünnepi szentmisét román nyelven, majd fél tíztől Nm. Ft. Németh László SVD nagybecskereki püspök német nyelven. A magyar nyelvű búcsúmisére idén is a Székesegyház előtti téren kerül sor, ahol az egyházmegye papságával és püspökével, tizenegy órától, Nm. Ft. Németh László SVD mutatja be a legszentebb áldozatot, és mond szentbeszédet.

 

Jézus Szentséges Szíve ünnepével Isten emberszeretetére, a szolidaritásra és megbékélésre figyelünk, mely abban érte el csúcspontját, hogy egyszülött Fiát adta értünk, aki a végtelen szeretet eszközévé tett „emberi szívvel” szerette a világot.

II. János Pál pápa 2004-től Jézus Szívének ünnepét a Papok Megszentelődésének Világnapjává tette. A megszentelődés az a folyamat, amikor Isten életét öltjük magunkra. Az életszentség Istenhez való hasonlóság Jézus Krisztus követésében, ezért nekünk az Ő belső életét kell magunkra öltenünk. Ezt jelenti többek között Jézus Szívének tisztelete.

 

Az ünnep történetét tekintve, már a középkorban kimutatható bizonyos körökben a kifejezett Jézus Szíve-tisztelet, különösen a “német misztikusoknál” (1250-1350). Elmélkedésük anyaga az Énekek Éneke – az Egyház, mint Krisztus jegyese. Később a jezsuiták és a karthauziak vették át a Jézus Szíve tiszteletet, és terjesztették el az egész Egyházban. A Jézus Szíve tiszteletbe kapcsolódnak Alacoque Szent Margit látomásai, melyekben Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a Szív tisztelőitől engesztelést, a hónap első péntekjén gyónást és áldozást kért. A Szent Szív tisztelet terjedésében nagy szerepe volt Alacoque Szent Margit gyóntatójának, a jezsuita páter Colombière-nek. A felvilágosodás, ill. a jozefinizmus nem kedvezett a Jézus Szíve tisztelet terjedésének, 1814-ben viszont, a visszaállított Jézus Szíve tisztelet ismét a társadalmi szolidaritás és megbékélés, a szociális megújhodás orvossága lett. Azóta alig van templom, ahol ne lenne jelen a Szívére mutató Jézus szobor.

 

XIII. Kelemen pápa 1765-ben engedélyezte  a lengyel püspököknek, hogy bizonyos keretek között bevezessék Jézus Szíve miséjét és officiumát. IX. Pius pápa Jézus Szíve ünnepét az egész Egyházra kiterjesztette. XIII. Leó pápa 1899-ben hagyta jóvá a Jézus Szíve litániát az egész Egyház számára. XI. Pius 1928-ban a Miserentissimus Redemptor enciklikában már összefoglalást adott a Jézus Szíve tisztelet teológiai alapjairól. XII. Pius pápa a Haurietis aquas enciklikájával emlékezett meg a 100 évvel korábban bevezetett ünnepről.

Jézus Szíve ünnepének dogmatikai háttere a Szentírásra alapszik és a hagyomány adataira támaszkodik. Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. A Jézus Szíve tiszteletben magát az Istenembert, Jézust ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte. A személyes egység révén Jézus egész embersége az isteni személy kifejezője. Az egyházi dokumentumok szerint a szív nem pusztán jelképe Jézus szeretetének, hanem valóságos emberségének kifejezése, melyet áldozatul adott értünk. A Szentírásban és a hagyományban a szív nem lélektani, hanem az egész embert kifejező fogalom, olyan ősfogalom, amely egyszerre tükrözi a testi és a lelki valóságot. A testben megnyilvánuló személyesség belső központja, ahol az elhatározások és a külső kapcsolatok megszületnek. A szívben nemcsak Jézus emberi, hanem istenemberi szeretetének jelképét is látjuk, amely egyszerre tükrözi az Atya iránti és az emberek iránti szeretetet.

Szatmáron a Jézus Társasága öröksége a Jézus Szíve-tisztelet. A jezsuiták 1858-as, második letelepedésükkor kapták meg a Kálvária templomot működésük központjául. Tudott róluk, hogy bárhol megtelepedtek, kötelességüknek érezték a Jézus Szíve ájtatosság terjesztését, és Szatmárnémetiben is így próbálták lángolóbbá tenni a hívők lelki életét. 1868 júliusában ezért, a római központ engedélyével meghonosították a Jézus Szíve Társulatot.

Ez a kegyelemteljes előélet tette lehetővé, hogy XIII. Leó pápa előírja az egyházmegye felajánlását Jézus Szentséges Szívének, amit az 1899. évi századfordulón Meszlényi Gyula püspök a Kálvária templomban el is végzett. A XIX. század utolsó évtizedében, Jézus Szíve ünnepén a városbeli, és a vidékről érkezett hívek számára már a magyar mellett német nyelvű prédikációt is tartottak.

1909. június 6-án, az átépített Kálvária templomot Boromisza Tibor püspök Jézus Szíve tiszteletére szentelte fel, gondozását pedig a Jézus Társasága szerzeteseire bízta, megerősítve így Szatmárnémetit a régió Jézus Szíve tiszteletének központjaként, egyházmegyei zarándokhelyként.

Ez a tisztelet és hagyomány azóta is elevenen él a Szatmári Egyházmegyében, a búcsúra minden évben az ünnepet követő vasárnap kerül sor. 1999-ig a Kálvária templomban, illetve annak udvarán mutatták be az ünnepi nagymisét, majd ettől az évtől Reizer Pál püspök a Székesegyház előtti térre hozta, ahova máig minden évben több ezren zarándokolnak el.

 

Nm. Ft. Németh László SVD

nagybecskereki püspök, 1956. szeptember 7-én született a vajdasági Hódságon (Odzaci), a volt Jugoszlávia területén. Szabadkán érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Lengyelországban végezte szerzetesi, filozófiai és teológiai tanulmányait. Szerzetesi örökfogadalmat 1982. szeptember 8-án tett, pappá 1983-ban szentelték. Két évig a volt Jugoszláviában működött (a mai Horvátországban), majd elöljárói további tanulmányok céljából Rómába küldték (1985-1987). 1987-től 1990-ig katolikus egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken. 1994-ben dogmatikából doktorált a Gergely Egyetemen. Tíz évig az osztrák rendtartományban élt. Tanított az ottani és a lengyelországi verbita főiskolán. 2000-től a Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén teljesített szolgálatot. 2004. tavaszán települt át Magyarországra, mivel a verbita rend általános rendfőnöke 2004. februárjában kinevezte magyarországi tartományfőnöknek. E megbízatást 2007. május 1-jéig látta el. 2006. július 15-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia választotta titkárává és a testület szóvivőjévé. Emellett 1996-tól Zágrábban tanított a Jezsuita Filozófiai Karon, valamint 2002-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Fundamentális Tanszékén missziológiai kurzusokat tartott. Több könyv és tanulmány szerzője. 2008. április 23-án XVI. Benedek pápa nagybecskereki megyéspüspökké nevezte ki. Püspökké 2008. július 5-én szentelték a nagybecskereki székesegyházban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...