Jó borokat kóstoltak Csanáloson
Utoljára módositva: 2018-02-12 09:04:40

Szombat délelőtt kezdődött az idei borverseny a Nagykároly melletti Csanáloson. A zsűri tagjai minőségi borokat kóstolhattak a községi kultúrházban megszervezett eseményen.

Senki által nem zavartatva, nyugodt körülmények között dolgozott szombat délelőtt a zsűri a csanálosi kultúrotthonban. A Bencze Zoltán, Jugrestean Cristian, Serli Tünde alkotta zsűri több órán keresztül kóstolta, ízlelte a versenyre nevezett bormintákat. Fontos ez a nyugalom, ezért döntöttek úgy évekkel ezelőtt, hogy a csanálosi versenyre a gazdák már csak az eredményhirdetésre érkeznek, akkor méltatja és értékeli ki ugyanis boraikat a szakemberekből álló bizottság.

Az idei immár a 18. volt a versenyek sorában, tudtuk meg Mellau József polgármestertől, aki hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a község gazdái számára, hogy megmutathassák és megméressék boraikat.

„Nagyon sok az elhanyagolt szőlős a faluban, azonban szerencsére van néhány gazda, aki szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy egyre jobb minőségű borokat készítsen. Jó hír, hogy fiatal szőlőtermesztők is vannak, akik áldoznak is arra, hogy megfelelő technológiával készített borok kerüljenek ki pincéjükből” — mondta a polgármester.

Az idei borversenyt a Szatmár Megyei Szőlőtermelők Egyesületével, valamint a megyei tanáccsal együttműködésben szervezte a csanálosi önkormányzat.

A rendezvényen jelen volt Leiher Géza, az egyesület elnöke, aki részletesen is beszélt arról, miért ennyire fontos, hogy kiszűrjék azokat a borászokat, akik nem saját termesztésű, hanem máshonnan vásárolt szőlőből készült borokkal szeretnének nevezni. A helyben termett, minőségi szőlőből készült borok készítését kell támogatnunk — hangsúlyozta ki Leiher.

„Le kell szoktatni a gazdákat arról, hogy idegen tollakkal ékeskedjenek, mert úgy a helyi értékek népszerűsítése szenved csorbát. Ezért jött létre az egyesület is, és ezért harcolunk már öt éve. Nem szabad átgázolni azoknak a gazdáknak a munkáján, akik keményen dolgoznak azért, hogy jó borokat állítsanak elő. Nem lehet persze mindenkit kiszűrni, de a gazdák lelkiismeretére is szeretnénk hatni. Egyik szomszéd tudja a másikról, mit és mennyit termelt, honnan van a bora. Összejárnak, kóstolják egymás borát, ezt nem lehet eltitkolni. Ha a szőlőtermesztőt meggyalázza a borász, akkor soha nem lesz rendes borkultúra. Tisztelni kell a hagyományt, azonban lépést is kell tartani az új technikákkal. Az új, korszerű felszerelések alkalmazása, használata a bor minőségén is javít, de ezt a gazdáknak is fel kell ismerniük. Ugyancsak fontos, hogy a gazdák ne kótyavetyéljék el az elkészített minőségi bort. Tíz lej alatti áron nem szabad eladni a megtermelt, jó minőségű bor literjét” — hangoztatta Leiher.

A Szatmár Megyei Szőlőtermelők Egyesületének vezetője azt is elmondta, arra törekszenek, hogy kiépüljön egy olyan turisztikai útvonal, amelybe bekapcsolódik legalább nyolc-tíz helyi gazda Szatmár megye több, bortermelőnek számító községéből, akiknek a pincéjébe betérve a turistáknak lehetőségük nyílik egy kellemes hangulatú borkóstoláson részt venni.

A csanálosi borokról szólva a szakember elmondta, hogy valóban egyre jobbak, de további erőfeszítésekre, beruházásokra van szükség, s a munkálatok megkezdéséhez akár pályázatok készítéséhez is segítséggel szolgálnak az egyesületük kapcsolatai révén.

A szombati versenyen végül 18 arany, 21 ezüst és 15 bronz oklevél került kiosztásra a versenyen bírált 67 fehérborminta készítői között. Továbbá kilenc vörösbort neveztek be a versenyre, ezek között 1 ezüst és 5 bronz oklevelet osztottak ki.

A legmagasabb pontszámot két fehérbor kapta. Készítőik, Ludescher György és Vaszita Csaba arany oklevelet vehettek át munkájuk elismeréseként.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...