Jó hangulatban teltek a szárazberki Bocskai Napok
Utoljára módositva: 2014-09-01 08:46:51

Életre kelt a Keleti Kapu a hetedik alkalommal megrendezett szárazberki Bocskai Kulturális Napokon: határnyitás és magyar állampolgársági eskütétel, főhajtás és koszorúzás, foci- és gulyásverseny, örömteli találkozások, jóízű beszélgetések.
Immár hetedjére szervezték meg Szárazberken a Bocskai Kulturális Napokat, a szombati nap a sport, azaz a futballtorna jegyében telt, vasárnap pedig számtalan program várta Szárazberek és Garbolc lakóit. A két települést mindössze 2 km választja el egymástól — és egy országhatár: 1920-ban itt húzták meg a trianoni határt, mély sebet okozva a szárazberkieknek és a garbolciaknak, akik számtalan rokoni és baráti szállal kötődtek és kötődnek egymáshoz. Több mint kilencven év alatt a két települést összekötő utat benőtte a gaz és a gyom, egészen tavaly októberig, amikor átadták a Keleti Kaput, amely „szilárd burkolatú kapcsolat megteremtése Garbolc és Szárazberek között.” Mindezek ismeretében nem is lehet csodálkozni, hogy tegnap délelőtt sok berki és garbolci álldogált kerékpárja mellett és várták a 11 órát, amikor — ha csak egy napra is —de megnyílt a határ.

Szárazberekről pedig 18-an várakoztak izgatottan a garbolci polgármesteri hivatal nagytermében, hogy letehessék magyarországi állampolgársági esküjüket. „Önökkel gazdagodott a magyar nemzet. Ez a nap ünnep mindannyiunk számára. Ma önök visszakaptak valamit abból, amit szüleiktől, nagyszüleiktől elvettek: az összetartozást” — köszöntötte a bensőséges hangulatú ünnepség keretében Nagy Roland, Garbolc polgármestere a friss állampolgárokat. Az ünnepség végén pedig nem csak pezsgővel koccintottak, hanem megkóstolhatták a helyi specialitást, a dióval és lekvárral töltött garbolci csudakiflit is, amelyet Nagy Magdika és segítői készítettek a vendégeknek — örömmel, szívvel és lélekkel.

Ezt követően az ünnepség már Szárazberken folytatódott, ahol a templomkertben — Illés István életműve és ajándékaként — álló Bocskai szobornál előbb ökumenikus imára került sor, majd Lengyel István, Lázári község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Bocskai fejedelmet megidéző gondolataiban kiemelte: annak személyisége egy kettős történelmi erő szimbólumát fejezi ki: a harcos helytállást és a bölcs béketeremtést, aki a harcba és fontos döntések meghozatalába mindig a magyarok Istenének segítségét kérve, a templomból indult el. „E kettősséget szem előtt tartva, céljaink eléréséhez használjuk fel a bukaresti lehetőségeket, melyhez közjogilag tartozunk, de teremtsük meg a határokon átívelő magyar nemzeti békét és egységet magyar és magyar, Magyarország és Erdély között.”

Dr. Tilki Attila magyarországi parlamenti képviselő, Fehérgyarmat polgármestere és történelemtanár szintén a fejedelem munkásságát emelet ki beszédében, rámutatva ugyanakkor arra is: itthon milyen kevesen ismerik és ismerik el, miközben például Genfben, a Reformáció Emlékművénél külön szobra áll: „rebellis volt és a rebellisekre a hatalom soha nem emlékszik szívesen.”. A beszédek között a szárazberki református egyházközség és a Hármashatár Egyesület egyesített kórusa énekelt, majd elhelyezték a kegyelet koszorúit Bocskai István fejedelem szobránál. Közben megérkezett a zajtai küldöttség is, annak a 94 éves Sajóvölgyi Istvánnak a vezetésével, aki most először kelt autóval át a határon — eddig ugyanis mindig gyalog, zászlóval a kezében tette meg.

A lelki táplálék után a testi táplálék került előtérbe, hiszen az iskola udvarán egymással versengve készültek a csapatok és készítették az ízes falatokat: a garbolciak kecske-gulyást, az ombodiak bográcsgulyást és csülkös sóletet, a batiziak speciális, birka-, marha- és sertéshúsból készült gulyásukat, a szárazberkiek bab- és hagyományos gulyást, illetve 110 málékásás töltött káposztát, a lázáriak pedig szintén töltött káposztát készítettek.

Míg rotyogtak az ételek a csapattagok át-átléptek egymáshoz egy-egy pohárka jóféle „pájinkával”, színpadon egymást váltották a szebbnél szebb népviseletbe öltözött tánccsoportok, járták a csárdást, a legényest, rég nem látott iskolatársak, egykori szomszédok üdvözölték egymást — egy garbolci néni pedig elindult megkeresni a görögkatolikus templomot, ahol valamikor szüleit keresztelték meg s halkan teszi hozzá: az ő családjuk három országba szakadt szét a határok átrajzolásakor.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...