Jó szakemberek kitanítása a cél
Utoljára módositva: 2017-11-10 13:29:31

A Hans Lindner Alapítvány szakkollégium beindítása mellett döntött annak érdekében, hogy minél több szatmári fiatalnak tudjon szakmatanulási lehetőséget biztosítani.

 

Egyelőre még nem körvonalazódott véglegesen a Campus Lindner, azaz a Hans Lindner Alapítvány szakkollégiumának működési módja, viszont az első kísérleti lépéseket megtette az alapítvány annak érdekében, hogy egy újszerű szemléletmóddal működő bentlakásos intézményt kínálhasson a szatmári fiatalok számára.

Koczinger Tibor, az alapítvány elnöke elmondta, hogy igyekeztek jól átgondolni a kollégium ideológiáját, így az elindított szakkollégium elsődleges feladata nem csak a szállás biztosítása lenne, hiszen arra ott van megannyi más kollégium, netán szálloda, hanem ennél valamivel többet szeretnének kínálni a diákok számára.

Éppen ezért nem csak egy díjalapú hozzájárulás szükséges a szolgáltatások igénybevételéhez, sokkal inkább a diákok becsvágyát szeretnék fókuszba helyezni, ugyanis egy szakma iránti becsvágy jótékony hatással lehet a diákok hozzáállására.

„A mesterek és az alapítvány partnercégei arra várnak, hogy a diákok kiválasszanak egy olyan szakmát, amit eltökélten szeretnének tanulni. Elindult egy párbeszéd vállalkozókkal, akik hajlandóak lennének bármit megtenni, hogy jól képzett munkaerővel erősödjenek, amennyiben van még valós akarat ma a szakmát tanuló fiatalokban” — fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Koczinger Tibor.

Ehhez biztosít többek között szállást, kiegészítő képzéseket, további gyakorlati helyszíneket a Hans Lindner Alapítvány, annak érdekében, hogy a diákok egy-egy szakma mestereivé válhassanak.

Éppen ezért a szakkollégiumba való felvételre jelentkezhetnek olyanok is, akik iskolába járnak, és emellett szeretnének még mélyebb ismereteket szerezni egy-egy szakmáról, de olyanok is, akik már nem iskoláskorúak, viszont szeretnének egy új szakmát kitanulni, csak nem tudják, hogy hol és kitől.

„Példának okáért találtunk is egy olyan fiatalembert, aki egy mester mellett inaskodik, de vidékről volt kénytelen mindennap bejárni Szatmárnémetibe, ami időt és energiát vett el tőle. Éppen ezért beköltözött az alapítvány szakkollégiumi lakásába, így a városban lakva, munkahelyéhez közel élhet” — magyarázta Koczinger.

A szakkollégium bentlakói ugyanakkor délutánonként akár előkönyvelői képzésen, nyelvtanfolyamokon, számítógép-használati kurzusokon is részt vehetnek az alapítvány jóvoltából.

Éppen ezért a bentlakóktól egy bizonyos szintű fejlődést is elvár az alapítvány, mert ha csak a szállás miatt akar valaki itt lakni, annak nem ez a megfelelő hely — hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Mostanáig 6-an vették igénybe az ősz óta működő szolgáltatásokat, s 4-en el is kezdtek önállóan dolgozni, viszont most ketten bentlakóként veszik igénybe a szakkollégiumot.

Koczinger Tibor végezetül azt is elmondta, hogy a Hans Lindner Alapítvány szeretné némiképp kitágítani a szatmári fiatalok szemléletmódját, sőt, mivel általában nagyon keveset tud egy mai fiatal arról, hogy Szatmáron hányféle szakmával lehet boldogulni, illetve milyen képzési lehetőségeket kínál a város, az információk egységesítésén, összesítésén és publikussá tételén is dolgoznak.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...