Jó zenészek és lelkes közönség a kálmándi fúvóstalálkozón
Utoljára módositva: 2014-08-04 19:29:43

Gyors egyeztetés a koncert kezdése előtt

A sváb falvakban komoly hagyománya van a fúvószenének. Ezt a hagyományt tartja fent és élteti a Kalmander Harmony Kulturális Egyesület és a kálmándi önkormányzat által szervezett XI. Kálmándi Fúvóstalálkozó, amelyet a kálmándi iskolaudvaron tartottak , a környékbeli rezesbandák részvételével.
A fúvószene pattogó ritmusai szinte Kálmánd határáig elhallatszottak vasárnap délután, mintegy becsalogatva az arra járókat az iskola udvarára, ahol idén immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Fúvószenekarok Kálmándi Találkozóját. S hogy az élőzene jótékony hatással van mindenkire, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre többen és többen látogatnak el a rendezvényre és hallgatják élvezettel a dallamokat. A régi sváb hagyományok alapján megszervezett minifesztiválon ezúttal négy rezesbanda gyűlt össze, hogy szórakoztassa az igen lelkes közönséget.: a házigazda Kalmander Harmony mellett jelen volt Kaplony és Mezőpetri közös zenekara, a mezőfényi-csanálosi-csomaközi egyesített fúvószenekar, illetve a szilágyberkedi fúvószenekar. A találkozóra már hosszú évek óta visszajáró nyírbátori fúvószenekar és mazsorettcsoport idén sajnos nem tudott eljönni – a mindenki számára kellemes szórakozást kívánó üzenetüket Sütő Imre kálmándi polgármester tolmácsolta.
A rendezvény délután vette kezdetét, hagyományosan a házigazda és a meghívott zenekarok felvonulásával. Bevonulásuk után mind a négy együttes felsorakozott az iskolaudvaron, a közönség már ekkor ütemes tapssal kísérte az indulók dallamát. Elsőként Sütő Imre polgármester köszöntötte pár szóban a jelenlévőket, rámutatva, hogy a jó hangulat biztosítéka nem más mint a jó zenészek és a lelkes közönség. Ugyanakkor a sváb hagyományok megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet, elismerően szólva Tempfli Szilárdról, a Kalmander Harmony zenekar vezetőjéről – motorjáról. Kálmándon az első fúvósbanda 1890-ben alakult, akkoriban templomban, lakodalmakban, temetéseken játszottak, és versenyeken is részt vettek. A deportálás időszaka alatt feloszlottak, de rövid időn belül régi és új tagokkal újjáalakult az együttes. 2003-ban a zenekar újjászerveződött, élére pedig Tempfli Szilárd állt — 2005-től a Kalmander Harmony nevet vette fel.
Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szintén a tradíció – művészet – minőségi szolgáltatás és szórakozás összefonódását említette köszöntőjében, rámutatva, hogy ma már nincs egyetlen olyan rendezvény sem, amelyen ne lennének jelen fúvószenekarok.

Negyven perces koncertjük végén a kaplonyi zenekar minden tagja üdítőre vágyott

Ezután vette kezdetét a tulajdonképpeni fesztivál, a színpadon egymást váltották a zenekarok, a publikum pedig szemmel láthatóan jól érezte magát. A Kalmander Harmony főként hagyományos sváb zenét játszott ezúttal, a másik három rezesbanda azonban a sváb polkától a csárdáson át a szvingig, az ABBA-, vagy Beatles-slágerekig igen színes volt a felhozatalt mutatott be – mindenki megtalálhatta a számára kedves dallamokat. A napot szabadtéri bál zárta, amelyen amelyen a Schütz Kapelle rézfúvósai biztosították a jó hangulatot

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...