Jó zenészek és lelkes közönség a kálmándi fúvóstalálkozón
Utoljára módositva: 2014-08-04 19:29:43

Gyors egyeztetés a koncert kezdése előtt

A sváb falvakban komoly hagyománya van a fúvószenének. Ezt a hagyományt tartja fent és élteti a Kalmander Harmony Kulturális Egyesület és a kálmándi önkormányzat által szervezett XI. Kálmándi Fúvóstalálkozó, amelyet a kálmándi iskolaudvaron tartottak , a környékbeli rezesbandák részvételével.
A fúvószene pattogó ritmusai szinte Kálmánd határáig elhallatszottak vasárnap délután, mintegy becsalogatva az arra járókat az iskola udvarára, ahol idén immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Fúvószenekarok Kálmándi Találkozóját. S hogy az élőzene jótékony hatással van mindenkire, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre többen és többen látogatnak el a rendezvényre és hallgatják élvezettel a dallamokat. A régi sváb hagyományok alapján megszervezett minifesztiválon ezúttal négy rezesbanda gyűlt össze, hogy szórakoztassa az igen lelkes közönséget.: a házigazda Kalmander Harmony mellett jelen volt Kaplony és Mezőpetri közös zenekara, a mezőfényi-csanálosi-csomaközi egyesített fúvószenekar, illetve a szilágyberkedi fúvószenekar. A találkozóra már hosszú évek óta visszajáró nyírbátori fúvószenekar és mazsorettcsoport idén sajnos nem tudott eljönni – a mindenki számára kellemes szórakozást kívánó üzenetüket Sütő Imre kálmándi polgármester tolmácsolta.
A rendezvény délután vette kezdetét, hagyományosan a házigazda és a meghívott zenekarok felvonulásával. Bevonulásuk után mind a négy együttes felsorakozott az iskolaudvaron, a közönség már ekkor ütemes tapssal kísérte az indulók dallamát. Elsőként Sütő Imre polgármester köszöntötte pár szóban a jelenlévőket, rámutatva, hogy a jó hangulat biztosítéka nem más mint a jó zenészek és a lelkes közönség. Ugyanakkor a sváb hagyományok megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet, elismerően szólva Tempfli Szilárdról, a Kalmander Harmony zenekar vezetőjéről – motorjáról. Kálmándon az első fúvósbanda 1890-ben alakult, akkoriban templomban, lakodalmakban, temetéseken játszottak, és versenyeken is részt vettek. A deportálás időszaka alatt feloszlottak, de rövid időn belül régi és új tagokkal újjáalakult az együttes. 2003-ban a zenekar újjászerveződött, élére pedig Tempfli Szilárd állt — 2005-től a Kalmander Harmony nevet vette fel.
Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szintén a tradíció – művészet – minőségi szolgáltatás és szórakozás összefonódását említette köszöntőjében, rámutatva, hogy ma már nincs egyetlen olyan rendezvény sem, amelyen ne lennének jelen fúvószenekarok.

Negyven perces koncertjük végén a kaplonyi zenekar minden tagja üdítőre vágyott

Ezután vette kezdetét a tulajdonképpeni fesztivál, a színpadon egymást váltották a zenekarok, a publikum pedig szemmel láthatóan jól érezte magát. A Kalmander Harmony főként hagyományos sváb zenét játszott ezúttal, a másik három rezesbanda azonban a sváb polkától a csárdáson át a szvingig, az ABBA-, vagy Beatles-slágerekig igen színes volt a felhozatalt mutatott be – mindenki megtalálhatta a számára kedves dallamokat. A napot szabadtéri bál zárta, amelyen amelyen a Schütz Kapelle rézfúvósai biztosították a jó hangulatot

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...