Jobb legelők kellenek
Utoljára módositva: 2014-06-30 16:22:01

Uniós pénzekből javítana a Túr Menti Védett Területeken lévő gyepes területek, legelők és kaszálók minőségén az Erdélyi Kárpát Egyesület.

Márk-Nagy János a projekt részleteiről beszélt a tegnapi projektindítón

Nem csak a gyepes területek természeti értékeinek megőrzését szeretné elérni az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti legújabb projektje révén, de egyes, a Túr Menti Védett Területeken lévő legelők állapotán is javítana ezáltal, derült ki a tegnapi projektindítón. Márk-Nagy János elnök a szatmárnémeti Kossuth-kerti Zöld Házban tartott beszámolón elmondta, a minél jobb és az igényekhez szabott eredmény elérése érdekében a Túrterebesi Állattartók Egyesületét és a Józsefházi Közbirtokosságot is bevonta a kezdeményezésbe azért, mert ez a két entitás érintett leginkább a gyepes területek és a legelők használatában. A projekt életre hívását az tette szükségessé, hogy a Túr menti, korábban fás legelők fáit kivágták, az állandó vizes élőhelyeket és az időszakos tocsogókat lecsapolták, továbbá a legelőket és kaszálókat nem őshonos fűfajokkal telepítették be, ezzel egyrészt megnehezítve a védett fajok szaporodását és életét, másrészt kevésbé jó minőségű legelőket hozva létre a háztáji haszonállatok számára.

A projekt célkitűzései közé tartozik a védett területeken levő gyepes területek természeti értékeinek felmérése, a gyephasználati módszerek azonosítása, a gazdák tájékoztatása a természetbarát gyepkezelésről és -használatról, valamint a gyepes területek természetvédelmi értékeinek rehabilitálása.

A projekt lezárásáig az EKE szakértői többek között azt szeretnék elérni, hogy legalább húsz hektárnyi gyepes terület állagának feljavításával bizonyítsák, hogy természetbarát módon is hatékonyan kezelhetőek és fenntarthatóak a legelők és kaszálók, jobb körülmények biztosíthatóak a védett fajok és a haszonállatok számára is fás legelőkön. A terepmunka e hónap folyamán fog elkezdődni, a célkitűzések megvalósítására két év áll az egyesület rendelkezésére.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...