Jobb legelők kellenek
Utoljára módositva: 2014-06-30 16:22:01

Uniós pénzekből javítana a Túr Menti Védett Területeken lévő gyepes területek, legelők és kaszálók minőségén az Erdélyi Kárpát Egyesület.

Márk-Nagy János a projekt részleteiről beszélt a tegnapi projektindítón

Nem csak a gyepes területek természeti értékeinek megőrzését szeretné elérni az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti legújabb projektje révén, de egyes, a Túr Menti Védett Területeken lévő legelők állapotán is javítana ezáltal, derült ki a tegnapi projektindítón. Márk-Nagy János elnök a szatmárnémeti Kossuth-kerti Zöld Házban tartott beszámolón elmondta, a minél jobb és az igényekhez szabott eredmény elérése érdekében a Túrterebesi Állattartók Egyesületét és a Józsefházi Közbirtokosságot is bevonta a kezdeményezésbe azért, mert ez a két entitás érintett leginkább a gyepes területek és a legelők használatában. A projekt életre hívását az tette szükségessé, hogy a Túr menti, korábban fás legelők fáit kivágták, az állandó vizes élőhelyeket és az időszakos tocsogókat lecsapolták, továbbá a legelőket és kaszálókat nem őshonos fűfajokkal telepítették be, ezzel egyrészt megnehezítve a védett fajok szaporodását és életét, másrészt kevésbé jó minőségű legelőket hozva létre a háztáji haszonállatok számára.

A projekt célkitűzései közé tartozik a védett területeken levő gyepes területek természeti értékeinek felmérése, a gyephasználati módszerek azonosítása, a gazdák tájékoztatása a természetbarát gyepkezelésről és -használatról, valamint a gyepes területek természetvédelmi értékeinek rehabilitálása.

A projekt lezárásáig az EKE szakértői többek között azt szeretnék elérni, hogy legalább húsz hektárnyi gyepes terület állagának feljavításával bizonyítsák, hogy természetbarát módon is hatékonyan kezelhetőek és fenntarthatóak a legelők és kaszálók, jobb körülmények biztosíthatóak a védett fajok és a haszonállatok számára is fás legelőkön. A terepmunka e hónap folyamán fog elkezdődni, a célkitűzések megvalósítására két év áll az egyesület rendelkezésére.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...