Jobb legelők kellenek
Utoljára módositva: 2014-06-30 16:22:01

Uniós pénzekből javítana a Túr Menti Védett Területeken lévő gyepes területek, legelők és kaszálók minőségén az Erdélyi Kárpát Egyesület.

Márk-Nagy János a projekt részleteiről beszélt a tegnapi projektindítón

Nem csak a gyepes területek természeti értékeinek megőrzését szeretné elérni az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti legújabb projektje révén, de egyes, a Túr Menti Védett Területeken lévő legelők állapotán is javítana ezáltal, derült ki a tegnapi projektindítón. Márk-Nagy János elnök a szatmárnémeti Kossuth-kerti Zöld Házban tartott beszámolón elmondta, a minél jobb és az igényekhez szabott eredmény elérése érdekében a Túrterebesi Állattartók Egyesületét és a Józsefházi Közbirtokosságot is bevonta a kezdeményezésbe azért, mert ez a két entitás érintett leginkább a gyepes területek és a legelők használatában. A projekt életre hívását az tette szükségessé, hogy a Túr menti, korábban fás legelők fáit kivágták, az állandó vizes élőhelyeket és az időszakos tocsogókat lecsapolták, továbbá a legelőket és kaszálókat nem őshonos fűfajokkal telepítették be, ezzel egyrészt megnehezítve a védett fajok szaporodását és életét, másrészt kevésbé jó minőségű legelőket hozva létre a háztáji haszonállatok számára.

A projekt célkitűzései közé tartozik a védett területeken levő gyepes területek természeti értékeinek felmérése, a gyephasználati módszerek azonosítása, a gazdák tájékoztatása a természetbarát gyepkezelésről és -használatról, valamint a gyepes területek természetvédelmi értékeinek rehabilitálása.

A projekt lezárásáig az EKE szakértői többek között azt szeretnék elérni, hogy legalább húsz hektárnyi gyepes terület állagának feljavításával bizonyítsák, hogy természetbarát módon is hatékonyan kezelhetőek és fenntarthatóak a legelők és kaszálók, jobb körülmények biztosíthatóak a védett fajok és a haszonállatok számára is fás legelőkön. A terepmunka e hónap folyamán fog elkezdődni, a célkitűzések megvalósítására két év áll az egyesület rendelkezésére.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...