Jobb legelők kellenek
Utoljára módositva: 2014-06-30 16:22:01

Uniós pénzekből javítana a Túr Menti Védett Területeken lévő gyepes területek, legelők és kaszálók minőségén az Erdélyi Kárpát Egyesület.

Márk-Nagy János a projekt részleteiről beszélt a tegnapi projektindítón

Nem csak a gyepes területek természeti értékeinek megőrzését szeretné elérni az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti legújabb projektje révén, de egyes, a Túr Menti Védett Területeken lévő legelők állapotán is javítana ezáltal, derült ki a tegnapi projektindítón. Márk-Nagy János elnök a szatmárnémeti Kossuth-kerti Zöld Házban tartott beszámolón elmondta, a minél jobb és az igényekhez szabott eredmény elérése érdekében a Túrterebesi Állattartók Egyesületét és a Józsefházi Közbirtokosságot is bevonta a kezdeményezésbe azért, mert ez a két entitás érintett leginkább a gyepes területek és a legelők használatában. A projekt életre hívását az tette szükségessé, hogy a Túr menti, korábban fás legelők fáit kivágták, az állandó vizes élőhelyeket és az időszakos tocsogókat lecsapolták, továbbá a legelőket és kaszálókat nem őshonos fűfajokkal telepítették be, ezzel egyrészt megnehezítve a védett fajok szaporodását és életét, másrészt kevésbé jó minőségű legelőket hozva létre a háztáji haszonállatok számára.

A projekt célkitűzései közé tartozik a védett területeken levő gyepes területek természeti értékeinek felmérése, a gyephasználati módszerek azonosítása, a gazdák tájékoztatása a természetbarát gyepkezelésről és -használatról, valamint a gyepes területek természetvédelmi értékeinek rehabilitálása.

A projekt lezárásáig az EKE szakértői többek között azt szeretnék elérni, hogy legalább húsz hektárnyi gyepes terület állagának feljavításával bizonyítsák, hogy természetbarát módon is hatékonyan kezelhetőek és fenntarthatóak a legelők és kaszálók, jobb körülmények biztosíthatóak a védett fajok és a haszonállatok számára is fás legelőkön. A terepmunka e hónap folyamán fog elkezdődni, a célkitűzések megvalósítására két év áll az egyesület rendelkezésére.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...