Jobb legelők kellenek
Utoljára módositva: 2014-06-30 16:22:01

Uniós pénzekből javítana a Túr Menti Védett Területeken lévő gyepes területek, legelők és kaszálók minőségén az Erdélyi Kárpát Egyesület.

Márk-Nagy János a projekt részleteiről beszélt a tegnapi projektindítón

Nem csak a gyepes területek természeti értékeinek megőrzését szeretné elérni az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti legújabb projektje révén, de egyes, a Túr Menti Védett Területeken lévő legelők állapotán is javítana ezáltal, derült ki a tegnapi projektindítón. Márk-Nagy János elnök a szatmárnémeti Kossuth-kerti Zöld Házban tartott beszámolón elmondta, a minél jobb és az igényekhez szabott eredmény elérése érdekében a Túrterebesi Állattartók Egyesületét és a Józsefházi Közbirtokosságot is bevonta a kezdeményezésbe azért, mert ez a két entitás érintett leginkább a gyepes területek és a legelők használatában. A projekt életre hívását az tette szükségessé, hogy a Túr menti, korábban fás legelők fáit kivágták, az állandó vizes élőhelyeket és az időszakos tocsogókat lecsapolták, továbbá a legelőket és kaszálókat nem őshonos fűfajokkal telepítették be, ezzel egyrészt megnehezítve a védett fajok szaporodását és életét, másrészt kevésbé jó minőségű legelőket hozva létre a háztáji haszonállatok számára.

A projekt célkitűzései közé tartozik a védett területeken levő gyepes területek természeti értékeinek felmérése, a gyephasználati módszerek azonosítása, a gazdák tájékoztatása a természetbarát gyepkezelésről és -használatról, valamint a gyepes területek természetvédelmi értékeinek rehabilitálása.

A projekt lezárásáig az EKE szakértői többek között azt szeretnék elérni, hogy legalább húsz hektárnyi gyepes terület állagának feljavításával bizonyítsák, hogy természetbarát módon is hatékonyan kezelhetőek és fenntarthatóak a legelők és kaszálók, jobb körülmények biztosíthatóak a védett fajok és a haszonállatok számára is fás legelőkön. A terepmunka e hónap folyamán fog elkezdődni, a célkitűzések megvalósítására két év áll az egyesület rendelkezésére.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...