Jobb lett gyereknek lenni
Utoljára módositva: 2019-05-31 11:38:21

 

176 országból Románia az 51. helyen áll a gyermekek helyzetét illetően – derül ki a Save the Children gyerekvédelmi szervezet jelentéséből.

A nemzetközi gyereknap alkalmából idén is kiadta jelentését a Save the Children gyerekvédelmi szervezet, melyet 176 ország vizsgálatával készített el. Ebből kiderül, hogy Szingapúrban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Szlovéniában a legjobb a gyerekek helyzete, a sort pedig Nigéria, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság zárja. Románia a tavalyi évhez képest három helyet javítva, az 51. a listán, de így is kritikusan áll, ha olyan szempontokat veszünk figyelembe, mint a kiskorú anyák száma vagy az oktatáshoz való hozzáférés. Ezzel egyébként olyan országok mellett sorakozunk fel, mint Tunézia, Omán vagy Kazahsztán, míg a gyermekek jogait figyelembe véve, hasonló a helyzet Mauritiushoz, Kubához és Sri Lankához.

A tanulmány szerint ugyanakkor világszerte legalább 280 millió gyereknek jobb élete van, mint 2000-ben. Egészségesebben és nagyobb biztonságban nőnek fel, oktatáshoz és elegendő táplálékhoz jutnak és védve vannak a gyerekmunkától vagy a korai házasságtól.

A szervezet szerint 4,4 millióval kevesebb gyerekkorban bekövetkező haláleset történik, 48 millióval kevesebb gyerek szenved hiányos táplálkozás okozta fejlődési zavartól, 94 millióval kevesebb gyerek dolgozik és 3 millióval csökkent a tinédzserterhességek száma.

A gyerekek helyzete a konfliktusos területeken a legrosszabb. 420 millió gyerek él ilyen régióban, kétszer annyi, mint 1995-ben. A konfliktusos országokban a legmagasabb a gyerekkori halandóság, nagy a fejletlen gyerekek aránya és növekszik azon gyerekek száma, akik nem járnak iskolába.

A szülőföldről való elűzetés az egyetlen, a gyerekkort tönkretevő tényező, amely 2000 óta nagyobb arányban befolyásolja gyerekek életét világszerte. Csaknem 31 millió gyereket érint, ami 80 százalékos növekedést jelent az elmúlt 20 évben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...