Jobb lett gyereknek lenni
Utoljára módositva: 2019-05-31 11:38:21

 

176 országból Románia az 51. helyen áll a gyermekek helyzetét illetően – derül ki a Save the Children gyerekvédelmi szervezet jelentéséből.

A nemzetközi gyereknap alkalmából idén is kiadta jelentését a Save the Children gyerekvédelmi szervezet, melyet 176 ország vizsgálatával készített el. Ebből kiderül, hogy Szingapúrban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Szlovéniában a legjobb a gyerekek helyzete, a sort pedig Nigéria, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság zárja. Románia a tavalyi évhez képest három helyet javítva, az 51. a listán, de így is kritikusan áll, ha olyan szempontokat veszünk figyelembe, mint a kiskorú anyák száma vagy az oktatáshoz való hozzáférés. Ezzel egyébként olyan országok mellett sorakozunk fel, mint Tunézia, Omán vagy Kazahsztán, míg a gyermekek jogait figyelembe véve, hasonló a helyzet Mauritiushoz, Kubához és Sri Lankához.

A tanulmány szerint ugyanakkor világszerte legalább 280 millió gyereknek jobb élete van, mint 2000-ben. Egészségesebben és nagyobb biztonságban nőnek fel, oktatáshoz és elegendő táplálékhoz jutnak és védve vannak a gyerekmunkától vagy a korai házasságtól.

A szervezet szerint 4,4 millióval kevesebb gyerekkorban bekövetkező haláleset történik, 48 millióval kevesebb gyerek szenved hiányos táplálkozás okozta fejlődési zavartól, 94 millióval kevesebb gyerek dolgozik és 3 millióval csökkent a tinédzserterhességek száma.

A gyerekek helyzete a konfliktusos területeken a legrosszabb. 420 millió gyerek él ilyen régióban, kétszer annyi, mint 1995-ben. A konfliktusos országokban a legmagasabb a gyerekkori halandóság, nagy a fejletlen gyerekek aránya és növekszik azon gyerekek száma, akik nem járnak iskolába.

A szülőföldről való elűzetés az egyetlen, a gyerekkort tönkretevő tényező, amely 2000 óta nagyobb arányban befolyásolja gyerekek életét világszerte. Csaknem 31 millió gyereket érint, ami 80 százalékos növekedést jelent az elmúlt 20 évben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...