Jobban szeretjük a kutyákat, mint az embereket
Utoljára módositva: 2017-11-06 17:32:38

Több empátiát mutatunk a kutyák, mint saját embertársaink iránt – derül ki egy friss kutatásból.

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, de úgy tűnik, ez fordítva is igaz. A legújabb kutatás szerint ugyanis empatikusabbak vagyunk négylábú háziállataink iránt, mint más embertársainkkal. Kutatások azt mutatják, hogy egy kutya társasága a korai életszakaszban úgy változtathatja meg a bélbaktériumok összetételét, hogy immunerősítőként hasson. Hogy miért jó a kutya a kisgyerekes családban, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Nehezebben viseljük, ha kutyát bántanak A kísérletbe 256 egyetemi hallgatót vontak be, akiknek az érzelmi reakcióit vizsgálták bizonyos hírek hallatán. Arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek, vagy az állatok szenvedését viselik-e nehezebben az alanyok. Fiktív híradásokban tájékoztatták őket egy erőszakos cselekedetről, amit egy ismeretlen támadó baseball-ütővel hajtott végre. A vizsgált alanyok mindegyike azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőrség a támadás után néhány perccel érkezett a helyszínre, ahol egy törött lábú, vérző, és eszméletlen áldozatot találtak. Az áldozat személye azonban csoportonként változott: egyeseknél egy egyéves csecsemőt ért inzultus, míg másoknál egy harmincéves férfit, egy kiskutyát, vagy egy felnőtt ebet jelöltek meg áldozatként. A híradást követően a kutatók arra kérték a hallgatókat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amiből kiderült, mennyire viselték meg őket a hallottak. Az eredmények szerint az alanyokat legkevésbé az a hír érintette meg, amiben a támadás áldozata egy felnőtt férfi volt. A kölyök- és felnőtt kutyát, illetve a csecsemőt azonban sokkal jobban sajnálták. Nagyjából hasonló eredményt váltott ki a csecsemős és kiskutyás sztori, míg a felnőtt ebbel történt incidens egy kicsit kevésbé érintette meg a hallgatóságot. A kutatók szerint az empátia mértékét jelentősen befolyásolja az életkor, és a kutyákra is inkább “szőrös kisgyerekként” gondoltak. Úgy vélték továbbá, hogy egy erős, felnőtt férfi már képes megvédeni magát egy ilyen támadás esetén, míg a felnőtt kutyát is sokkal kiszolgáltatottabbnak tartották a támadójával szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...