Jobbra vagy balra, ez itt a kérdés
Utoljára módositva: 2014-11-06 19:18:11

A patthelyzetbe került RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa ma délben, Kolozsváron dönt arról: az államelnök-választás második fordulójában melyik jelöltet támogatja.

 

Nem biztos, hogy a „mérleg nyelve” szerepét tölti majd be az RMDSZ — mint ahogy tette ezt már oly (túl) sokszor az elmúlt évtizedekben. Az sem biztos, hogy a magyar lakosság körében meghallgatásra talál a Victor Ponta vagy Klaus Johannis támogatását szorgalmazó kérésük — hiszen az embereknek van annyi józan eszük, hogy tudjanak „fentről” érkezett javaslat nélkül is dönteni. Az viszont biztos: közel négynapi találgatások-latolgatások után ma színt kell vallaniuk és el kell dönteniük: érdekképviseleti szervezetként melyik jelöltet támogatják. Vagy nem támogatják egyiket sem, s majd a november 16-i választások után (eredménytől függően vagy függetlenül) foglalnak állást.

Szatmárról hárman: Pataki Csaba szenátor, Riedl Rudolf megyei tanács alelnök és Kovács Jenő nagykárolyi polgármester vesz részt a SZÁT-ülésen, illetve a döntésben. Ezzel kapcsolatban kérdeztük őket, útra indulásuk előtt.

„Itt jó döntés nem lehet! Akárhogy döntünk, nem lesz jó!” — jelenti ki határozottan a szókimondásáról ismert Kovács Jenő. — A magyarság érdekét kell figyelembe venni: mivel használunk, vagy esetleg mivel ártunk többet neki. Az tény: bármelyik jelölt mellé állunk, nem járunk jól. Johannis nem képviseli a kisebbségeket, de Ponta sem. Viszont 2016-ig a PSD lesz kormányon. Ne legyünk naivak és ne higgyük azt: amiért szász neve van, Johannis a mi érdekeinket védené. Én mint polgármester mindig és mindenkor a városunk érdekeit kell nézzem. Igaz, az sem lenne kellemes, ha Ponta mellett állnánk ki. Azt egyszerűen nem lehetne megmagyarázni az embereknek! Nincs jó döntés…”

 

„Borzasztóan nehéz döntés lesz és minden tényezőt figyelembe kell venni, alaposan mérlegelni. Kívülről egyszerűnek és talán könnyűnek is tűnik a jobbra vagy a balra. De nekünk azt kell nézni: hogyan tud az erdélyi magyarság és érdekvédelmi szövetsége a legkisebb veszteséggel kikerülni a csatából. Hogy majd ne megint a magyar szervezetek és a magyar emberek legyenek a hibásak, mint az elmúlt két és fél év során mindig, mindenért. Nagyon nehéz döntés lesz, olyan, amikor nincs „jó” választás. Csak magát a két jelöltet kell néznünk és el kell vonatkoztatnunk a mögöttük álló csapatoktól. Mi ma Kolozsvárt a szatmáriak, a szatmári magyarok hangja leszünk” — fogalmazott Pataki Csaba.

Szintén a szatmári emberek véleményének, döntésének a továbbadását hangsúlyozta Riedl Rudolf is: „Nagyon nehéz döntés előtt állunk, és egyáltalán nem vagyok boldog, hogy ott leszek a tárgyalóasztalnál. Az elmúlt napok mellékzöngései is nagyon sokszínűek, hiszen történtek már utalások minden elképzelhető rosszra — s ez csak még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Bármilyen döntés születik is, az országos döntés lesz! Mi ott leszünk és elmondjuk: Szatmár hogy gondolkodik — ennél többet nem tehetünk. Bár nagyon nem is kell mit mondani, hiszen Szatmár vasárnap már megmutatta, hogyan gondolkodik és kit választ.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...