Jobbra vagy balra, ez itt a kérdés
Utoljára módositva: 2014-11-06 19:18:11

A patthelyzetbe került RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa ma délben, Kolozsváron dönt arról: az államelnök-választás második fordulójában melyik jelöltet támogatja.

 

Nem biztos, hogy a „mérleg nyelve” szerepét tölti majd be az RMDSZ — mint ahogy tette ezt már oly (túl) sokszor az elmúlt évtizedekben. Az sem biztos, hogy a magyar lakosság körében meghallgatásra talál a Victor Ponta vagy Klaus Johannis támogatását szorgalmazó kérésük — hiszen az embereknek van annyi józan eszük, hogy tudjanak „fentről” érkezett javaslat nélkül is dönteni. Az viszont biztos: közel négynapi találgatások-latolgatások után ma színt kell vallaniuk és el kell dönteniük: érdekképviseleti szervezetként melyik jelöltet támogatják. Vagy nem támogatják egyiket sem, s majd a november 16-i választások után (eredménytől függően vagy függetlenül) foglalnak állást.

Szatmárról hárman: Pataki Csaba szenátor, Riedl Rudolf megyei tanács alelnök és Kovács Jenő nagykárolyi polgármester vesz részt a SZÁT-ülésen, illetve a döntésben. Ezzel kapcsolatban kérdeztük őket, útra indulásuk előtt.

„Itt jó döntés nem lehet! Akárhogy döntünk, nem lesz jó!” — jelenti ki határozottan a szókimondásáról ismert Kovács Jenő. — A magyarság érdekét kell figyelembe venni: mivel használunk, vagy esetleg mivel ártunk többet neki. Az tény: bármelyik jelölt mellé állunk, nem járunk jól. Johannis nem képviseli a kisebbségeket, de Ponta sem. Viszont 2016-ig a PSD lesz kormányon. Ne legyünk naivak és ne higgyük azt: amiért szász neve van, Johannis a mi érdekeinket védené. Én mint polgármester mindig és mindenkor a városunk érdekeit kell nézzem. Igaz, az sem lenne kellemes, ha Ponta mellett állnánk ki. Azt egyszerűen nem lehetne megmagyarázni az embereknek! Nincs jó döntés…”

 

„Borzasztóan nehéz döntés lesz és minden tényezőt figyelembe kell venni, alaposan mérlegelni. Kívülről egyszerűnek és talán könnyűnek is tűnik a jobbra vagy a balra. De nekünk azt kell nézni: hogyan tud az erdélyi magyarság és érdekvédelmi szövetsége a legkisebb veszteséggel kikerülni a csatából. Hogy majd ne megint a magyar szervezetek és a magyar emberek legyenek a hibásak, mint az elmúlt két és fél év során mindig, mindenért. Nagyon nehéz döntés lesz, olyan, amikor nincs „jó” választás. Csak magát a két jelöltet kell néznünk és el kell vonatkoztatnunk a mögöttük álló csapatoktól. Mi ma Kolozsvárt a szatmáriak, a szatmári magyarok hangja leszünk” — fogalmazott Pataki Csaba.

Szintén a szatmári emberek véleményének, döntésének a továbbadását hangsúlyozta Riedl Rudolf is: „Nagyon nehéz döntés előtt állunk, és egyáltalán nem vagyok boldog, hogy ott leszek a tárgyalóasztalnál. Az elmúlt napok mellékzöngései is nagyon sokszínűek, hiszen történtek már utalások minden elképzelhető rosszra — s ez csak még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Bármilyen döntés születik is, az országos döntés lesz! Mi ott leszünk és elmondjuk: Szatmár hogy gondolkodik — ennél többet nem tehetünk. Bár nagyon nem is kell mit mondani, hiszen Szatmár vasárnap már megmutatta, hogyan gondolkodik és kit választ.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...