Johannis a PNL elnökjelöltje
Utoljára módositva: 2014-07-22 09:37:57

Miután kiderült, hogy nagy valószínűség szerint Kelemen Hunort indítja az RMDSZ az elnökválasztáson, és Victor Ponta is a jelöltek között van, tegnap újabb párt döntött a jelöltjéről.

 

Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a PNL államfőjelöltje a novemberi elnökválasztáson — döntött tegnap a párt Állandó Bizottsága (ÁB). Szeben polgármesterét eddig is a legesélyesebbek között tartották számon, de a párt megrendelésére készült felmérés eredményének elemzése után már nem volt kérdéses, a PNL elnöke a nemzeti liberálisok államfőjelöltje. A közvélemény-kutatásból ugyanis kiderült, Johannis nagyobb eséllyel indulna a novemberi államfőválasztáson, mint Crin Antonescu. Liberális források a Mediafax hírügynökségnek azt mondták, a párt megrendelésére készült július eleji felmérés szerint Klaus Johannis pártelnök nagyobb eséllyel indulna Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő ellen, mint a nemzeti liberálisok volt vezetője, Crin Antonescu. A közvélemény-kutatás szerint az első fordulóban a PSD elnöke a szavazatok 32 százalékát szerezné meg, Klaus Johannis támogatottsága 21 százalék lenne. Crin Antonescura egyébként a megkérdezettek mindössze 6 százaléka szavazna. Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, illetve a hamarosan megalakuló Liberális Reform Párt (PRL) leendő elnöke 10 százalékot kapna az első fordulóban. Antonescuhoz hasonlóan szintén 6 százalékot szerezne a novemberi elnökválasztáson Mircea Geoană, a PSD egykori elnöke és Cristian Diaconescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, míg Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Párt (FC) csupán a szavazatok 1 százalékát kapná meg az elnökválasztáson. A megkérdezettek 49 százaléka a második fordulóban Victor Pontára voksolna, a PNL-elnökre pedig 43 százalékuk. A felmérés szerint úgy Crin Antonescu, mint Cătălin Predoiu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) hivatalos jelöltje rosszabbul szerepelne a választáson Klaus Johannisnál. A szakértők egyébként úgy vélekednek a közvélemény-kutatás eredményével kapcsolatban, hogy Johannis esélyei sokat javulhatnak még a választásig, mivel a hazaiak változásokat szeretnének az országban. A Mediafax hírügynökség liberális forrásokra hivatkozva azt közölte, az Állandó Bizottság 110 tagja tette le a voksát Johannis indulása mellett, míg csupán 56 tag szavazott bizalmat Antonescunak. Az ülésről egyébként 76 személy hiányzott. Antonescu az ÁB tegnapi ülése előtt kijelentette, nem ért egyet a közvélemény-kutatás végeredményével, de elmondta, nem kéri majd, hogy készítsenek újabb felmérést. Antonescu szerint egy államfőjelöltet politikusok kell hogy megválasszanak, politikai szempontok alapján. Hozzátette, nem indul majd független jelöltként az elnökválasztáson. Mindannak ellenére, hogy az ÁB tagjai nem neki szavaztak bizalmat, Crin Antonescu volt az első, aki gratulált Johannisnak, és sok sikert kívánt az államfőválasztáson. Leszögezte, nem érdekli a miniszterelnöki tisztség, és nem vállalja majd az kormányfői posztot, ha a PNL jelöltje nyeri az elnökválasztást. A következő lépés egy újabb felmérés készítése lesz, melynek végén eldől: Klaus Johannis és Cătălin Predoiu közül ki lesz a PNL és a PD-L közös jelöltje novemberben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...