Jöhetnek a videó felvételek a megyei bajnokságokban
Utoljára módositva: 2017-11-06 15:03:18

A bírók testi épségét hivatott védeni az a korábbi szabálymódosítás, amelynek köszönhetően a játékvezető már akkor is lefújhatja a focimeccset, ha lökdösni kezdik őt a találkozó idején.

Ismét tornyosulnak a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesült (AJF) fegyelmi bizottságának az asztalán azon esetek száma, amikor valamely alsóbb osztályú bajnoki mérkőzés a játékosok vagy a nézők fegyelmezetlensége miatt félbe szakadt. Az elmúlt hétvégén két negyedosztályos találkozó is idő előtt ért véget, de kevés híja volt, hogy három legyen azon meccsek száma, amelynek az végeredményét zöldasztalnál kell majd eldöntse a fegyelmi bizottság.

Beszámolók szerint az Óvári Someșul – Aranyosmeggyesi Dacia negyedosztályos bajnoki találkozó befejezése csak a Răzvan Bogdan, Dan Orha, Pop Emánuel bírópáros, illetve Claudiu Matei mérkőzésmegfigyelő meggyőző képességének köszönhető, hiszen a találkozó 30. percében, 0–1-es állásnál a hazai és vendégcsapat játékosai majdnem ököllel is egymásnak estek. A bírók és a megfigyelő az öltözőbe hívta a két együttes csapatkapitányát egy rögtönzött szakmai megbeszélésre, ami eredményesnek bizonyult. A találkozót végig játszották és a hazaiak érdemben győztek 5–2-re. De Răzvan Bogdan csapatonként 7 sárga lapot és 1–1 piros lapot is kiosztott.

Viszont a Sárközújlaki SE – Halmi Speranța negyedosztályos mérkőzés „menthetetlen” volt, miután a vendégek 1–1-es állásnál, a 85. percben levonultak a pályáról. A „kisasszony” módjára durcáskodó halmiak azért orroltak meg George Chiorean játékvezetőre, mert nem akart piros lapot adni egy sárközi játékosnak. Ennek a magatartásnak köszönhetően viszont nem kizárt, hogy visszacsúsznak majd a táblázatban, illetve bírságot is fizetniük kell.

A Pálfalvi Unirea – Madarászi Șoimii azonban Haris Ármin játékvezető tehetetlen volt, és a szabályok szerint járt el, amikor a 32. percben, 1–0-s állásnál lefújta a találkozót. Ekkor ugyanis a csapatok játékosai összekaptak, de nézők is befutottak a pályára, és bántották a bírókat. Ez utóbbi két eset pedig csak a fegyelmi bizottság által orvosolható helyzet, ugyanis az AJF szabálya szerint a bírókat nem szabad bántani.

„Van néhány fiatal srác, aki labdarúgó bírók akar lenni. Megtanulják a szabályokat a padok mögött ülve, de a gyakorlatban teljesen más a helyzet, ahol tizedmásodpercek alatt kell dönteni. Ezeknek a fiatal srácoknak viszont még tanulniuk kell, de hol máshol tehetnék? — tette fel a kérdést Szilágyi István, az AJF elnöke, akit az egyre sűrűsödő fegyelmi kihágások, bíróbántalmazások kapcsán kérdeztük. — Számtalanszor kértem a közgyűlésen a csapatok képviselőit, hogy legyenek türelmesek a fiatal bírókkal, de látom, nem mindenki hallja meg a kérésem. Így is kevés bíró van, azokat sem engedjük, hogy megtanulják ezt a szakmát” — tette hozzá Szilágyi, aki elmondta, hogy azért szigorították a büntetéseket a bíróbántalmazás kapcsán, hogy a spori védhesse saját testi épségét is. Ugyanis a közelmúltban több olyan eset történt, amikor a hőbörgő játékosok, vagy a „túlhevült” nézők ököllel akartak maguk igazát érvényre juttatni. Sajnos, néhány ilyen történetnek rendőrségi ügy lett a folytatása.

Megoldásként az AJF a mérkőzések videó felvételen való rögzítését javasolta, így a fegyelmi bizottság is könnyebben tudja mérlegelni a kétes ügyeket. Mivel nem sok klub tett eleget a kérésnek, ezért nem kizárt, hogy hamarosan kötelezővé teszik a meccs-felvétel készítését.

A legnagyobb biztonságot pedig az nyújtaná, ha a házigazdáknak kötelezővé tennék, hogy rendfenntartókat kérjenek a pálya mellé a meccsek idejére. Ez viszont plusz költséggel jár, ezért vélhetően kevés lenne az a klub, amely tudna erre is szánni az amúgy is alacsony költségvetésből. Szilágyi is úgy véli, hogy ez kivitelezhetetlen ötlet a megyei bajnokságokban, viszont abban ő is egyetért, hogy elsősorban a magatartáson kell változtassanak azok, akik hétvégeken focimeccsekre mennek.

Szöveg: Pesek Attila

A kép illusztráció

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...