Jól érzik magukat a bőrükben?
Utoljára módositva: 2019-09-21 14:07:25

A 16 éven felüli lakosság 70,6 százaléka jól érzi magát a bőrében, az egészségi állapotát jónak vagy nagyon jónak mondja — derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből.

Az Országos Statisztikai Intézet egészségminőséget vizsgáló tanulmánya szerint a 16 éven felüli hazai lakosság 70,6 százaléka jónak vagy nagyon jónak mondja az egészségi állapotát, 22,3 százaléka szerint kielégítő, míg 7,1 százaléka szerint rossz vagy nagyon rossz az egészségi állapota.

A csupán elemi vagy gimnáziumi végzettséggel rendelkezők közül nagyobb arányban kerültek ki azok, akik úgy érzik, hogy az egészségi állapotuk rossz vagy nagyon rossz — állapítja meg a kutatás, ezzel szemben a dolgozók, mezőgazdászok és munkanélküliek 80–92 százaléka jónak mondja az egészségét.

Leginkább a nyugdíjasok érzik úgy, hogy rossz az egészségi állapotuk: a nyugalomba vonult idős személyek alig harmada van jól, 50 százalékuk kielégítőnek tartja az egészségi állapotát, egyötödük pedig rossznak vagy nagyon rossznak.

Régiókra bontva a leginkább a délkeleti (9,7%), dél-munténiai (8,1%) és északnyugati (8,1%) régióban élők érzik úgy, hogy kevésbé egészségesek, ellenben a nyugati régióval, ahol a lakosság 78,4 százaléka érzi úgy, hogy majd’ kicsattan az egészségtől.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a 16 éven felüliek 19,5 százaléka krónikus beteg, főként a női lakosság (61,3%), úgy városi, mint vidéki környezetben. Sokan azonban nem jutnak el orvoshoz, amikor kellene: ez főként az alacsonyabb végzettségűekre és a nyugdíjasokra vonatkozik, akik gyakran nem tudják megfizetni a különböző vizsgálatok díját (49,3%). Nem kevesen (13,9%) vannak azonban olyanok is, akik azért nem fordulnak szakemberhez, mert abban bíznak, hogy a problémájuk idővel majd elmúlik, mások (6,9%) pedig azért nem kerülnek orvoskézre, mert túl messze van a rendelő, és tömegközlekedési eszközökkel nehezen megközelíthető — ez utóbbi problémát főként a vidéken élők tapasztalják.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...