×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Jól érzik magukat a bőrükben?

2019.09.21 - 11:54
Megosztas :
 • Jól érzik magukat a bőrükben?

  A 16 éven felüli lakosság 70,6 százaléka jól érzi magát a bőrében, az egészségi állapotát jónak vagy nagyon jónak mondja — derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből.

  Az Országos Statisztikai Intézet egészségminőséget vizsgáló tanulmánya szerint a 16 éven felüli hazai lakosság 70,6 százaléka jónak vagy nagyon jónak mondja az egészségi állapotát, 22,3 százaléka szerint kielégítő, míg 7,1 százaléka szerint rossz vagy nagyon rossz az egészségi állapota.

  A csupán elemi vagy gimnáziumi végzettséggel rendelkezők közül nagyobb arányban kerültek ki azok, akik úgy érzik, hogy az egészségi állapotuk rossz vagy nagyon rossz — állapítja meg a kutatás, ezzel szemben a dolgozók, mezőgazdászok és munkanélküliek 80–92 százaléka jónak mondja az egészségét.

  Leginkább a nyugdíjasok érzik úgy, hogy rossz az egészségi állapotuk: a nyugalomba vonult idős személyek alig harmada van jól, 50 százalékuk kielégítőnek tartja az egészségi állapotát, egyötödük pedig rossznak vagy nagyon rossznak.

  Régiókra bontva a leginkább a délkeleti (9,7%), dél-munténiai (8,1%) és északnyugati (8,1%) régióban élők érzik úgy, hogy kevésbé egészségesek, ellenben a nyugati régióval, ahol a lakosság 78,4 százaléka érzi úgy, hogy majd' kicsattan az egészségtől.

  Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a 16 éven felüliek 19,5 százaléka krónikus beteg, főként a női lakosság (61,3%), úgy városi, mint vidéki környezetben. Sokan azonban nem jutnak el orvoshoz, amikor kellene: ez főként az alacsonyabb végzettségűekre és a nyugdíjasokra vonatkozik, akik gyakran nem tudják megfizetni a különböző vizsgálatok díját (49,3%). Nem kevesen (13,9%) vannak azonban olyanok is, akik azért nem fordulnak szakemberhez, mert abban bíznak, hogy a problémájuk idővel majd elmúlik, mások (6,9%) pedig azért nem kerülnek orvoskézre, mert túl messze van a rendelő, és tömegközlekedési eszközökkel nehezen megközelíthető — ez utóbbi problémát főként a vidéken élők tapasztalják.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie