Jól sikerült a Karoler Schwabenfest
Utoljára módositva: 2014-06-22 17:46:56

Mind a programok, mind pedig a szervezés jelesre vizsgázott ma, amikor immár második alkalommal került lebonyolításra a Karoler Schwabenfest. Példaértékű volt a Svábfesztiválon a multikulturalitás jelenléte, minden nemzetiség képviselve volt.

A Szentlélek római katolikus templomtól indult a menet a Károlyi-kastély bejáratáig

Újabb színvonalas, körültekintően megszervezett sváb rendezvénynek lehettek a résztvevői mindazok, akik vasárnapi kikapcsolódás gyanánt a Karoler Schwabenfest-et választották. Az egész napos program a nagykárolyi Német Demokrata Fórum tagjainak szervezőkészségét dicséri, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az alaposságon kívül milyen remekül megoldották azt is, hogy a Nagykárolyban együtt élő három nemzetiség — magyarok, románok és svábok — egyaránt szerepet kaptak, mind a műsorvezetés, mind az üdvözlőbeszédek és a kulturális programok tekintetében. Külön hangsúlyozást érdemel ez, annál is inkább, mert nem minden nagykárolyi programra jellemző ez a fajta multikulturalitás, annak ellenére, hogy a városban élő etnikumok képviselői amúgy sokat beszélnek a harmonikus együttélés fontosságáról. Elég a tavalyi Villa Karul Középkori Fesztiválra gondolnunk, ahonnan a szervezők mellőzték a magyar műsorvezetést, a németről már nem is beszélve.

A köszöntőbeszédek vezették be a színpadon zajló programokatSzentmise és felvonulás

A Svábfesztivál ma délelőtt ünnepi, német nyelvű szentmisével kezdődött a Szentlélek római katolikus templomban. Innen indult el a menet a szentmisét követően a Károlyi-kastély bejáratáig, a Kalmander Harmony fúvószenekar irányításával. Őket mazsorettek, illetve a Nagykároly környéki sváb községek népviseletbe öltözött kulturális csoportjai követték. A Károlyi-kastély parkjában volt a rendezvény fő helyszíne, a lovarda épülete mellett felállított színpadon az üdvözlőbeszédek elhangzását követően órákig tartott a kulturális műsor. A szervezők tervei szerint jövő évben, a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Svábfesztivál szabadtéri sváb bállal fog véget érni. Johann Müller, az NDF nagykárolyi szervezetének elnöke elmondta, hogy idén a kastély parkjában zajló felújítási munkálatok miatt maradt el a bál. A színpadon Kovács Jenő polgármester üdvözölte elsőként a jelenlévőket, majd dicsérő szavakkal szólt a svábokról. Nagykároly elöljáróját Johann Müller, majd pedig Erdei D. István parlamenti képviselő követte.

A színpadi műsort megelőzően, felvonultak a kórusok és néptánccsoportok tagjaiA kultúrműsorban felléptek: a nagykárolyi Sváb Férfikórus, a Nagykárolyi Házaspárok Tánccsoportja, a tasnádi Maestoso kórus, a Mezőteremi NDF tánccsoportja, a nagykárolyi NDF kórusa, a nagykárolyi Ceatăra tánccsoport, a nagykárolyi Gingalló gyermekkórus, a szatmárnémeti Gemeinsam tánccsoport, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola diákcsoportja, a kálmándi NDF német tánccsoportja, a nagykárolyi Rekettye magyar néptánccsoport, a nagymajtényi Gemeinsam néptánccsoport, a nagykárolyi Canticum Novum kórus, a csomaközi tánccsoport, a nagykárolyi Karoler Trió, a tasnádi fiatalok tánccsoportja, a nagykárolyi Rote Rose tánccsoport.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...