Jól sikerült a Karoler Schwabenfest
Utoljára módositva: 2014-06-22 17:46:56

Mind a programok, mind pedig a szervezés jelesre vizsgázott ma, amikor immár második alkalommal került lebonyolításra a Karoler Schwabenfest. Példaértékű volt a Svábfesztiválon a multikulturalitás jelenléte, minden nemzetiség képviselve volt.

A Szentlélek római katolikus templomtól indult a menet a Károlyi-kastély bejáratáig

Újabb színvonalas, körültekintően megszervezett sváb rendezvénynek lehettek a résztvevői mindazok, akik vasárnapi kikapcsolódás gyanánt a Karoler Schwabenfest-et választották. Az egész napos program a nagykárolyi Német Demokrata Fórum tagjainak szervezőkészségét dicséri, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az alaposságon kívül milyen remekül megoldották azt is, hogy a Nagykárolyban együtt élő három nemzetiség — magyarok, románok és svábok — egyaránt szerepet kaptak, mind a műsorvezetés, mind az üdvözlőbeszédek és a kulturális programok tekintetében. Külön hangsúlyozást érdemel ez, annál is inkább, mert nem minden nagykárolyi programra jellemző ez a fajta multikulturalitás, annak ellenére, hogy a városban élő etnikumok képviselői amúgy sokat beszélnek a harmonikus együttélés fontosságáról. Elég a tavalyi Villa Karul Középkori Fesztiválra gondolnunk, ahonnan a szervezők mellőzték a magyar műsorvezetést, a németről már nem is beszélve.

A köszöntőbeszédek vezették be a színpadon zajló programokatSzentmise és felvonulás

A Svábfesztivál ma délelőtt ünnepi, német nyelvű szentmisével kezdődött a Szentlélek római katolikus templomban. Innen indult el a menet a szentmisét követően a Károlyi-kastély bejáratáig, a Kalmander Harmony fúvószenekar irányításával. Őket mazsorettek, illetve a Nagykároly környéki sváb községek népviseletbe öltözött kulturális csoportjai követték. A Károlyi-kastély parkjában volt a rendezvény fő helyszíne, a lovarda épülete mellett felállított színpadon az üdvözlőbeszédek elhangzását követően órákig tartott a kulturális műsor. A szervezők tervei szerint jövő évben, a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Svábfesztivál szabadtéri sváb bállal fog véget érni. Johann Müller, az NDF nagykárolyi szervezetének elnöke elmondta, hogy idén a kastély parkjában zajló felújítási munkálatok miatt maradt el a bál. A színpadon Kovács Jenő polgármester üdvözölte elsőként a jelenlévőket, majd dicsérő szavakkal szólt a svábokról. Nagykároly elöljáróját Johann Müller, majd pedig Erdei D. István parlamenti képviselő követte.

A színpadi műsort megelőzően, felvonultak a kórusok és néptánccsoportok tagjaiA kultúrműsorban felléptek: a nagykárolyi Sváb Férfikórus, a Nagykárolyi Házaspárok Tánccsoportja, a tasnádi Maestoso kórus, a Mezőteremi NDF tánccsoportja, a nagykárolyi NDF kórusa, a nagykárolyi Ceatăra tánccsoport, a nagykárolyi Gingalló gyermekkórus, a szatmárnémeti Gemeinsam tánccsoport, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola diákcsoportja, a kálmándi NDF német tánccsoportja, a nagykárolyi Rekettye magyar néptánccsoport, a nagymajtényi Gemeinsam néptánccsoport, a nagykárolyi Canticum Novum kórus, a csomaközi tánccsoport, a nagykárolyi Karoler Trió, a tasnádi fiatalok tánccsoportja, a nagykárolyi Rote Rose tánccsoport.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...