Jól teljesít a szatmári reptér
Utoljára módositva: 2019-11-06 09:07:32

Szeptember végéig 68 155 utas fordult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren, 25,30%-kal több, mint 2018 azonos periódusában — a rekordhónapnak számító júliusban közel tízezren.

Bár az örök vetélytárs nagybányai repülőtér újraindítását követően többekben is megfogalmazódott, hogy ez negatív hatással lehet a szatmári légikikötő utasforgalmára, aggodalmuk messze alaptalannak bizonyult — az idei év első kilenc hónapjának adatainak összesítéséből ugyanis kiderül, hogy a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren szeptember végéig 68 155 utas fordult meg, 25,30%-kal (13 755 utassal) több, mint 2018 azonos periódusában. Ez a jelentős növekedés egyrészt annak köszönhető, hogy a Wizz Air tavaly októberben bővítette a Londonba induló járatainak számát, ahová minden kedden, csütörtökön és szombaton szállnak a vasmadarak — fedélzetükön nem csak üzletemberekkel, vagy a brit szigetekre és fővárosukra kíváncsi turistákkal, de az ott dolgozó szatmáriakkal (és nem csak) is; másrészt pedig annak, hogy a TAROM repülőtársaság idén nyáron is beindította a Szatmárnémeti–Konstanca járatot, és heti két alkalommal hozta közelebb a tengerpartot — s ennek tükrében messze nem véletlen, hogy a szatmári reptéren a nyári vakációk hónapjában, azaz júliusban rekordszámú, 9851 utas fordult meg. Ez a szám egyébként a 2018. júliusi utasforgalomhoz képest 38,35%-os növekedést, míg a 2017-es esztendőhöz viszonyítva 78,94%-os ugrást jelentett. És persze az sem titok, hogy mind a légikikötő, mind a megyei tanács vezetősége részéről folyamatos tárgyalások és egyeztetések zajlanak további célállomások és repülőjáratok beiktatása érdekében.

A t2t.ro turisztikai szakportál által elkészített összesítésből ugyanakkor az is kiderül, hogy 2019 első kilenc hónapjában Románia valamennyi (azaz 17) repülőterének összutasforgalma 6,5 százalékkal (17,74 millió utassal) nőtt az előző év azonos periódusához viszonyítva. A legnagyobb forgalmat értelemszerűen a bukaresti Henri Coandă – Otopeni reptér bonyolítja, ahol idén eddig több mint 11,19 millió utas szállt le vagy fel a vasmadarakkal, második helyen a kolozsvári-szamosfalvi Avram Iancu légikikötő áll a maga 2,24 millió utasával, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig a temesvári Traian Vuia reptér léphet, 1,18 millió utassal. Az összesítő értelmében a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér a 12. helyet foglalja el, ami egyáltalán nem rossz helyezés, annál is inkább mivel innen csak két célvárosba (Bukarest, London) indulnak rendszeres, illetve Konstancára időszakos járatok. Az általános utasszám-növekedés mellett négy légikikötő negatív eredményeket volt kénytelen elkönyvelni — a legnagyobb „vesztes” a nagyváradi reptér, ahol a Ryanair és Blue Air járatok megszűntével 58,10%-kal (több mint 11 000 személlyel) esett vissza az utasforgalom, a tulceai reptér szolgálatait 55%-kal, a tuzlaiét 10,20%-kal, míg a konstancai légikikötőét 6,7%-kal kevesebben vették igénybe, mint tavaly.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...