Jól teljesítettek az érettségizők
Utoljára módositva: 2017-07-05 17:58:18

Ha csak hajszálnyival is, de jobbak a Szatmár megyei érettségi jegyek az országos átlagnál.

Ma délben felkerültek a tanügyminisztérium honlapjára az idei érettségi eredményei. Szatmár megyében az 1977 beiratkozóból 1933-an voltak jelen a vizsgákon, közülük pedig 1409-en írták meg az átmenő jegyet, ami 72,89%-os sikerességi arányt jelent, s ezzel sikerült meghaladni az országos átlagot (71,4%).

A város három magyar nyelvű középiskolája közül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai teljesítettek a legjobban 92,85%-os sikerességi aránnyal, a 168 érettségizőből 156-an vizsgáztak sikeresen. A Kölcseyt a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum követi, ahol a 43 érettségizőből 35-en vizsgáztak átmenőre, ez 81,4%-ot jelent, míg a Szatmárnémeti Református Gimnázium 60 érettségizője közül mindössze 28-an tudták összehozni a sikeres vizsgát, így ebben az évben a megyei átlagtól jócskán elmaradva 46,7%-os sikerességi arányt értek el.

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője az eredménnyel kapcsolatban lapunk megkeresésére elmondta, hogy igazából sem a tanárokat, de még a vizsgatételeket sem tudja hibáztatni, egyszerűen felkészületlenek voltak a diákok, nem vették komolyan a tanulást. Az iskola átlagát rontotta az is, hogy 17 olyan diák is jelentkezett az érettségire, aki az előző évek bukásai után próbálkozott újra, és közülük is csak három tanulónak sikerült megírni az átmenőt. „Mindezek ellenére voltak jó jegyek is, szép eredmények születtek például magyarból vagy földrajzból, viszont idén nem úgy teljesítettek a diákjaink, ahogyan azt reméltük tőlük” — fogalmazott az igazgatónő.

A refisek közül egyébként Csatári Leila volt a legügyesebb 8,82-es átlaggal. A kölcseys diákok közül Bede Zsófia érte el a legjobb eredményt, ő 9,68-as átlaggal zárt, míg a Hám Jánosban Fabian Armin Vincentius volt a legügyesebb 9,86-os átlaggal, csakúgy, mint Bartha Eszter Éva, az Aurel Popp Zene- és Képzőművészei Líceum diákja. A magyar tagozatos végzősök közül ők ketten értek el a legjobb eredményt.

Szatmár megyében nem volt 10-es átlag az érettségin, országos viszonylatban pedig 97-en vizsgáztak színtízesre.

Az érettségizők vizsgán elért jegyátlaga alapján Szatmár megye középiskoláinak rangsora a következőképpen alakul: az élen a Mihai Eminescu Elméleti Líceum áll 98,50%-os sikerességi aránnyal, a Johann Ettinger Német Líceum következik 97,14%-kal, dobogós helyen zárt a Ioan Slavici Főgimnázium 93,90%-kal, a Doamna Stanca Főgimnázium 92,99%-kal a negyedik, 92,85%-os sikerességi aránnyal a Kölcsey Ferenc Főgimnázium az ötödik a rangsorban, a Nagykárolyi Elméleti Líceum 88,75%-kal a hatodik, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 81,39%-kal a hetedik, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum pedig 76,92%-kal a nyolcadik.

Óvásokat szerda estig lehet benyújtani, a végleges eredmények július 10-re várhatók.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...