Jól teljesítettek az érettségizők
Utoljára módositva: 2017-07-05 17:58:18

Ha csak hajszálnyival is, de jobbak a Szatmár megyei érettségi jegyek az országos átlagnál.

Ma délben felkerültek a tanügyminisztérium honlapjára az idei érettségi eredményei. Szatmár megyében az 1977 beiratkozóból 1933-an voltak jelen a vizsgákon, közülük pedig 1409-en írták meg az átmenő jegyet, ami 72,89%-os sikerességi arányt jelent, s ezzel sikerült meghaladni az országos átlagot (71,4%).

A város három magyar nyelvű középiskolája közül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai teljesítettek a legjobban 92,85%-os sikerességi aránnyal, a 168 érettségizőből 156-an vizsgáztak sikeresen. A Kölcseyt a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum követi, ahol a 43 érettségizőből 35-en vizsgáztak átmenőre, ez 81,4%-ot jelent, míg a Szatmárnémeti Református Gimnázium 60 érettségizője közül mindössze 28-an tudták összehozni a sikeres vizsgát, így ebben az évben a megyei átlagtól jócskán elmaradva 46,7%-os sikerességi arányt értek el.

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője az eredménnyel kapcsolatban lapunk megkeresésére elmondta, hogy igazából sem a tanárokat, de még a vizsgatételeket sem tudja hibáztatni, egyszerűen felkészületlenek voltak a diákok, nem vették komolyan a tanulást. Az iskola átlagát rontotta az is, hogy 17 olyan diák is jelentkezett az érettségire, aki az előző évek bukásai után próbálkozott újra, és közülük is csak három tanulónak sikerült megírni az átmenőt. „Mindezek ellenére voltak jó jegyek is, szép eredmények születtek például magyarból vagy földrajzból, viszont idén nem úgy teljesítettek a diákjaink, ahogyan azt reméltük tőlük” — fogalmazott az igazgatónő.

A refisek közül egyébként Csatári Leila volt a legügyesebb 8,82-es átlaggal. A kölcseys diákok közül Bede Zsófia érte el a legjobb eredményt, ő 9,68-as átlaggal zárt, míg a Hám Jánosban Fabian Armin Vincentius volt a legügyesebb 9,86-os átlaggal, csakúgy, mint Bartha Eszter Éva, az Aurel Popp Zene- és Képzőművészei Líceum diákja. A magyar tagozatos végzősök közül ők ketten értek el a legjobb eredményt.

Szatmár megyében nem volt 10-es átlag az érettségin, országos viszonylatban pedig 97-en vizsgáztak színtízesre.

Az érettségizők vizsgán elért jegyátlaga alapján Szatmár megye középiskoláinak rangsora a következőképpen alakul: az élen a Mihai Eminescu Elméleti Líceum áll 98,50%-os sikerességi aránnyal, a Johann Ettinger Német Líceum következik 97,14%-kal, dobogós helyen zárt a Ioan Slavici Főgimnázium 93,90%-kal, a Doamna Stanca Főgimnázium 92,99%-kal a negyedik, 92,85%-os sikerességi aránnyal a Kölcsey Ferenc Főgimnázium az ötödik a rangsorban, a Nagykárolyi Elméleti Líceum 88,75%-kal a hatodik, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 81,39%-kal a hetedik, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum pedig 76,92%-kal a nyolcadik.

Óvásokat szerda estig lehet benyújtani, a végleges eredmények július 10-re várhatók.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...