Jól teljesítettek az érettségizők
Utoljára módositva: 2017-07-05 17:58:18

Ha csak hajszálnyival is, de jobbak a Szatmár megyei érettségi jegyek az országos átlagnál.

Ma délben felkerültek a tanügyminisztérium honlapjára az idei érettségi eredményei. Szatmár megyében az 1977 beiratkozóból 1933-an voltak jelen a vizsgákon, közülük pedig 1409-en írták meg az átmenő jegyet, ami 72,89%-os sikerességi arányt jelent, s ezzel sikerült meghaladni az országos átlagot (71,4%).

A város három magyar nyelvű középiskolája közül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai teljesítettek a legjobban 92,85%-os sikerességi aránnyal, a 168 érettségizőből 156-an vizsgáztak sikeresen. A Kölcseyt a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum követi, ahol a 43 érettségizőből 35-en vizsgáztak átmenőre, ez 81,4%-ot jelent, míg a Szatmárnémeti Református Gimnázium 60 érettségizője közül mindössze 28-an tudták összehozni a sikeres vizsgát, így ebben az évben a megyei átlagtól jócskán elmaradva 46,7%-os sikerességi arányt értek el.

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője az eredménnyel kapcsolatban lapunk megkeresésére elmondta, hogy igazából sem a tanárokat, de még a vizsgatételeket sem tudja hibáztatni, egyszerűen felkészületlenek voltak a diákok, nem vették komolyan a tanulást. Az iskola átlagát rontotta az is, hogy 17 olyan diák is jelentkezett az érettségire, aki az előző évek bukásai után próbálkozott újra, és közülük is csak három tanulónak sikerült megírni az átmenőt. „Mindezek ellenére voltak jó jegyek is, szép eredmények születtek például magyarból vagy földrajzból, viszont idén nem úgy teljesítettek a diákjaink, ahogyan azt reméltük tőlük” — fogalmazott az igazgatónő.

A refisek közül egyébként Csatári Leila volt a legügyesebb 8,82-es átlaggal. A kölcseys diákok közül Bede Zsófia érte el a legjobb eredményt, ő 9,68-as átlaggal zárt, míg a Hám Jánosban Fabian Armin Vincentius volt a legügyesebb 9,86-os átlaggal, csakúgy, mint Bartha Eszter Éva, az Aurel Popp Zene- és Képzőművészei Líceum diákja. A magyar tagozatos végzősök közül ők ketten értek el a legjobb eredményt.

Szatmár megyében nem volt 10-es átlag az érettségin, országos viszonylatban pedig 97-en vizsgáztak színtízesre.

Az érettségizők vizsgán elért jegyátlaga alapján Szatmár megye középiskoláinak rangsora a következőképpen alakul: az élen a Mihai Eminescu Elméleti Líceum áll 98,50%-os sikerességi aránnyal, a Johann Ettinger Német Líceum következik 97,14%-kal, dobogós helyen zárt a Ioan Slavici Főgimnázium 93,90%-kal, a Doamna Stanca Főgimnázium 92,99%-kal a negyedik, 92,85%-os sikerességi aránnyal a Kölcsey Ferenc Főgimnázium az ötödik a rangsorban, a Nagykárolyi Elméleti Líceum 88,75%-kal a hatodik, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 81,39%-kal a hetedik, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum pedig 76,92%-kal a nyolcadik.

Óvásokat szerda estig lehet benyújtani, a végleges eredmények július 10-re várhatók.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...