Jön a XXII. Hajnal akar lenni
Utoljára módositva: 2014-11-05 17:47:09

Jövő hétvégén rendezik meg Nagykárolyban és Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt.

2012-ben rendezték meg utoljára a népszerű népdaléneklési versenyt

A 21 éves múltra visszatekintő megmérettetést tavaly nem sikerült megrendezni, idén viszont már több mint egy hónapja folyik a szervezőmunka. A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége–KÓTA szakmai támogatásával egy sok szempontból rendhagyó vetélkedőre készülnek. Az idei ugyanis az első alkalom, amikor Nagykároly, a Károlyi-kastély ad otthont az elődöntőnek, és első alkalommal belépti díjas a díjkiosztó gála. Az elődöntőt november 14-én rendezik meg 11 órától, mint már említettük, a Károlyi-kastélyban, a döntőnek november 15-én a szatmári filharmónia ad otthont, szintén délelőtt 11-től. A díjkiosztó gálát szintén a filharmóniában rendezik meg, délután hattól. A megmérettetésre számos egykori nyertes versenyző mentorként készíti fel és kíséri el tanítványát. A résztvevők között vannak visszatérő versenyzők, akik sokadik alkalommal vesznek részt. Megtiszteli jelenlétével és énekel a nagykárolyiaknak az elődöntőben, majd a szatmári nézőknek és érdeklődőknek a díjátadó gálán Tóth Dorottya, a 2012-es év HAL-győztese. A díjátadó gála műsorvezetője és fellépője Birinyi József népzenész, a Hungarikum Szövetség, a KÓTA társelnöke. További fellépők a XXII HAL döntősei, egykori és jelenlegi zsűritagok. A zsűri idén is I., II., III. díjat oszt ki a legjobbak között, a fődíjak mellett pedig különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazata alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazata alapján); civil szervezetek és intézmények, valamint magánszemélyek által felajánlott díjak. Felajánlásokat a szervezők egyébként továbbra is várnak, a 0261-710-810-es üzenetrögzítős telefonszámon és a madisz90@gmail.com e-mail-címen. A díjátadó gálára jegyeket a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia jegypénztárában lehet váltani, felnőttek számára 20 lejes, 7 év fölötti gyermekek számára 10 lejes áron, munkanapokon 10–14 óra között, illetve november 15-én egy órával a rendezvény előtt, azaz 17 órától. Szervezett csoportoknak kedvezményt biztosítanak a szervezők. „Reméljük, sok kisebbségi magyar életében ezeken a napokon a népdal és a népzene lesz a fontosabb és részt vesznek az eseményen nézőként. A mai korra jellemző boldogtalanság és életuntság egyik oka az, hogy a mai felnőttek, gyerekek nem tudnak énekelni. Kodály Zoltán így vall: „Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.” Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. A személyiségfejlesztés és esztétikai nevelés különlegesen gazdag lehetőségéről nem lenne szabad lemondani” — vallja Ilonczai Annamária szervező.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...