Jön a XXII. Hajnal akar lenni
Utoljára módositva: 2014-11-05 17:47:09

Jövő hétvégén rendezik meg Nagykárolyban és Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt.

2012-ben rendezték meg utoljára a népszerű népdaléneklési versenyt

A 21 éves múltra visszatekintő megmérettetést tavaly nem sikerült megrendezni, idén viszont már több mint egy hónapja folyik a szervezőmunka. A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége–KÓTA szakmai támogatásával egy sok szempontból rendhagyó vetélkedőre készülnek. Az idei ugyanis az első alkalom, amikor Nagykároly, a Károlyi-kastély ad otthont az elődöntőnek, és első alkalommal belépti díjas a díjkiosztó gála. Az elődöntőt november 14-én rendezik meg 11 órától, mint már említettük, a Károlyi-kastélyban, a döntőnek november 15-én a szatmári filharmónia ad otthont, szintén délelőtt 11-től. A díjkiosztó gálát szintén a filharmóniában rendezik meg, délután hattól. A megmérettetésre számos egykori nyertes versenyző mentorként készíti fel és kíséri el tanítványát. A résztvevők között vannak visszatérő versenyzők, akik sokadik alkalommal vesznek részt. Megtiszteli jelenlétével és énekel a nagykárolyiaknak az elődöntőben, majd a szatmári nézőknek és érdeklődőknek a díjátadó gálán Tóth Dorottya, a 2012-es év HAL-győztese. A díjátadó gála műsorvezetője és fellépője Birinyi József népzenész, a Hungarikum Szövetség, a KÓTA társelnöke. További fellépők a XXII HAL döntősei, egykori és jelenlegi zsűritagok. A zsűri idén is I., II., III. díjat oszt ki a legjobbak között, a fődíjak mellett pedig különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazata alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazata alapján); civil szervezetek és intézmények, valamint magánszemélyek által felajánlott díjak. Felajánlásokat a szervezők egyébként továbbra is várnak, a 0261-710-810-es üzenetrögzítős telefonszámon és a madisz90@gmail.com e-mail-címen. A díjátadó gálára jegyeket a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia jegypénztárában lehet váltani, felnőttek számára 20 lejes, 7 év fölötti gyermekek számára 10 lejes áron, munkanapokon 10–14 óra között, illetve november 15-én egy órával a rendezvény előtt, azaz 17 órától. Szervezett csoportoknak kedvezményt biztosítanak a szervezők. „Reméljük, sok kisebbségi magyar életében ezeken a napokon a népdal és a népzene lesz a fontosabb és részt vesznek az eseményen nézőként. A mai korra jellemző boldogtalanság és életuntság egyik oka az, hogy a mai felnőttek, gyerekek nem tudnak énekelni. Kodály Zoltán így vall: „Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.” Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. A személyiségfejlesztés és esztétikai nevelés különlegesen gazdag lehetőségéről nem lenne szabad lemondani” — vallja Ilonczai Annamária szervező.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...