Jön a XXII. Hajnal akar lenni
Utoljára módositva: 2014-11-05 17:47:09

Jövő hétvégén rendezik meg Nagykárolyban és Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt.

2012-ben rendezték meg utoljára a népszerű népdaléneklési versenyt

A 21 éves múltra visszatekintő megmérettetést tavaly nem sikerült megrendezni, idén viszont már több mint egy hónapja folyik a szervezőmunka. A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége–KÓTA szakmai támogatásával egy sok szempontból rendhagyó vetélkedőre készülnek. Az idei ugyanis az első alkalom, amikor Nagykároly, a Károlyi-kastély ad otthont az elődöntőnek, és első alkalommal belépti díjas a díjkiosztó gála. Az elődöntőt november 14-én rendezik meg 11 órától, mint már említettük, a Károlyi-kastélyban, a döntőnek november 15-én a szatmári filharmónia ad otthont, szintén délelőtt 11-től. A díjkiosztó gálát szintén a filharmóniában rendezik meg, délután hattól. A megmérettetésre számos egykori nyertes versenyző mentorként készíti fel és kíséri el tanítványát. A résztvevők között vannak visszatérő versenyzők, akik sokadik alkalommal vesznek részt. Megtiszteli jelenlétével és énekel a nagykárolyiaknak az elődöntőben, majd a szatmári nézőknek és érdeklődőknek a díjátadó gálán Tóth Dorottya, a 2012-es év HAL-győztese. A díjátadó gála műsorvezetője és fellépője Birinyi József népzenész, a Hungarikum Szövetség, a KÓTA társelnöke. További fellépők a XXII HAL döntősei, egykori és jelenlegi zsűritagok. A zsűri idén is I., II., III. díjat oszt ki a legjobbak között, a fődíjak mellett pedig különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazata alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazata alapján); civil szervezetek és intézmények, valamint magánszemélyek által felajánlott díjak. Felajánlásokat a szervezők egyébként továbbra is várnak, a 0261-710-810-es üzenetrögzítős telefonszámon és a madisz90@gmail.com e-mail-címen. A díjátadó gálára jegyeket a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia jegypénztárában lehet váltani, felnőttek számára 20 lejes, 7 év fölötti gyermekek számára 10 lejes áron, munkanapokon 10–14 óra között, illetve november 15-én egy órával a rendezvény előtt, azaz 17 órától. Szervezett csoportoknak kedvezményt biztosítanak a szervezők. „Reméljük, sok kisebbségi magyar életében ezeken a napokon a népdal és a népzene lesz a fontosabb és részt vesznek az eseményen nézőként. A mai korra jellemző boldogtalanság és életuntság egyik oka az, hogy a mai felnőttek, gyerekek nem tudnak énekelni. Kodály Zoltán így vall: „Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.” Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. A személyiségfejlesztés és esztétikai nevelés különlegesen gazdag lehetőségéről nem lenne szabad lemondani” — vallja Ilonczai Annamária szervező.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ami nem öl meg
Ma, 21:00
Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 15.
Nagyszerű barátai vannak, akik szeretik és akikre mindig számíthat. Hallgasson rájuk, kezdjen pozitívan gondolni arra, mit hozhat a jövő!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...