Jön az online okmányigénylés
Utoljára módositva: 2019-07-13 10:11:40

Elektronikus szolgáltatásokat nyújtó központ létesül hamarosan, ahol az online útlevél-, személyi- és jogosítványigénylés mellett például a közlekedési büntetőpontok számáról is lehet majd tájékozódni.

Rövidesen online igényelhető lesz a személyi igazolvány, az útlevél és a gépjárművezetői jogosítvány — adta hírül a belügyminisztérium. Mindez egy most elindított európai uniós projekt révén válhat valóra, amelynek célja egy elektronikus szolgáltatásokat nyújtó központ létesítése bizonyos tevékenységek bürokráciamentesítése céljából. A belügyi tárca e-szolgáltatásokat nyújtó központjának létrehozására vonatkozó projektek finanszírozási szerződését csütörtökön írta alá Roxana Mânzatu európai alapokért felelős miniszter, Alexandru Petrescu távközlési miniszter, Carmen Dan belügyminiszter, valamint a külügyi tárcát vezető Teodor Meleşcanu. A projekt összértéke 90 millió lej, ennek 80 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, a fennmaradó összeget pedig az állami költségvetésből biztosítják.

Mint azt Carmen Dan tárcavezető hangsúlyozta, a projekt egyik fő célja a belügyminisztérium elektronikus szolgáltatásaihoz való hozzáférés egyszerűsítése, valamint a tevékenységek bürokráciamentesítése, ugyanis az igénylők könnyebben hozzájuthatnak majd az erkölcsi bizonyítványhoz, online tájékozódhatnak közlekedési büntetőpontjaik számáról, és online nyújthatják be a személyi igazolványra, az útlevélre, a jogosítványra vagy a gépjárművek nyilvántartásba vételére vonatkozó igénylést, valamint az ezekhez szükséges dokumentumokat, pontosabban beszkennelt másolatukat, s majd az elkészült okmány kivételekor mutatják be az eredeti dokumentumokat az illetékeseknek (aminek a „módszertanáról” még nem szól a fáma, az az okmányon szereplő fénykép — jelenleg mind a tíz évre szóló útlevél, mind a személyi, mind a jogosítvány fényképét a hivatalban készítik el, s egy speciális program „retusálja” az arcot, erősítve, hangsúlyozva az illető egyedi vonásait a könnyebb felismerhetőség érdekében). Értelemszerűen az igénylők online fizethetik majd ki az okmányilletékeket, és a különféle típusnyomtatványok is letölthetők lesznek, emellett az állampolgároknak lehetőségük lesz majd ellenőrizni, hogy miként is halad az általuk benyújtott kérelmek elbírálása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...