Jön az új köztisztasági keretszabályozás
Utoljára módositva: 2019-07-23 09:44:03

Csütörtökön szavaznak a Szatmárnémeti Helyi Tanács döntéshozói arról, milyen szabályok legyenek érvényesek jövő évtől a megyeszékhelyi szemétgyűjtésre. Amennyiben elfogadják a tervezetet, tíz évre köthet új szemétszállítási szerződést a városvezetés.

Kész a Szatmárnémetire érvényes új köztisztasági keretszabályozás végleges tervezete, holnapután döntenek a tanácsosok arról, hogy érvényesítik-e ezt, tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. December végén lejár az aktuális szerződés, ezért van szükség újra. Ebben benne van, hogy négy fajtára osztva kell a szemetet gyűjtenie a leendő megyeszékhelyi szemétszállítónak, az eddig elkülönített műanyag-fém, papír-karton, üveg és háztartási egy új hulladéktípussal bővül: a biohulladékkal, ami az ételmaradékokat jelenti. De ez az utóbbi frakció csak 2021-től lesz kötelező módon külön begyűjtendő, hogy az önkormányzat, a szolgáltató és a lakosság egyaránt fel tudjon készülni erre az újfajta szabályra, magyarázta a polgármester.

 

Új szereplő: ökojárőr

 

Újdonsága még a keretszabályozásnak a kukakommandók létrehozásának feltétele is, ezek megnevezése ökojárőr lesz. Ezeknek a feladata lesz ellenőrizni azt, hogy a lakosság a megfelelően külön gyűjtött formában dobja ki a szemetét, nekik kell elejét venniük a köztéri illegális szemétlerakatok megjelenésének, és az ilyen helyekre szemetet lerakókat is az ökojárőröknek kell tetten érniük. „Eddig vita tárgya volt, hogy az emberek nem gyűjtenek szelektíven, ami miatt a Florisal sem üríti külön a lakótelepi száraz és a nedves hulladékot, vagy fordítva; ezzel az új ellenőrzési lehetőséggel ezt az ellentmondást is fel fogjuk tudni oldani” — hívta fel a figyelmet Kereskényi. Ezeknek a „szemétszimatoknak” lesz a dolguk az is, hogy megtalálják azokat a háztartásokat és cégeket, amelyeknek nincs érvényes szemételszállítási szerződésük, tette hozzá a polgármester.

 

Új autók, új informatikai rendszer

 

Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a járőrök lesznek a kulcsszereplői az új szerződéssel életbe lépő új köztisztasági időszaknak; ha sikerül hatékonyan munkára fognia őket a szolgáltatónak, sikerülhet elérni az elvárt hatékonyságot a szelektív gyűjtésben.

A szemétszállítóra érvényes szabályok közül érvényben marad az, hogy csak az általa meghatározott szemétgyűjtő készségekből (kukák, zsákok) kell a szemetet elvinnie, de az is érvényes lesz az új szolgáltatóra, hogy ezeket olyan járművel kell elszállítania, amelyikből nem hullik ki a szemét, és nem csepeg ki a szemétlé. Az utóbbi időben egyre többen panaszkodnak a csepegő kukáskocsik miatt; ha az új kukás cég modernebb autóparkkal dolgozik majd, ez a kellemetlenség is megoldódik, fejtette ki Kereskényi. Az új szolgáltatótól, amelyik jövő évtől veheti át a szemétszállítási feladatokat a városban, nem csak járművekkel és szolgáltatásvégzéssel kapcsolatos minőségbeli fejlesztéseket vár el a városvezetés, fűzte hozzá Kereskényi. Az új szerződés feltételei között szerepel több mint kétszáz olyan köztéri gyűjtőpont létrehozása, amelyik zárható, és amelyikhez csak az ennek körzetében lakók férhetnek hozzá; háromezer új köztéri szemetes kihelyezése; illetve az új szolgáltatónak ki kell fejlesztenie egy olyan számítógépes alkalmazást is, amelyikből napi pontossággal nyerhetők ki részletes és pontos információk a szemétszállítással kapcsolatban. Ha a tanácsosok csütörtökön elfogadják a tervezetet, tízéves időtartamra kötődhet meg a koncessziós szemétszállítási szerződés Szatmárnémetiben.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...