Jön az új köztisztasági keretszabályozás
Utoljára módositva: 2019-07-23 09:44:03

Csütörtökön szavaznak a Szatmárnémeti Helyi Tanács döntéshozói arról, milyen szabályok legyenek érvényesek jövő évtől a megyeszékhelyi szemétgyűjtésre. Amennyiben elfogadják a tervezetet, tíz évre köthet új szemétszállítási szerződést a városvezetés.

Kész a Szatmárnémetire érvényes új köztisztasági keretszabályozás végleges tervezete, holnapután döntenek a tanácsosok arról, hogy érvényesítik-e ezt, tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. December végén lejár az aktuális szerződés, ezért van szükség újra. Ebben benne van, hogy négy fajtára osztva kell a szemetet gyűjtenie a leendő megyeszékhelyi szemétszállítónak, az eddig elkülönített műanyag-fém, papír-karton, üveg és háztartási egy új hulladéktípussal bővül: a biohulladékkal, ami az ételmaradékokat jelenti. De ez az utóbbi frakció csak 2021-től lesz kötelező módon külön begyűjtendő, hogy az önkormányzat, a szolgáltató és a lakosság egyaránt fel tudjon készülni erre az újfajta szabályra, magyarázta a polgármester.

 

Új szereplő: ökojárőr

 

Újdonsága még a keretszabályozásnak a kukakommandók létrehozásának feltétele is, ezek megnevezése ökojárőr lesz. Ezeknek a feladata lesz ellenőrizni azt, hogy a lakosság a megfelelően külön gyűjtött formában dobja ki a szemetét, nekik kell elejét venniük a köztéri illegális szemétlerakatok megjelenésének, és az ilyen helyekre szemetet lerakókat is az ökojárőröknek kell tetten érniük. „Eddig vita tárgya volt, hogy az emberek nem gyűjtenek szelektíven, ami miatt a Florisal sem üríti külön a lakótelepi száraz és a nedves hulladékot, vagy fordítva; ezzel az új ellenőrzési lehetőséggel ezt az ellentmondást is fel fogjuk tudni oldani” — hívta fel a figyelmet Kereskényi. Ezeknek a „szemétszimatoknak” lesz a dolguk az is, hogy megtalálják azokat a háztartásokat és cégeket, amelyeknek nincs érvényes szemételszállítási szerződésük, tette hozzá a polgármester.

 

Új autók, új informatikai rendszer

 

Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a járőrök lesznek a kulcsszereplői az új szerződéssel életbe lépő új köztisztasági időszaknak; ha sikerül hatékonyan munkára fognia őket a szolgáltatónak, sikerülhet elérni az elvárt hatékonyságot a szelektív gyűjtésben.

A szemétszállítóra érvényes szabályok közül érvényben marad az, hogy csak az általa meghatározott szemétgyűjtő készségekből (kukák, zsákok) kell a szemetet elvinnie, de az is érvényes lesz az új szolgáltatóra, hogy ezeket olyan járművel kell elszállítania, amelyikből nem hullik ki a szemét, és nem csepeg ki a szemétlé. Az utóbbi időben egyre többen panaszkodnak a csepegő kukáskocsik miatt; ha az új kukás cég modernebb autóparkkal dolgozik majd, ez a kellemetlenség is megoldódik, fejtette ki Kereskényi. Az új szolgáltatótól, amelyik jövő évtől veheti át a szemétszállítási feladatokat a városban, nem csak járművekkel és szolgáltatásvégzéssel kapcsolatos minőségbeli fejlesztéseket vár el a városvezetés, fűzte hozzá Kereskényi. Az új szerződés feltételei között szerepel több mint kétszáz olyan köztéri gyűjtőpont létrehozása, amelyik zárható, és amelyikhez csak az ennek körzetében lakók férhetnek hozzá; háromezer új köztéri szemetes kihelyezése; illetve az új szolgáltatónak ki kell fejlesztenie egy olyan számítógépes alkalmazást is, amelyikből napi pontossággal nyerhetők ki részletes és pontos információk a szemétszállítással kapcsolatban. Ha a tanácsosok csütörtökön elfogadják a tervezetet, tízéves időtartamra kötődhet meg a koncessziós szemétszállítási szerződés Szatmárnémetiben.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...