Jót tesz majd a kötelező óvoda
Utoljára módositva: 2019-03-14 11:15:16

Kötelezővé válik az óvodai oktatás; Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő szerint a Szatmár megyei tanintézmények képesek lesznek befogadni a gyerekeket.

Európa-szerte nagyon sok országban már régóta kötelező módon részt kell venni az óvodai oktatásban, régóta bevett gyakorlat ez többek között a szomszédos Bulgáriában, de szintén törvény kötelezi erre a csehországi, görögországi, ciprusi, lettországi, máltai, hollandiai, ausztriai, svájci, macedóniai és szerbiai gyerekeket is.

A pedagógusok szerint az óvodai oktatásban való részvétel a korai iskolaelhagyás és a későbbi iskolai hiányzások megelőzésének az egyik legjobb módszere, de sokat segít a háttérbe szoruló, szegénységben élő közösségek gyermekeinek a felzárkóztatásában is, ha a kicsik kötelező módon bekerülnek az oktatási rendszerbe, már zsenge, óvodáskorban.

Úgy tűnik, pár éven belül Románia is felzárkózhat a már említett államokhoz: 2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot teszik kötelezővé.

„A gyerekek fejlődésében fontos szerepet játszik az óvodai oktatás, hiszen olyan alapkészségek elsajátítását segíti, amelyek elengedhetetlenek az iskolai képzés során. A kisgyerekek itt tanulnak meg aktívan bekapcsolódni a társas tevékenységekbe, itt tanulnak meg figyelni, alkalmazkodni a közösséghez. Ezért javasoltuk az óvodai oktatás kötelezővé tételét” — nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus az alkotmánybírósági döntés értelmében ismét elfogadta a Szövetség törvényhozói által kezdeményezett jogszabályt, amely az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Az eddig érvényben lévő oktatási törvény egyébként csak az iskolakötelesség korát szabályozta, az óvodai oktatás nem volt kötelező, a szülők saját belátásuk szerint döntöttek erről.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy lesz-e elég hely a gyerekeknek a már meglévő tanintézményekben, ha mindenki számára kötelezővé válik az óvodai oktatás. Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő szerint aggodalomra semmi ok, mert a Szatmár megyei tanintézmények képesek lesznek befogadni a gyerekeket. „Évekkel ezelőtt, amikor sokkal magasabb volt a gyereklétszám, akkor is volt helye minden apróságnak az óvodákban” — magyarázta a pedagógus, hozzátéve, hogy ezek az épületek nem a mai, megcsappant gyermeklétszám befogadására lettek kialakítva, hanem a korábbi számarányokhoz idomultak, ráadásul több óvoda is épül az elkövetkező években megyénkben. „A szatmári óvodák képesek lesznek befogadni a gyerekeket, az pedig, hogy több magyar csoportra lesz szükség, jó hír, aminek nagyon fogunk örülni” — mondta a szaktanfelügyelő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...