Jótékonysági bál az ifjú Galagonyáért
Utoljára módositva: 2018-02-26 10:08:29

Szombaton jótékonysági bált szerveztek a szamoskrassói kultúrotthonban az ifjú és a legifjabb Galagonya néptáncegyüttes támogatásáért, akik műsorral kedveskedtek a népes közönségnek.

 

Szamoskrassó is a kiöregedő falvak közé tartozik, de fiataljai nem akarnak elszakadni az ősi gyökerektől, nem akarják, hogy feledésbe merüljön mindaz a sok népi szokás és népi érték, ami századokon át formálódott, és valamilyen módon még mindig létezik. Az egykori Galagonya néptáncegyüttes történelmet írt, s a mai fiatalok nem akarják megszakítani ennek a történelemnek a folyamatosságát, ezért évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy újraalakítják a hagyományőrző csoportot, és az idősebbek segítségével és támogatásával folytatják mindazt, amit elődeik elkezdtek. Amikor tettekre került a sor, megtapasztalták, hogy a mai életkörülmények nem kedveznek annyira az ilyen jellegű közösségi életnek, hiszen amíg szüleik, nagyszüleik számára a néptánc, a népdal gyakorlása volt az egyetlen szórakozási lehetőség, ma már egyre több a kihívás, és mivel a fiatalok nagy része városi iskolákba vagy munkahelyekre ingázik, sok nehézséget okoz a próbákon való részvétel. A szamoskrassói és a hozzájuk csatlakozó községbeli fiatalok vállalják a nehézségeket, nagyon sok mindenről lemondanak azért, hogy alkalmanként ott lehessenek a színpadon, és bizonyítsanak a közönség előtt. A Kása házaspár rendszeresen kijár Szamoskrassóra, és szombaton már arról számolhattak be, hogy a minőségi mellett mennyiségi javulás is érzékelhető. Nem csupán fejlődnek a táncosok, hanem egyre többen csatlakoznak hozzájuk, és megalakult, szombaton pedig már be is mutatkozott a legifjabb Galagonya csoport, amelynek tagjai büszkén tekintettek le a színpadról, amikor hatalmas tapsot kaptak. A gyerekek elszántsága talán nem lenne elegendő, ha nem támogatnák őket és nem állnának mellettük a szülők és a Bem József Általános Iskola pedagógusai. A szombati bálra népi szőttesekkel és más tárgyakkal díszítették fel a színpadot, ételeket és italokat készítettek, ugyanakkor nagy meglepetéseket okoztak az anyukák, akik vidám műsort adtak elő. A bál bevételét a néptánccsoport kiadásainak a fedezésére fordítják, ugyanis gyakran kapnak meghívást — néha külföldre is —, a kiszállások, a néptáncruhák megvásárlása pedig pénzbe kerül. A gyerekek és az ifjak szombati műsora meggyőzte a résztvevőket, hogy érdemes támogatni az ügyet, és nagyon sok támogatásra van még szükség, hogy megmaradjanak és fejlődjenek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...