Jourová folytatni kívánja Timmermans munkáját a jogállamiság védelmében
Utoljára módositva: 2019-10-07 19:34:24

Nem pont ugyanúgy, de folytatni kívánja Frans Timmermans munkáját a jogállamiság védelmében az új Európai Bizottságban az “értékek és átláthatóság” nevű portfólió élére jelölt Vera Jourová, aki hétfői meghallgatásán kiemelte, ez az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az Európai Unióban.

 

A cseh alelnök-jelölt az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságainak ülésén leszögezte, hogy Didier Reynders leendő igazságügyi biztossal tovább akarják erősíteni az EU eszköztárát, hatékony megelőző intézkedéseket szeretnének elérhetővé tenni a demokrácia és az alapvető jogok védelmében, például éves jelentésre lenne szükség a tagállamok átfogó jogállamisági helyzetéről.

Támogatásáról biztosította a közösségi költségvetési források kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, amelynek keretében szankciókat fogadhatnának el bizonyos ellenőrzési hiányosságok vagy pénzügyi visszaélések esetében. Hozzátette, ennek során is garantálni kell a tisztességes eljárást és az átláthatóságot.

Mint mondta, soha nem gondolta volna, hogy egyszer szükség lesz az alapszerződés hetes cikkének aktiválására, azonban a megindított eljárások folytatódni fognak, ahogy a kötelezettségszegési eljárások, és az azok nyomán indított bírósági perek is.

Kérdésre válaszolva aláhúzta, a magyar eljárásban szükséges és logikus lenne, hogy a kezdeményező szerepet vállaló EP hivatalosan is előadhassa az álláspontját.

Kijelentette, hogy bár csodálja Timmermans munkáját, és azt folytatni kívánja, nem pont ugyanolyan megközelítés várható a részéről, de szilárdan ki fog állni az alapelvek mellett.

Jourová úgy vélekedett, hogy a jelenlegi és a tervezett új eszközök megfelelő használatával lehetséges előrelépést elérni.

Kiemelte továbbá, hogy az EU-nak többet kell tennie a média szabadságának és sokszínűségének védelme érdekében, illetve meg kell óvnia az újságírók biztonságát. Arról számolt be, hogy támogatni kívánja az egyre nehezebb körülmények között működő civil szervezeteket, valamint beszélt a korrupció elleni rendszerszintű fellépés, továbbá a félretájékoztatással szembeni fokozott küzdelem szükségességéről is.

A liberális cseh kormánypárti politikus hitet tett az EU demokratikusabbá tétele mellett, rámutatva például, hogy javítani kell az uniós vezetők kiválasztásának módján és az átláthatóságon.

A jelenlegi igazságügyi biztos meghallgatását 24 órán belül értékelik a szakbizottsági koordinátorok.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...