Jóval kifizetődőbb lesz biomezőgazdásznak lenni
Utoljára módositva: 2014-08-13 10:18:48

 

Egyre népszerűbbek a biotermékek

Jövőre jobban megéri majd az ökomezőgazdasággal foglalkozni, az erre átálló gazdálkodók augusztus 29-ig kérhetnek támogatást, ami meghaladhatja a 600 eurót is hektáronként.
Még bő két hétig, augusztus 29-ig jelentkezhetnek a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon azok a gazdák, akik biogazdálkodással szeretnének foglalkozni a jövőben. A Bio Romania Egyesület közleménye szerint az érdekelteknek kérvényt kell benyújtaniuk támogatásra, ami a 2015-ös esztendőben — átállási időszak lévén — meg is haladhatja a hektáronkénti 600 eurót, amelyet jövő év június 30-ig ki is fizetnek az ökomezőgazdasági rendszerbe újonnan belépő farmereknek. Ez azért is lehetséges, mert a szakminisztérium kérte az illetékes uniós szervtől az eddigi összeg növelését, és erre pozitív választ is kapott. Az ökomezőgazdászokat országosan tömörítő Bio Romania Egyesület szerint az átállásra juttatandó összeg mellett az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében a 2015–2020-as időszakban a ökomezőgazdasági ágazat rekordtámogatásban részesül majd, ez konkrétan azt jelenti, hogy a termesztett kultúrnövénytől függően, az átállási támogatás mellett még 250 és 400 euró hektáronkénti támogatást is kapnak. Azt még április végén jelentette ki a mezőgazdasági tárca államtitkára, Daniel Botănoiu, hogy a PNDR keretében a 2014–2020-as időszakban a biomezőgazdaság 200 millió euró támogatásban részesül.
A Bio Romania Egyesület bukaresti közleményéről lapunktól értesült Pop Ioan mérnök is, aki a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon az ökogazdálkodással foglalkozik, és ő maga is több hektáron termeszt almát, szilvát, meggyet, cseresznyét, körtét, barackot, kukoricát és napraforgót, így a megye egyik legnagyobb biomezőgazdászának számít. „Ez egy nagyon jó hír, úgy tűnik, hogy a minisztérium valóban kívánja támogatni a biogazdálkodást. Ez bizonyára ösztönözni fog minél több farmert arra, hogy áttérjen az ökotermelésre. Ilyen szubvencionálással már jobban megéri majd ezt a gazdálkodási formát választani. Azokat is ösztönözni fogja, akik már csinálják, hogy nagyobb területen gazdálkodjanak” — nyilatkozta Pop, aki hozzátette, a biotermékek mintegy 30 százalékkal drágábbak, és a felvevő piaccal sincs nagyobb gond, egyre jobban keresik ezeket a termékeket. Temesváron például egy gyár kizárólag csak bionapraforgót vásárol fel, szinte korlátlan mennyiségben. Szatmár megyében több mint 600 gazdálkodó foglalkozik ökomezőgazdasággal, országos szinten mintegy 15 ezer farmert jegyeztek az elmúlt év végén. Az országban 300 ezer hektár szántóterület és 500 ezer hektár legelő alkalmas a biogazdálkodásra, a termés 80 százalékát külföldön értékesítik.

 Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...