Jövő héten gyűjtik össze a fenyőket
Utoljára módositva: 2020-01-10 09:00:34

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát, sokan azonban addig gyönyörködnek benne, míg el nem kezdi hullatni a leveleit. Aki kidobja a fát, úgy helyezze a konténer mellé, hogy ne akadályozza a közlekedést!

Ki jobban ragaszkodik az ünnepi jelképhez, ki kevésbé, Szatmárnémeti szeméttárolói mellett már sok helyen ott díszelegnek a leselejtezett karácsonyfák, viszont jócskán akadnak olyanok is, akik a végsőkig kihasználják az ünnep nyújtotta hangulatot, és csak akkor válnak meg a karácsonyfától, amikor az már száradni kezd, hullatja a leveleit. A száraz fenyőt a kertes házzal rendelkezők és fával fűtők fel tudják használni a ház körül, hiszen a fenyő a magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, ám a társasházas környékek jelentős részén erre nincs lehetőség, itt rendszerint a közös szemeteskonténerek mellé helyezik el a fákat. Aki a száraz fenyő eltüzelése mellett dönt, az figyeljen arra, hogy ezt megfelelő körülmények között tegye, hiszen a nem megfelelően feldolgozott fenyőfajták magas gyantatartalmuk miatt károsíthatják is a tüzelőberendezéseket, illetve a kéményeket. Fontos, hogy a szemeteskonténer mellé kitett fákat úgy helyezzék el a kukák mellett, hogy ne akadályozzák a forgalmat. Évről évre hallani olyan esetekről, hogy az emberek lakóházakból, akár óriási magasságokból kihajigálják a karácsonyfáikat — szerdán Szatmárnémetiben is történt hasonló eset, a Károlyi úton egy magas fa ágain fennakadt fenyőről a legnépszerűbb közösségi oldalra is felkerült egy fotó. Ez azonban szörnyen veszélyes, hiszen elég egy véletlenül arra tévedő ember, és akár tragédia is lehet a lustaság végkimenetele, szóval ezt az eljárást mindenképp kerülni kell.

A megyeközpontban január 13-án kezdi el a lakótelepi szemétgyűjtőkhöz vagy magánházak esetében a kukaürítés napján a szemetesek mellé kitett karácsonyfák összegyűjtését a Florisal — tájékoztatta lapunkat a megyeszékhely polgármesteri hivatala. Az akció térítésmentes, és január végéig tart.

Várhatóan Nagykárolyban is jövő héttől szállítják el a házak elé, illetve közterületekre kihelyezett karácsonyfákat; idén is a helyi önkormányzat irányítása alá tartozó közterületisek végzik majd ezt a munkát. A fenyőfák begyűjtésének útirányáról még nincs pontos tervezet, annyit tudni, hogy elvileg hétfőtől kezdik az elszállítást, kapacitásuk függvényében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...