Jövő-menő miniszterek és bürokráciai útvesztők
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:16:28

Cecil terem, Sport Hotel, Csipler Sándor Vívóterem — csak pár azon ingatlanok közül, amelyek Szatmárnémetiben vannak ugyan, de tulajdonosuk egy-egy hozzájuk igencsak ragaszkodó minisztérium. A politika útvesztőiben eltűnő miniszterek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet.

Bohózatba illő jelenet is lehetne, de sajnos a mai romániai valóság: már csak egyetlenegy aláírás hiányzott ahhoz, hogy a Sport Hotel a szatmárnémeti önkormányzathoz kerüljön, de közben lecserélték az igazságügyi minisztert, s így kezdődhet az egész kilincselés elölről. A polgármesteri hivatal már jó ideje szeretné megkapni a városközponti Mileniului utcában bő hét éve üresen álló, s napról napra romló állagú, jobb sorsra érdemes épület használati jogát, hiszen konkrét tervei és céljai is vannak (lennének) vele — nem mellesleg rekordidő alatt megtette az előkészületeket az épület gondozásba vételére, és segítséget nyújtott a Szatmár Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságnak is, hogy tisztázza az épület jogi helyzetét, s úgy tűnt: végül csak megtörténik a csoda. De a csodák tünékenyek — akárcsak a miniszterek. Magyar Lóránd parlamenti képviselő legutóbbi, az épület átadására vonatkozó kérdésére meglepő és egyben dühítő válasz érkezett: mint kiderült, a felelős minisztérium megtette ugyan a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy végre-valahára megkaphassa a város az ingatlant, ám a procedúra befejezéséhez egy igazságügyminiszteri aláírás, majd egy kormányhatározat hiányzott — csak közben lecserélték Tudorel Toader minisztert Ana Birchallra, és a Sport Hotel átadásának az ügye leállt. Most újra kell kezdeni a procedúrát, újra szükség van aláírások sorára, hogy utolsó lépésként kormányhatározat mondja ki: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala megkapja az épületet.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hamar túl legyünk az új procedúrán, és számunkra, szatmáriak számára pozitív kimenetelű legyen az ügy, mert nagyon hasznos lenne az épület újbóli üzembe helyezése” — mondja Magyar Lóránd, emlékeztetve: az ifjúsági és sportminisztérium már többször kijelentette, hogy nincs pénze a Szatmárnémetiben található épületei többségének a modernizálására.

„A Sport Hotel évek óta üresen áll, az iskolai tábor már jó ideje nem működik táborhelyként, s hiába van a területén egy hatalmas, úszásra és fürdésre alkalmas medence, az üresen, egyre leromlottabb állapotban tátong. A Csipler Sándor Vívótermet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal EU-s alapokból újította volna fel, amennyiben megkapja az épületet, de a minisztérium nem engedte ki a kezéből, így maradnak az áldatlan állapotok, pedig a Román Vívószövetség rábólintott arra, hogy Olimpiai Párbajtőrközpont jöjjön létre a megyeközpontban. De említhetem a Kölcsey udvarát is, ahová sportterem lett volna építve, de a procedúrák közben már kétszer tűnt el, cserélődött le az igazságügyminiszter. És nem csak az ifjúsági és a sportminisztériummal áll így a helyzet, hiszen ott a városközponti Cecil terem — a százéves palotaépületnek több mint a fele teljesen kihasználatlanul áll, az emeleti helyiségeket már jó ideje nem használják, impozáns homlokzata rendkívül leromlott, ezért vastag védőhálóval kellett beburkolni, pedig nem a díszes homlokzat eltakarása, hanem az egész épület felújítása és helyiségeinek a kihasználása jelent(ene) valódi megoldást, ugyanis ma már csak a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal néhány irodája működik az épületben, miközben a szaktárca olyan ingatlanokban működteti alárendelt intézményeit, ahol komoly bérleti díjat kell fizessen” — sorolta a politikus.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...