Jövő ősszel befejeződhet a Nagykárolyi Városi Színház rehabilitációja
Utoljára módositva: 2012-07-24 08:51:24

Bekő Tamás városmenedzser szerint 2013 októberére fejeződhet be a Nagykárolyi Városi Színház teljes felújítása. A kivitelező ezt követően a művelődési központot is korszerűsíti.

A színház tetőszerkezetét is felújítja a kivitelező

 

Már régóta húzódik a Nagykárolyi Városi Színház helyreállítása, modernizálása körüli felhajtás. A nagykárolyi önkormányzat mintegy három évet kellett várjon arra, hogy Bukarestben aláírás kerüljön a felújítást célzó projektre. Végül mindez idén tavasszal megtörtént, így a közbeszerzési eljárást megnyerő margittai vállalkozás a múlt héten nekifoghatott az alapos odafigyelést és elsősorban jelentős szakértelmet igénylő munkának. Utóbbi tényező azért is bír fokozott jelentőséggel, mivel a színházak esetében többek között rendkívül fontos az akusztika, így remélhetőleg szakemberek is figyelemmel fogják kísérni a felújítást.

Lebontják a kommunizmus idején épített bejáratot

A városi önkormányzat a színházat még az I. világháború előtt készült fényképeken látható mintára próbálják helyreállítani, korszerűsíteni. Mindez azt vonja magával, hogy lebontják a kommunista rezsim ideje alatt épült bejáratot, épületnyúlványokat. A korszerűsítést illetően ugyanakkor felújítják a tetőszerkezetet, visszaépítik a páholyokat, valamint a szükséges épületgépészi munkálatokat is elvégzik.

A visszaállítás-korszerűsítés effektív munkálatai a múlt héten kezdődtek meg, jelen pillanatban lebontás alatt állnak a kommunizmus idején a színházhoz csatolt épületrészek, ezzel egy időben az épület belsejében is folyik a munka. Mint ismeretes, a létesítményre hozzávetőleg fél évtizede stabilitási problémák miatt került lakat. Elsősorban a karzatot tartó oszlopok „ingatag” állapota okozta a legfőbb gondot.

A létesítmény belsejében is elkezdődött a munka

Az integrált városfejlesztési terv első tételében a színház helyreállításán kívül a Nagykárolyi Művelődési Központ épületének rehabilitációja is szerepel. Bekő Tamás városmenedzser tájékoztatása szerint erre azonban csak a színházfelújítás után kerül sor. „A színház rehabilitációját fontosabbnak tartottuk, azért is kezdtük ezzel, ha minden jól megy, akkor jövő ősszel megkezdődhet a művelődési központ teljes átalakítása és korszerűsítése” – nyilatkozta a városmenedzser. A városfejlesztési terv színházat és művelődési központ érintő tételében egyébként zöldövezetek és parkolók létesítése is szerepel, a teljes beruházás összértéke 5,2 millió lej körül forog.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 26.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...