Jövőre jön az új kriptovaluta
Utoljára módositva: 2019-06-18 15:45:19

Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját, és ez nagyon más, mint amire a Bitcoin árfolyamváltozásain meggazdagodó és tönkremenő szerencselovagok számítottak.

A Libra névre kereszter fizetőeszköz egy globális kriptovaluta, amely 2020-ban válik majd elérhetővé, alapvetően arra lesz jó, hogy az emberek pénzt tudjanak küldeni egymásnak. Decentralizált blokklánc technológiára épül, mint a Bitcoin, de az árfolyamát ugyanolyan stabilan fogják tartani, mint a dolláré.

Eleve nem is a Facebook pénze lesz, hanem a közösségi portálon kívül még 27 másik tagot számláló Libra Association, egy nonprofit szervezet kezelésére bízzák. Ebben pedig olyan hagyományos pénzügyi szolgáltatók is tagok, mint a Visa és a Mastercard, a PayPal és a Stripe, de a Spofity, az Uber, a Lyft és a Vodafone is beszállt a bizniszbe. A Libra Association fő célja az, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert – leginkább a fejlődő országokban -, akik most nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz, nem tudnak állandóan készpénzt tartani maguknál, viszont mobil mindig van náluk.

Ugyanolyan egyszerű lesz pénzt küldeni, mint üzeneteket vagy fotókat megosztani másokkal – írja Mark Zuckerberg a nyilvános bejegyzésében. A közösségi portálon lesz egy Calibra nevű alrendszer, ez teszi majd lehetővé a fejlesztőknek, hogy az online alkalmazásaikba beépítsék a pénzküldés lehetőségét. Jövőre kiadnak egy digitális pénztárca appot is, de a pénzünket a WhatsApp és a Messenger felületén is elérjük majd.

A Libra Association létszámát szeretnék a következő évben száz fölé tornászni, és minden egyes tag azon dolgozik majd a következő hónapokban, hogy a felhasználók ne csak hagyományos bankkártyával, hanem a Libra rendszerén át is be tudják fizetni az előfizetési díjakat.

Mark Zuckerberg azt ígéri, hogy a Libra használatának alacsony díjai lesznek, és azzal, hogy blokklánc alapú és decentralizált, azaz több szervezet működteti, igazságos is lesz ez a rendszer. A Libra blokklánc technológiáját nyílt forráskódú Apache 2.0 licenccel teszik majd közzé.

A cégvezető azt állítja, hogy a Libra-felhasználók magánszféráját tiszteletben tartják, és aki nem a Facebookon akar pénzt küldeni, megteheti azt más, tőlük független digitális pénztárcák segítségével. A Facebook részéről a Calibra támogató csapatában lesznek olyan szakértők, akik a csalások elhárításával és az ott tárolt pénz biztonságára ügyelnek majd.

A Libra támogatói közt ott van a Vodafone is, és a mobilszolgáltatónak óriási tapasztalata van a mobil fizetésben, hiszen ők találták ki az M-Pesa rendszert, Kenya legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatását, amelyen az ország GDP-jének a 40 százaléka átfolyik évente.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...