Jubilált a Dobrai Szüreti Fesztivál
Utoljára módositva: 2017-10-22 20:29:59

A szüret és a reformáció jegyében ünnepeltek ezen a hét végén Dobrán: szombaton lovasszekeres falujáró táncos-dalos hívogatóval, tartalmas műsorral, szüreti bállal, vasárnap pedig a templom udvarát díszítő kovácsoltvas Biblia-emlékmű felavatásával.

Igazi szüretelőidő és őszi verőfény köszöntötte szombaton a jubiláló Dobrai Szüreti Fesztivált, melyet tizedik alkalommal szerveztek meg a Tövishát határában, a domboldalakra felszaladó s jó boráról évszázadok óta neves településen. S bár a dobrai emberek mindennapi élete és étele már a kezdetektől elválaszthatatlanul összefonódott a szőlővel-borral (hiszen már a Pogányvár dombon talált őskori érmék is stilizált szőlőfürtöt ábrázolnak), modern korunkra a szőlőműveléshez kapcsolódó ünnepségeket, szokásokat és mulatságokat az eltűnés veszélye fenyegette. Ezt megakadályozandó, tíz évvel ezelőtt az egyházi és civil kezdeményezés nyomán megszervezték az első Dobrai Szüreti Fesztivált — az akkori lelkipásztor, Kurta Szabolcs, Fekete Bertalan alpolgármester és a helyi iskola pedagógusai arra gondoltak, hogy felújítják a régi szüreti hagyományokat, amelyek már igencsak kihalófélben voltak. S nem mellékesen az egész napos ünnepséget záró jótékonysági bálon összegyűlt pénzt a a gyülekezet szükségleteire fordítják, így lett az 1799–ben épített református templomnak többek között 2008–től fűtése és 2010–től megújított teteje.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál szombaton kora délelőtt a gyülekezeti terem udvarán kezdődött: itt startolt el a bográcsos-főző verseny, amelyre idén hét csapat nevezett be. A séfek zöme a hagyományos „paraszt-bográcsgulyás” és babgulyás mellett voksolt, két csapat viszont úgy gondolta: bemutatja fakanálforgató-tudása legjavát és flambírozott palóclevest, valamint bakonyi gombamártással nyakon öntött galuskás sertéspörköltet készített. Mi több, Pongrácz Csaba főszakácsnak a gombamártás készítése mellett még tökfaragásra is volt ideje: két pipázó tökfej és hangulatos tök-kompozíció színesítette asztalukat. Míg a helybeli gyermekek citeraszóval alapozták a hangulatot, az ötfős zsűri kóstolókanalat ragadt és alaposan belemerítették a versenyeztetett ételekbe, többször is körbejárva a tányérokat — kóstolgatásuk nyomán három gulyás vitte el a pálmát, pontosabban a fakanalat: a legnagyobbat a Kállay-csapat, a középsőt a Pató család bográcsosan, harmadikat pedig az International Team babgulyása. A csapat nevének nemzetközisége egyébként az egyik fiatalember csehországi menyasszonyára utal, aki szemmel láthatóan nagyon élvezte ezt a számára különleges fesztivált.

A fakanálátadóval egy időben indult falujáró útjára a hívogató-menet: a négy feldíszített lovasszekeret több kisteherautó és traktor is követte, hiszen most nem csak a dobrai gyermekek hívogattak, hanem a bogdándi Rozsmalint néptánccsoport tagjai is, szüreti nótákat énekelve, egy-egy utcakereszteződésnél, kapunál megállva és táncra perdülve. Ezt követően az ünnepség a Petőfi Sándor Művelődési Házba folytzatódott, ahol előbb a helyi iskolások színjátszó csoportja, a dobrai citerakör tagjai, a dobrai Orgonác, illetve a Rozsmalint néptánccsoport szerzett kellemes perceket a jelenlévőknek, majd mindenki táncra perdült a szilágykrasznai Partymax zenekar muzsikájára. Rendhagyó módon az idei szüreti fesztivál vasárnap is folytatódott — most elmaradt a hagyományos szombat délutáni hálaadó istentisztelet, hogy a reformáció 500. évfordulójára emlékezve, vasárnap délután adjanak hálát mindenért, és nt. Farkas Zsolt, egyházkerületi tanácsos igehirdetését követően leplezzék le a templomudvaron álló, nyitott Bibliát ábrázoló kovácsoltvas-emlékművet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...