Jubilált a Dobrai Szüreti Fesztivál
Utoljára módositva: 2017-10-22 20:29:59

A szüret és a reformáció jegyében ünnepeltek ezen a hét végén Dobrán: szombaton lovasszekeres falujáró táncos-dalos hívogatóval, tartalmas műsorral, szüreti bállal, vasárnap pedig a templom udvarát díszítő kovácsoltvas Biblia-emlékmű felavatásával.

Igazi szüretelőidő és őszi verőfény köszöntötte szombaton a jubiláló Dobrai Szüreti Fesztivált, melyet tizedik alkalommal szerveztek meg a Tövishát határában, a domboldalakra felszaladó s jó boráról évszázadok óta neves településen. S bár a dobrai emberek mindennapi élete és étele már a kezdetektől elválaszthatatlanul összefonódott a szőlővel-borral (hiszen már a Pogányvár dombon talált őskori érmék is stilizált szőlőfürtöt ábrázolnak), modern korunkra a szőlőműveléshez kapcsolódó ünnepségeket, szokásokat és mulatságokat az eltűnés veszélye fenyegette. Ezt megakadályozandó, tíz évvel ezelőtt az egyházi és civil kezdeményezés nyomán megszervezték az első Dobrai Szüreti Fesztivált — az akkori lelkipásztor, Kurta Szabolcs, Fekete Bertalan alpolgármester és a helyi iskola pedagógusai arra gondoltak, hogy felújítják a régi szüreti hagyományokat, amelyek már igencsak kihalófélben voltak. S nem mellékesen az egész napos ünnepséget záró jótékonysági bálon összegyűlt pénzt a a gyülekezet szükségleteire fordítják, így lett az 1799–ben épített református templomnak többek között 2008–től fűtése és 2010–től megújított teteje.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál szombaton kora délelőtt a gyülekezeti terem udvarán kezdődött: itt startolt el a bográcsos-főző verseny, amelyre idén hét csapat nevezett be. A séfek zöme a hagyományos „paraszt-bográcsgulyás” és babgulyás mellett voksolt, két csapat viszont úgy gondolta: bemutatja fakanálforgató-tudása legjavát és flambírozott palóclevest, valamint bakonyi gombamártással nyakon öntött galuskás sertéspörköltet készített. Mi több, Pongrácz Csaba főszakácsnak a gombamártás készítése mellett még tökfaragásra is volt ideje: két pipázó tökfej és hangulatos tök-kompozíció színesítette asztalukat. Míg a helybeli gyermekek citeraszóval alapozták a hangulatot, az ötfős zsűri kóstolókanalat ragadt és alaposan belemerítették a versenyeztetett ételekbe, többször is körbejárva a tányérokat — kóstolgatásuk nyomán három gulyás vitte el a pálmát, pontosabban a fakanalat: a legnagyobbat a Kállay-csapat, a középsőt a Pató család bográcsosan, harmadikat pedig az International Team babgulyása. A csapat nevének nemzetközisége egyébként az egyik fiatalember csehországi menyasszonyára utal, aki szemmel láthatóan nagyon élvezte ezt a számára különleges fesztivált.

A fakanálátadóval egy időben indult falujáró útjára a hívogató-menet: a négy feldíszített lovasszekeret több kisteherautó és traktor is követte, hiszen most nem csak a dobrai gyermekek hívogattak, hanem a bogdándi Rozsmalint néptánccsoport tagjai is, szüreti nótákat énekelve, egy-egy utcakereszteződésnél, kapunál megállva és táncra perdülve. Ezt követően az ünnepség a Petőfi Sándor Művelődési Házba folytzatódott, ahol előbb a helyi iskolások színjátszó csoportja, a dobrai citerakör tagjai, a dobrai Orgonác, illetve a Rozsmalint néptánccsoport szerzett kellemes perceket a jelenlévőknek, majd mindenki táncra perdült a szilágykrasznai Partymax zenekar muzsikájára. Rendhagyó módon az idei szüreti fesztivál vasárnap is folytatódott — most elmaradt a hagyományos szombat délutáni hálaadó istentisztelet, hogy a reformáció 500. évfordulójára emlékezve, vasárnap délután adjanak hálát mindenért, és nt. Farkas Zsolt, egyházkerületi tanácsos igehirdetését követően leplezzék le a templomudvaron álló, nyitott Bibliát ábrázoló kovácsoltvas-emlékművet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...