Jubilált a Kukoricafesztivál Domahidán
Utoljára módositva: 2018-09-10 13:30:42

Kukoricából készült ételekkel az origóban szervezték meg a tegnapi domahidai Kukoricafesztivált, s ahogy eddig mindig, most is a máléalapú finomságokon volt a hangsúly. A falu futballpályáján felállított színpadon vasárnap délután indult a műsorfolyam.

Jubileumi kukoricafesztivált tartottak tegnap a Szatmár megyei Kismajtényhoz tartozó Domahidán. Még jóval a színpadi programok előtt tüzet raktak a bográcsok és tárcsák alatt, mert nemcsak zenés, hanem kulináris felhozatalról is szól ez a fesztivál; reggel kilenctől kilenc csapat készítette a finomságokat. Babgulyások, birkapörkölt, puliszkás töltött káposzta, kukoricalisztbe forgatott halszeletek és későn vetett, főtt zsengés málé készült a vendégseregnek; az ételeket nemcsak az erre az alkalomra összeállt zsűri bírálta, hanem a vendégek is, mondta el lapunknak Pápai Csaba domahidai tanácsos, társszervező. Nehezítette a szakácsok munkáját az erős szél, ennek ellenére az előre megszabott zsűrizési időre mindenki készen lett a főztjével.

Gheorghe David polgármester színpadi köszöntőjét követően Ioana Bran miniszter a hazatérés és az együtt ünneplés öröméről beszélt, Pintér József megyei tanácsos (ALDE) pedig tartalmas időtöltést kívánt mindenkinek. A hivatalos percek után Papp Erika Andrea & Band vette át a színpadot, magyar tánczenével adva meg az alaphangot a mulatozáshoz. A színpadon egymást váltották magyar és román népzenei és könnyűzenei együttesek, de az ünneplők leginkább a hét órakor kezdődő Bódi Guszti és Margó-koncertet meg a nyolc órai Krisz Rudi-fellépést várták, a napot az Amulett együttes utcabálja zárta.

 

Jó kukoricatermés

 

Ha vége ennek a tizedik fesztiválnak, neki fognak ülni, és összeállítják az eddigi kukoricaünnepek gasztronómiai albumát, árulta el lapunknak két fellépés közötti szünetben Cornel Achim, az esemény főszervezője. Ebben benne lesz az összes, az eddigi fesztiválokon készült étel a vidékre jellemző összes kukoricaalapú, tájjellegű, paraszti étellel és olyan édességekkel együtt, mint az almás, a diós vagy a mákos sütemény, ahogy itt készítik.

Ahogy tavaly, úgy idén is van mit ünnepelniük a Domahida környékieknek, összegzett sebtiben lapunk számára Claudiu Pop helybéli farmer, aki kilencven hektárról készül málét betakarítani. Hektáronként nyolc tonna tengerire számítanak, és úgy nézik, hogy 55 bani lesz a kilónkénti felvásárlási ára a csöves haszonnövénynek. Domahida egyik fő mezőgazdasági ágazata a kukoricatermesztés, a falu határában lévő mintegy kétezer hektár területből 800 hektáron kukorica nő.

A színpadi műsorokkal párhuzamosan a főzőcsapatok munkáját is bírálat alá vette a zsűri; különleges tálalás várta a bizottságot, szőlővel és kukoricacsővel díszített asztalnál kóstolhattak, de volt csapat, amelyik puliszkából készült igluba rakott töltött káposztával akart előnyre szert tenni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...