Jubileumi gálakoncert Mezőfényen
Utoljára módositva: 2014-01-07 10:53:02

Tegnap este különleges eseménynek adott otthont a mezőfényi kultúrotthon: a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar több évfordulót is ünnepelt, többek között tízéves fennállását.

 

A Czier Zsolt vezette Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar különleges zenei csemegével kápráztatta el azokat, akik tegnap este részt vettek a jelenlegi formájában működő zenekar tízéves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi gálakoncerten. Régi német népdalokat, indulókat, keringőket és modern zeneműveket egyaránt hallhatott a közönség. A koncertnek azonban nem csak ez volt az apropója, hiszen több évfordulóról is megemlékeztek: a legelső fúvósbanda a község területén 1912-13 körül alakult meg — most száz éve —, pontos dátumra vonatkozó adatok azonban nincsenek. Rövid kihagyás után 1978—79-ben alakult újjá a második világháború alatt megszűnt fúvószenekar, majd 2004 óta működik jelenlegi formájában a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar. Ezenkívül a fúvósbanda vezetője, Czier Zsolt idén 25 éve, hogy hangszeren játszik a zenekarban. Az est folyamán a jelenlévők régi és mostani fényképeket is láthattak a zenekarokról, Czier Zsolt pedig elmondta a zenekar történetét. A legelső fúvósbanda tevékenységéről már kevés adat áll az utókor rendelkezésére, viszont adatokat találtak arra vonatkozóan, hogy 1912-ben már volt fúvósbanda Mezőfényen. Az ekkori zenekar a második világháború ideje alatt szűnt meg, 1945-ben sokan inkább összetörték hangszereiket, mintsem idegenek kezébe kerüljenek azok. 1978-ban Merli Rudolf akkori plébános és néhány aktív falubeli jóvoltából 22 taggal újjáalakult a zenekar, melyet Kreczinger Imre kántor vezetett. Különféle egyházi és világi rendezvényeken vettek részt ekkoriban, legyen szó temetésekről, lakodalomról vagy egyéb mulatságokról. Nemcsak a községben, de a környékbeli településeken is elismert zenekarnak tartották az akkori fúvósbandát. Eleinte Wilhelm Jánosnál, majd a plébánia hittantermében tartották a zenekari próbákat.1989-ben Martin István vette át a zenekar vezetését, az akkori zenekarnak mintegy 40 tagja volt. Martin István után Knecht Csaba és Czier István irányításával működött tovább a fúvósbanda. A vezetők felvették a kapcsolatot a Gemeinsam Német Fiatalok Egyesületével és a Német Demokrata Fórummal, mely által egyre több lehetőséghez jutottak: külföldi fellépésekre jártak, Helmut Berner jóvoltából egyenruhát kaptak, valamint saját próbatermük lett a régi kultúrotthonban. 2004-ben Czier Zsolt főállású karvezető lett, és megalakult a csomaközi, csanálosi és mezőfényi fiatalok közös fúvószenekara, mely azóta is töretlen sikerrel működik.

Az est folyamán fellépett a csanálosi és mezőfényi gyerekekből álló 15 fős utánpótlás-zenekar is, valamint a Pócspetri Vadásztársaság Dalárdája Sitku Angéla vezetésével. A koncerten ezen kívül szólót énekelt Merk Annamária és Kovács Mónika. A koncerten jelen volt a három község polgármestere, plébánosa, valamint több hazai és külföldi zenekarvezető is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...