Jubileumi gálakoncert Mezőfényen
Utoljára módositva: 2014-01-07 10:53:02

Tegnap este különleges eseménynek adott otthont a mezőfényi kultúrotthon: a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar több évfordulót is ünnepelt, többek között tízéves fennállását.

 

A Czier Zsolt vezette Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar különleges zenei csemegével kápráztatta el azokat, akik tegnap este részt vettek a jelenlegi formájában működő zenekar tízéves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi gálakoncerten. Régi német népdalokat, indulókat, keringőket és modern zeneműveket egyaránt hallhatott a közönség. A koncertnek azonban nem csak ez volt az apropója, hiszen több évfordulóról is megemlékeztek: a legelső fúvósbanda a község területén 1912-13 körül alakult meg — most száz éve —, pontos dátumra vonatkozó adatok azonban nincsenek. Rövid kihagyás után 1978—79-ben alakult újjá a második világháború alatt megszűnt fúvószenekar, majd 2004 óta működik jelenlegi formájában a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar. Ezenkívül a fúvósbanda vezetője, Czier Zsolt idén 25 éve, hogy hangszeren játszik a zenekarban. Az est folyamán a jelenlévők régi és mostani fényképeket is láthattak a zenekarokról, Czier Zsolt pedig elmondta a zenekar történetét. A legelső fúvósbanda tevékenységéről már kevés adat áll az utókor rendelkezésére, viszont adatokat találtak arra vonatkozóan, hogy 1912-ben már volt fúvósbanda Mezőfényen. Az ekkori zenekar a második világháború ideje alatt szűnt meg, 1945-ben sokan inkább összetörték hangszereiket, mintsem idegenek kezébe kerüljenek azok. 1978-ban Merli Rudolf akkori plébános és néhány aktív falubeli jóvoltából 22 taggal újjáalakult a zenekar, melyet Kreczinger Imre kántor vezetett. Különféle egyházi és világi rendezvényeken vettek részt ekkoriban, legyen szó temetésekről, lakodalomról vagy egyéb mulatságokról. Nemcsak a községben, de a környékbeli településeken is elismert zenekarnak tartották az akkori fúvósbandát. Eleinte Wilhelm Jánosnál, majd a plébánia hittantermében tartották a zenekari próbákat.1989-ben Martin István vette át a zenekar vezetését, az akkori zenekarnak mintegy 40 tagja volt. Martin István után Knecht Csaba és Czier István irányításával működött tovább a fúvósbanda. A vezetők felvették a kapcsolatot a Gemeinsam Német Fiatalok Egyesületével és a Német Demokrata Fórummal, mely által egyre több lehetőséghez jutottak: külföldi fellépésekre jártak, Helmut Berner jóvoltából egyenruhát kaptak, valamint saját próbatermük lett a régi kultúrotthonban. 2004-ben Czier Zsolt főállású karvezető lett, és megalakult a csomaközi, csanálosi és mezőfényi fiatalok közös fúvószenekara, mely azóta is töretlen sikerrel működik.

Az est folyamán fellépett a csanálosi és mezőfényi gyerekekből álló 15 fős utánpótlás-zenekar is, valamint a Pócspetri Vadásztársaság Dalárdája Sitku Angéla vezetésével. A koncerten ezen kívül szólót énekelt Merk Annamária és Kovács Mónika. A koncerten jelen volt a három község polgármestere, plébánosa, valamint több hazai és külföldi zenekarvezető is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...