Jubileumi gálakoncert Mezőfényen
Utoljára módositva: 2014-01-07 10:53:02

Tegnap este különleges eseménynek adott otthont a mezőfényi kultúrotthon: a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar több évfordulót is ünnepelt, többek között tízéves fennállását.

 

A Czier Zsolt vezette Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar különleges zenei csemegével kápráztatta el azokat, akik tegnap este részt vettek a jelenlegi formájában működő zenekar tízéves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi gálakoncerten. Régi német népdalokat, indulókat, keringőket és modern zeneműveket egyaránt hallhatott a közönség. A koncertnek azonban nem csak ez volt az apropója, hiszen több évfordulóról is megemlékeztek: a legelső fúvósbanda a község területén 1912-13 körül alakult meg — most száz éve —, pontos dátumra vonatkozó adatok azonban nincsenek. Rövid kihagyás után 1978—79-ben alakult újjá a második világháború alatt megszűnt fúvószenekar, majd 2004 óta működik jelenlegi formájában a Mezőfény-Csomaköz-Csanálos Egyesített Fúvószenekar. Ezenkívül a fúvósbanda vezetője, Czier Zsolt idén 25 éve, hogy hangszeren játszik a zenekarban. Az est folyamán a jelenlévők régi és mostani fényképeket is láthattak a zenekarokról, Czier Zsolt pedig elmondta a zenekar történetét. A legelső fúvósbanda tevékenységéről már kevés adat áll az utókor rendelkezésére, viszont adatokat találtak arra vonatkozóan, hogy 1912-ben már volt fúvósbanda Mezőfényen. Az ekkori zenekar a második világháború ideje alatt szűnt meg, 1945-ben sokan inkább összetörték hangszereiket, mintsem idegenek kezébe kerüljenek azok. 1978-ban Merli Rudolf akkori plébános és néhány aktív falubeli jóvoltából 22 taggal újjáalakult a zenekar, melyet Kreczinger Imre kántor vezetett. Különféle egyházi és világi rendezvényeken vettek részt ekkoriban, legyen szó temetésekről, lakodalomról vagy egyéb mulatságokról. Nemcsak a községben, de a környékbeli településeken is elismert zenekarnak tartották az akkori fúvósbandát. Eleinte Wilhelm Jánosnál, majd a plébánia hittantermében tartották a zenekari próbákat.1989-ben Martin István vette át a zenekar vezetését, az akkori zenekarnak mintegy 40 tagja volt. Martin István után Knecht Csaba és Czier István irányításával működött tovább a fúvósbanda. A vezetők felvették a kapcsolatot a Gemeinsam Német Fiatalok Egyesületével és a Német Demokrata Fórummal, mely által egyre több lehetőséghez jutottak: külföldi fellépésekre jártak, Helmut Berner jóvoltából egyenruhát kaptak, valamint saját próbatermük lett a régi kultúrotthonban. 2004-ben Czier Zsolt főállású karvezető lett, és megalakult a csomaközi, csanálosi és mezőfényi fiatalok közös fúvószenekara, mely azóta is töretlen sikerrel működik.

Az est folyamán fellépett a csanálosi és mezőfényi gyerekekből álló 15 fős utánpótlás-zenekar is, valamint a Pócspetri Vadásztársaság Dalárdája Sitku Angéla vezetésével. A koncerten ezen kívül szólót énekelt Merk Annamária és Kovács Mónika. A koncerten jelen volt a három község polgármestere, plébánosa, valamint több hazai és külföldi zenekarvezető is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...