Jubileumi községnapot ünnepeltek Batizon
Utoljára módositva: 2019-07-07 18:48:09

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a Szatmárnémeti határában lévő s azzal már-már egybenőtt község napját — a rendezvény felhozatalából idén sem hiányoztak a mazsorettek, a helyi tehetségek, a népzenei együttesek és a könnyűzenei előadók sem.

Nagy volt a nyüzsgés tegnap délelőtt Batizon: míg a polgármesteri hivatal előtt az elöljárók és a vendégek, az égen a tintakék viharfelhők gyülekeztek — utóbbiak aztán meghátráltak kicsit, amikor meglátták a színes csatasorba felsorakozott, országosan ismert és nagy hírű miszmogyorósi Stibina-mazsoretteket és fúvószenekart, amelyek pattogó ütemben vezették a nagyszámú felvonulást, pár perces főhajtásra és koszorúelhelyezésre állva meg a hősök emlékművénél. A község központjában felállított színpad körül szintén sokan gyülekeztek, hiszen a meghívott politikusok és egyházi személyiségek részvételével nyitották meg a jubileumi községnapot. Az egybegyűlteket házigazdaként Ioan Mureşan polgármester köszöntötte, a település hagyományaihoz híven román és magyar nyelven, kiemelten megköszönve a magánszemélyeknek és vállalkozóknak, akik idén is támogatták a rendezvényt — azt a rendezvényt, amelynek célja immár tizenöt éve, hogy egyrészt bemutassa a helyi jellegzetességeket, hagyományokat és vállalkozókat, másrészt egy nagyon jó alkalom arra, hogy a mindennapi munkát félretéve az emberek találkozzanak és kényelmesen elbeszélgessenek, illetve megvitassák a polgármesteri köszöntőben elhangzottakat, hiszen az elöljáró röviden röviden összefoglalta a községben egy év alatt történt fejlesztéseket és a megvalósítás előtt álló terveket is. Mint mondta, az 1,56 millió lejnyi EU-s és az 1,33 millió lejnyi kormánytámogatás eredményeként készül a hosszított programú óvoda, modern, energiatakarékos, ugyanakkor több fényt adóra cserélik a közvilágítást, letérkövezik a járdákat és két utca aszfaltburkolatát is megújítják, illetve két nagyszabású, az egész települést érintő projekt (a szennyvízhálózat kiépítése és a portákhoz vezető kishidak építése) is megvalósítási fázisban van.

A négy egyházfelekezet képviselőinek ökumenikus imáját követően — mint minden évben — köszöntötték azon házaspárokat, akik aranylakodalmat ünnepelnek; idén Hutton Sándornak és Juliannának, Lobonţ Mihainak és Vioricának, Crainic Vasilenek és Veronának, valamint Vancsa Sándornak és Erzsébetnek nyújtották át a díszoklevelet, virágcsokrot és pénzjutalmat. Ezek az idős házaspárok példamutatóak a mai fiatalok számára, hiszen fél évszázaddal ezelőtt valamennyien nehéz körülmények között kezdték el közös életüket és küzdelmes élet során jutottak el addig, hogy most gyermekeikben és unokáikban látják örömüket. A megható pillanatok után a fúvószenekar előadásával folytatódott a községnap, amibe már komolyan bele-beledörgött az ég, de a rövid nyári zápor nem riasztotta el a nézelődni- szórakozni vágyókat, s a délután előrehaladtával egyre többen gyűltek össze a színpad előtt és a lacikonyhások sátrainál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...