Jubileumi ünnepség a Petőfi–Júlia-szobornál
Utoljára módositva: 2019-03-16 09:57:00

Erdődön tíz éve avatták fel Petőfi Sándor és Szendrey Júlia köztéri szobrát a református templom előtti parkban. Azóta itt emlékeznek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra, így történt ez tegnap is egy ünnepi műsor keretén belül.

A megemlékezés a hagyományoknak megfelelően a református templomban vette kezdetét. Kaszaniczki Csongor erdődi református lelkipásztor igehirdetésében arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit jelent nekünk március 15., és hogyan ünnepeljük. Lehet március 15-ét rosszul ünnepelni, azaz formálisan, úgy, ha csak emlékezünk és beszélünk róla, ha csak felvázoljuk a lehetőséget, hogy mi lehetett volna. Ám lehet jól is ünnepelni. Mi, keresztyének akkor ünnepeljük helyesen és jól március 15-ét, hogyha az ige fényében látjuk meg magunkat. Az igehirdető arra hívta fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk ki Istent a számításainkból. Mindig Ő legyen életünk centrumában!

Kereskényi Sándor RMDSZ-es megyei tanácsos arról beszélt, hogy egy akkora formátumú, jelentős személyiséget, mint Petőfi Sándor, hogyan lehet megközelíteni, elénk állítani, ábrázolni, és levonni ennek a nagyon tartalmas életnek a végső erkölcsi és intellektuális következtetéseit. A romantikusoknak tragikus életszemléletük volt, s ez a tragikum akkor is átjárta az életüket, amikor a történelemre gondoltak, úgy vélték, hogy egyetlen lehetséges önmegvalósítási forma van, ha az egyén feláldozza magát a közösség oltárán. Mit tudunk mi ma, miben hiszünk egy komikus korban? Ma már nem meghalni, hanem életben maradni kell a hazáért. Petőfi életét csak olyan ember tudja megrajzolni, ábrázolni, elénk vetíteni, aki tragédiában és komédiában egyaránt otthon van. Aki nagyon mélyről jön, de nagyon magasra tud eljutni, és túl akarja élni a saját korát. Petőfiről két jelentős életrajzi írás keletkezett. Az egyiket Horváth János, a másikat Illyés Gyula írta. A két monográfia két különböző szempontból ismerteti meg az olvasóval Petőfit. Petőfi attól volt különös egyéniség, hogy egyszerre volt plebejus, egyszerre magyar nemzeti forradalmár és alkotó egyén, fogalmazott Kereskényi, majd feltette a kérdést, hogy mi hogyan írjuk évről évre saját magunkban Petőfi életrajzát. A ma embere nagyon ellentmondásos személynek tartja Petőfit, anélkül, hogy azt bevallaná, mondta Kereskényi, beszédét pedig azzal zárta, hogy nekünk naponta meg kell küzdeni Petőfi újra felépítésével.

 

A szoborcsoportnál

 

A Petőfi–Júlia-szobornál Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az Erdődi Petőfi Kör tíz éve avatta fel Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrát, ettől kezdve itt rendezik meg a március 15-i megemlékezéseket.

Erdőd város önkormányzata nevében Marius Ovidiu Duma polgármester mondott köszöntőt, és elismerően szólt az 1848-as forradalomról.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a magyarságnak több mint ezeréves Kárpát-medencei jelenléte során sok hőse volt, s egy a közös bennük: bár senki nem hitt benne, de képesek voltak átírni a sors nagy könyvét, és ezzel milliók élete változott meg. A március 15-i hősöket sokan nem tartották azoknak, hiszen ki nevezné hősöknek azokat, akiket legyőztek, eltapostak, kivégeztek. Kis nemzet vagyunk, komoly próbatételeken mentünk át a történelem folyamán, de mindig be tudjuk bizonyítani, hogy ha úgy akarjuk, tudunk változtatni a sorsunkon. Március 15-én mindig feléled bennünk az egység, az összetartozás és a közösség iránti vágy. Ha ez elég erős, akkor sok mindenre képesek vagyunk. Meg kell értessük másokkal, hogy a mi szabadságunk nem korlátozza mások szabadságjogait, fogalmazott.

Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy március 15. az az ünnep, amelyik a legjobban érezteti a nemzeti összetartozást, azt, hogy mi, magyarok egy közösség vagyunk. Nekünk van egy nagyon fontos kötelességünk: hogy továbbadjuk, amit 1848–49 hősei ránk örökítettek.

A templomban és a szobornál Varga Sándor, a Harag György Társulat színművésze mondott Petőfi-verseket, Kovács Aletta magyartanár irányításával ünnepi műsort mutattak be az erdődi iskola tanulói. Tárogatón játszott Nagy Csaba.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...