Jubileumi ünnepség a Petőfi–Júlia-szobornál
Utoljára módositva: 2019-03-16 09:57:00

Erdődön tíz éve avatták fel Petőfi Sándor és Szendrey Júlia köztéri szobrát a református templom előtti parkban. Azóta itt emlékeznek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra, így történt ez tegnap is egy ünnepi műsor keretén belül.

A megemlékezés a hagyományoknak megfelelően a református templomban vette kezdetét. Kaszaniczki Csongor erdődi református lelkipásztor igehirdetésében arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit jelent nekünk március 15., és hogyan ünnepeljük. Lehet március 15-ét rosszul ünnepelni, azaz formálisan, úgy, ha csak emlékezünk és beszélünk róla, ha csak felvázoljuk a lehetőséget, hogy mi lehetett volna. Ám lehet jól is ünnepelni. Mi, keresztyének akkor ünnepeljük helyesen és jól március 15-ét, hogyha az ige fényében látjuk meg magunkat. Az igehirdető arra hívta fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk ki Istent a számításainkból. Mindig Ő legyen életünk centrumában!

Kereskényi Sándor RMDSZ-es megyei tanácsos arról beszélt, hogy egy akkora formátumú, jelentős személyiséget, mint Petőfi Sándor, hogyan lehet megközelíteni, elénk állítani, ábrázolni, és levonni ennek a nagyon tartalmas életnek a végső erkölcsi és intellektuális következtetéseit. A romantikusoknak tragikus életszemléletük volt, s ez a tragikum akkor is átjárta az életüket, amikor a történelemre gondoltak, úgy vélték, hogy egyetlen lehetséges önmegvalósítási forma van, ha az egyén feláldozza magát a közösség oltárán. Mit tudunk mi ma, miben hiszünk egy komikus korban? Ma már nem meghalni, hanem életben maradni kell a hazáért. Petőfi életét csak olyan ember tudja megrajzolni, ábrázolni, elénk vetíteni, aki tragédiában és komédiában egyaránt otthon van. Aki nagyon mélyről jön, de nagyon magasra tud eljutni, és túl akarja élni a saját korát. Petőfiről két jelentős életrajzi írás keletkezett. Az egyiket Horváth János, a másikat Illyés Gyula írta. A két monográfia két különböző szempontból ismerteti meg az olvasóval Petőfit. Petőfi attól volt különös egyéniség, hogy egyszerre volt plebejus, egyszerre magyar nemzeti forradalmár és alkotó egyén, fogalmazott Kereskényi, majd feltette a kérdést, hogy mi hogyan írjuk évről évre saját magunkban Petőfi életrajzát. A ma embere nagyon ellentmondásos személynek tartja Petőfit, anélkül, hogy azt bevallaná, mondta Kereskényi, beszédét pedig azzal zárta, hogy nekünk naponta meg kell küzdeni Petőfi újra felépítésével.

 

A szoborcsoportnál

 

A Petőfi–Júlia-szobornál Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az Erdődi Petőfi Kör tíz éve avatta fel Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrát, ettől kezdve itt rendezik meg a március 15-i megemlékezéseket.

Erdőd város önkormányzata nevében Marius Ovidiu Duma polgármester mondott köszöntőt, és elismerően szólt az 1848-as forradalomról.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a magyarságnak több mint ezeréves Kárpát-medencei jelenléte során sok hőse volt, s egy a közös bennük: bár senki nem hitt benne, de képesek voltak átírni a sors nagy könyvét, és ezzel milliók élete változott meg. A március 15-i hősöket sokan nem tartották azoknak, hiszen ki nevezné hősöknek azokat, akiket legyőztek, eltapostak, kivégeztek. Kis nemzet vagyunk, komoly próbatételeken mentünk át a történelem folyamán, de mindig be tudjuk bizonyítani, hogy ha úgy akarjuk, tudunk változtatni a sorsunkon. Március 15-én mindig feléled bennünk az egység, az összetartozás és a közösség iránti vágy. Ha ez elég erős, akkor sok mindenre képesek vagyunk. Meg kell értessük másokkal, hogy a mi szabadságunk nem korlátozza mások szabadságjogait, fogalmazott.

Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy március 15. az az ünnep, amelyik a legjobban érezteti a nemzeti összetartozást, azt, hogy mi, magyarok egy közösség vagyunk. Nekünk van egy nagyon fontos kötelességünk: hogy továbbadjuk, amit 1848–49 hősei ránk örökítettek.

A templomban és a szobornál Varga Sándor, a Harag György Társulat színművésze mondott Petőfi-verseket, Kovács Aletta magyartanár irányításával ünnepi műsort mutattak be az erdődi iskola tanulói. Tárogatón játszott Nagy Csaba.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...