Júliusban a csempészek is nyaraltak (?)
Utoljára módositva: 2019-09-12 10:10:18

A teljes cigarettafogyasztás alig 13,7 százaléka származott a feketepiacról júliusban — ez olyan kivételes mértékű csökkenés, amilyenre hat éve nem volt példa Romániában. S persze messze nem jelenti azt, hogy ne buknának le nap mint nap csempészek és árujuk.

A cigarettacsempészet elleni harc legaktívabb „keresztes lovagjai” értelemszerűen a dohányipari vállalatok, hiszen számukra nem csak jelentős anyagi veszteséget, de még annál is jelentősebb márkanév-rombolást jelentenek a feketepiacot elárasztó hamisítványok — s csak a jó ég tudná megmondani, hogy mit is rejt egy-egy világmárka nevű dobozban a filter alatti cigarettapapír (jobb esetben csak ártalmatlan, száraz fűszálakat, de találkozott már fűrészporral, apróra morzsolt vécépapírral vegyített száraz mohával és ki tudja még mi mindennel a szatmárnémeti piacokon zugvásárló). Érthető hát, ha a dohányipari vállalatok támogatnak, valamint a hatóságokkal közösen létre is hoznak olyan felületeket és fórumokat, amelyek több-kevesebb sikerrel felveszik a harcot a csempészettel, illetve elemzők segítségével folyamatosan „megfigyelés alatt” tartják a feketepiacot — az egyik ilyen összesítést végző fórum Romániában a Novel Research, amelynek napokban közreadott tanulmányából az derül ki, hogy júliusban az ország teljes cigarettafogyasztásának alig 13,7%-a származott a feketepiacról, amire hat éve nem volt már példa Romániában. A feketekereskedelem szempontjából konstansan az ország északkeleti része a legérintettebb (itt 29,5 százalékra csökkent júliusban a csempészetből származó cigaretta aránya), de a feketepiac magas értékeket üt meg a délnyugati (22,3%), valamint a nyugati (21,8) régióban is. Az összesítésből az is kiderül, hogy a csempészcigaretták 61,9 százalékát továbbra is a noname, kimondottan illegális kereskedelemre, illegálisan gyártott cigaretták alkotják, származási helyük pedig — akárcsak eddig — a Moldovai Köztársaság és Ukrajna.

A dohányipari vállalatok és a határrendészet összefogása nyomán jött létre bő évvel ezelőtt a stop contrabanda-platform is, amely egyrészt a cigarettacsempészet ellen kampányol, másrészt honlapjukon tételesen lebontva nyomon követhető: melyik régióban/megyében mennyi cigarettát foglaltak le, hány csempészt állítottak elő, de még a csempészetre használt járművek számát is jegyzik. Nos, a stopcontrabanda.ro összesítése értelmében Szatmár megyében az év elejétől augusztus utolsó napjáig 411 827 doboz (8 236 540 szál) cigarettát koboztak el, 4,55 millió lej (közel egymillió euró) értékben, 7 csempészt állítottak elő, és a nyomozások idejére 16 járművet foglaltak le.

Persze mindezek messze nem jelentik azt, hogy a csempészek ne próbálkoznának minden nap — különösen a zöld határon keresztül, mint ahogy történt szeptember 10-én, kedden délután az Avasban. A határrendészek járőregysége vette észre azt a csoportot, amelynek tagjai nagy méretű (s a változatosság kedvéért most nem a megszokott fekete, hanem zöld fóliába burkolt) csomagokat cipelve igyekeztek Komorzán község irányába. A hatóság embereit észrevevő hordárok eldobták csomagjaikat és futva igyekeztek vissza az ukrán területre, figyelmen kívül hagyva mind a megállási felszólításokat, mind a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket. A hátrahagyott csomagokban összesen 18 000 doboz, ukrán zárjeggyel ellátott, 210 000 lej értékű cigaretta volt — egyébként nem ez az első alkalom, hogy Komorzán községben/közelében ilyen jelentős mennyiségű csempészcigarettára bukkannak a határrendészek, úgy tűnik a falu üresen álló, elhagyatott épületei egyfajta raktárként szolgálnak a csempészeknek (júniusban 15 000, májusban szintén 18 000 csomagot találtak „bespájzolva”).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...