×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Júliusban a csempészek is nyaraltak (?)

2019.09.12 - 09:46
Megosztas :
 • Júliusban a csempészek is nyaraltak (?)

  A teljes cigarettafogyasztás alig 13,7 százaléka származott a feketepiacról júliusban — ez olyan kivételes mértékű csökkenés, amilyenre hat éve nem volt példa Romániában. S persze messze nem jelenti azt, hogy ne buknának le nap mint nap csempészek és árujuk.

  A cigarettacsempészet elleni harc legaktívabb „keresztes lovagjai” értelemszerűen a dohányipari vállalatok, hiszen számukra nem csak jelentős anyagi veszteséget, de még annál is jelentősebb márkanév-rombolást jelentenek a feketepiacot elárasztó hamisítványok — s csak a jó ég tudná megmondani, hogy mit is rejt egy-egy világmárka nevű dobozban a filter alatti cigarettapapír (jobb esetben csak ártalmatlan, száraz fűszálakat, de találkozott már fűrészporral, apróra morzsolt vécépapírral vegyített száraz mohával és ki tudja még mi mindennel a szatmárnémeti piacokon zugvásárló). Érthető hát, ha a dohányipari vállalatok támogatnak, valamint a hatóságokkal közösen létre is hoznak olyan felületeket és fórumokat, amelyek több-kevesebb sikerrel felveszik a harcot a csempészettel, illetve elemzők segítségével folyamatosan „megfigyelés alatt” tartják a feketepiacot — az egyik ilyen összesítést végző fórum Romániában a Novel Research, amelynek napokban közreadott tanulmányából az derül ki, hogy júliusban az ország teljes cigarettafogyasztásának alig 13,7%-a származott a feketepiacról, amire hat éve nem volt már példa Romániában. A feketekereskedelem szempontjából konstansan az ország északkeleti része a legérintettebb (itt 29,5 százalékra csökkent júliusban a csempészetből származó cigaretta aránya), de a feketepiac magas értékeket üt meg a délnyugati (22,3%), valamint a nyugati (21,8) régióban is. Az összesítésből az is kiderül, hogy a csempészcigaretták 61,9 százalékát továbbra is a noname, kimondottan illegális kereskedelemre, illegálisan gyártott cigaretták alkotják, származási helyük pedig — akárcsak eddig — a Moldovai Köztársaság és Ukrajna.

  A dohányipari vállalatok és a határrendészet összefogása nyomán jött létre bő évvel ezelőtt a stop contrabanda-platform is, amely egyrészt a cigarettacsempészet ellen kampányol, másrészt honlapjukon tételesen lebontva nyomon követhető: melyik régióban/megyében mennyi cigarettát foglaltak le, hány csempészt állítottak elő, de még a csempészetre használt járművek számát is jegyzik. Nos, a stopcontrabanda.ro összesítése értelmében Szatmár megyében az év elejétől augusztus utolsó napjáig 411 827 doboz (8 236 540 szál) cigarettát koboztak el, 4,55 millió lej (közel egymillió euró) értékben, 7 csempészt állítottak elő, és a nyomozások idejére 16 járművet foglaltak le.

  Persze mindezek messze nem jelentik azt, hogy a csempészek ne próbálkoznának minden nap — különösen a zöld határon keresztül, mint ahogy történt szeptember 10-én, kedden délután az Avasban. A határrendészek járőregysége vette észre azt a csoportot, amelynek tagjai nagy méretű (s a változatosság kedvéért most nem a megszokott fekete, hanem zöld fóliába burkolt) csomagokat cipelve igyekeztek Komorzán község irányába. A hatóság embereit észrevevő hordárok eldobták csomagjaikat és futva igyekeztek vissza az ukrán területre, figyelmen kívül hagyva mind a megállási felszólításokat, mind a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket. A hátrahagyott csomagokban összesen 18 000 doboz, ukrán zárjeggyel ellátott, 210 000 lej értékű cigaretta volt — egyébként nem ez az első alkalom, hogy Komorzán községben/közelében ilyen jelentős mennyiségű csempészcigarettára bukkannak a határrendészek, úgy tűnik a falu üresen álló, elhagyatott épületei egyfajta raktárként szolgálnak a csempészeknek (júniusban 15 000, májusban szintén 18 000 csomagot találtak „bespájzolva”).

  Cookie