Júliusban virágzott igazán a cigarettacsempészet
Utoljára módositva: 2014-08-25 10:23:58

Három éve nem volt olyan magas a cigarettacsempészet aránya, mint idén júliusban, amikor a piac 17%-át tette ki az illegálisan árusított dohányáru — derült ki a Novel Research felméréséből.

 

Ehhez képest a cigaretta feketepiacának mértéke májusban 16,1%, míg júliusban már 17 százalék volt. Az egy százalékpontos növekedés évi 30 millió eurós veszteséget jelent az államkasszának, ehhez pedig még hozzáadódnak a csempészet visszaszorítására költött jelentős összegek — mutatott rá Adrian Popa, a világ egyik legnagyobb dohány előállítója, a British American Tobacco romániai illetékese.

Hasonlóan vélekedett Sorana Mantho, a Philip Morris cigarettagyártó Romániáért és Bulgáriáért felelős igazgatója, aki szerint a cigarettacsempészet mértékének növekedése főként azért aggasztó, mert év eleje óta egyre kevesebb pénz folyt be a különadóból az állami költségvetésbe. „A dohányáru után befizetett illeték az összes különadó több mint 40 százalékát tette ki 2013-ban, idén pedig az összegnek csak töredékével számolhat a kormány. Úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy a hatóságok ne csak különálló intézkedéseket hozzanak, hanem közép és hosszú távon is működő stratégiát dolgozzanak ki a jelenség visszaszorításáért, amely az adópolitikával is összhangban van” — jelentette ki Sorana Mantho.

A Japan Tobacco International romániai, moldovai és bulgáriai kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr szerint a feketepiac elleni küzdelemben a dohánygyártó nagyvállalatoknak is ki kell venniük a részüket, az állami hatóságoknak pedig az eddigiekhez képest nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük. Mint kifejtette: az általa képviselt vállalat május–júniusban figyelemfelhívó kampányt folytatott az ország északkeleti régiójában — amely a leginkább „fogékony” az illegális dohányáru felvásárlására —, a térségben pedig érezhetően visszaesett a csempésztermékek aránya.

A Novel Research felmérése szerint az északkeleti megyékben a csempészcigaretta a teljes piac 34 százalékát teszi ki, holott ez az arány májushoz képest 7,8 százalékkal csökkent. A cég ugyanakkor jelentős, 3 százalékos növekedést jegyzett Bukarestben és az ország nyugati részében. Az illegálisan értékesített dohányáru nagy része továbbra is Ukrajnából (16,4 százalék) és Moldovából (20,8 százalék) érkezik.

A három nagy gyártó ezért egyetért abban, hogy Romániának szigorúbban kellene ellenőriznie az országhatárait, a rendőrségnek és a csendőrségnek pedig erélyesebben kellene fellépnie a piacokon és metróaluljárókban tevékenykedő illegális árusokkal szemben. A cigarettaipar egyébként Romániában a második legnagyobb adófizető az olajipar után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...