Júliusban virágzott igazán a cigarettacsempészet
Utoljára módositva: 2014-08-25 10:23:58

Három éve nem volt olyan magas a cigarettacsempészet aránya, mint idén júliusban, amikor a piac 17%-át tette ki az illegálisan árusított dohányáru — derült ki a Novel Research felméréséből.

 

Ehhez képest a cigaretta feketepiacának mértéke májusban 16,1%, míg júliusban már 17 százalék volt. Az egy százalékpontos növekedés évi 30 millió eurós veszteséget jelent az államkasszának, ehhez pedig még hozzáadódnak a csempészet visszaszorítására költött jelentős összegek — mutatott rá Adrian Popa, a világ egyik legnagyobb dohány előállítója, a British American Tobacco romániai illetékese.

Hasonlóan vélekedett Sorana Mantho, a Philip Morris cigarettagyártó Romániáért és Bulgáriáért felelős igazgatója, aki szerint a cigarettacsempészet mértékének növekedése főként azért aggasztó, mert év eleje óta egyre kevesebb pénz folyt be a különadóból az állami költségvetésbe. „A dohányáru után befizetett illeték az összes különadó több mint 40 százalékát tette ki 2013-ban, idén pedig az összegnek csak töredékével számolhat a kormány. Úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy a hatóságok ne csak különálló intézkedéseket hozzanak, hanem közép és hosszú távon is működő stratégiát dolgozzanak ki a jelenség visszaszorításáért, amely az adópolitikával is összhangban van” — jelentette ki Sorana Mantho.

A Japan Tobacco International romániai, moldovai és bulgáriai kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr szerint a feketepiac elleni küzdelemben a dohánygyártó nagyvállalatoknak is ki kell venniük a részüket, az állami hatóságoknak pedig az eddigiekhez képest nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük. Mint kifejtette: az általa képviselt vállalat május–júniusban figyelemfelhívó kampányt folytatott az ország északkeleti régiójában — amely a leginkább „fogékony” az illegális dohányáru felvásárlására —, a térségben pedig érezhetően visszaesett a csempésztermékek aránya.

A Novel Research felmérése szerint az északkeleti megyékben a csempészcigaretta a teljes piac 34 százalékát teszi ki, holott ez az arány májushoz képest 7,8 százalékkal csökkent. A cég ugyanakkor jelentős, 3 százalékos növekedést jegyzett Bukarestben és az ország nyugati részében. Az illegálisan értékesített dohányáru nagy része továbbra is Ukrajnából (16,4 százalék) és Moldovából (20,8 százalék) érkezik.

A három nagy gyártó ezért egyetért abban, hogy Romániának szigorúbban kellene ellenőriznie az országhatárait, a rendőrségnek és a csendőrségnek pedig erélyesebben kellene fellépnie a piacokon és metróaluljárókban tevékenykedő illegális árusokkal szemben. A cigarettaipar egyébként Romániában a második legnagyobb adófizető az olajipar után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...